«Και αν ήταν όλα ψέματα και αν ήταν παραμύθια; Ας ήταν, εγώ θα πάω, τι πειράζει;». Είναι η τελευταία φράση της Αμαλίας Αρσένη, πρωταγωνίστριας της παιδικής παράστασης «Η κοιμωμένη ξύπνησε» και η αγαπημένη της ατάκα γιατί δείχνει την ανατροπή που κυριαρχεί στη διασκευή του κλασικού παραμυθιού «Η ωραία κοιμωμένη».

Οι δημιουργοί του έργου Ξένια Καλογεροπούλου και Θωμάς Μοσχόπουλος το πρωτοπαρουσίασαν τον Ιούνιο του 2006 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, έπειτα το ανέβασαν στη Μικρή Πόρτα, ενώ επέστρεψε έπειτα από οκτώ χρόνια στο Θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Τώρα ετοιμάζεται να ταξιδέψει σε θεατρικές σκηνές της περιφέρειας και να δείξει στους λιλιπούτειους θεατρόφιλους ότι όσο σκληρές και αντίξοες και αν είναι οι συνθήκες το ταξίδι της ενηλικίωσης μπορεί να είναι όμορφο, αρκεί να γίνεται με αγάπη και προσπάθεια. Ετσι η ζωή μπορεί να αποκαλύψει τη μαγική της πλευρά.

Η μεταφορά στη σύγχρονη πραγματικότητα δεν είναι το μοναδικό κομμάτι που ξεχωρίζει η νεαρή ηθοποιός, η οποία υποδύεται τη μαγεμένη βασιλοπούλα και εξηγεί: «Ο κόσμος της δεν είναι φτιαγμένος με νεράιδες και πριγκιπόπουλα. Ξυπνάει ύστερα από 500 χρόνια, στο σήμερα δηλαδή, ανάμεσα σε αυτοκινητοδρόμους, κινητά τηλέφωνα και τηλεοράσεις».

Οι βασικοί άξονες της ιστορίας υπάρχουν και τα στοιχεία που τη συνδέουν με το σήμερα δεν χαλάνε το αγαπημένο στόρι των παιδιών, απλώς το «πειράζουν» και το κάνουν πιο αναγνωρίσιμο στους μπόμπιρες. Οι συντελεστές δεν ξεχνούν ότι σήμερα τα παιδιά «τα ξέρουν όλα», οπότε καθόλου δεν θα τους ξενίσει αν στο τέλος του παραμυθιού οι όροι αντιστραφούν και η κοιμωμένη φιλήσει τον πρίγκιπα για να τον ξυπνήσει.

«Η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ»

Πέρα από τον Γουόλτ Ντίσνεϊ

Γίνεται κάποιος κακός ή έτσι γεννιέται; Μπορούμε να τον βοηθήσουμε; Αν ναι, πώς; Με απλοποιημένα υπαρξιακά ερωτήματα παρουσιάζει στους μικρούς θεατρόφιλους την «Πεντάμορφη και το τέρας» η σκηνοθέτις της παράστασης Μπήλιω Κωνσταντοπούλου. Μαζί με τη νεοσύστατη ομάδα του Θεάτρου του Βορρά της Θεσσαλονίκης, θα πάνε σε 45 πόλεις της Ελλάδας για να δείξουν τη δική τους ματιά σε αυτή τη γνωστή ιστορία αγάπης. Είναι όμως κάτι παραπάνω για την Μπήλιω Κωνσταντοπούλου, αφού «εκτός από τον έρωτα που τα παιδιά ξέρουν μέσα από την ταινία του Ντίσνεϊ, πρέπει με κάποιον τρόπο να τα κάνουμε να σκεφτούν και λίγο παραπέρα. Οι χειμωνιάτικες παραστάσεις έδειξαν ότι είναι έτοιμα να επεξεργαστούν οτιδήποτε τους δοθεί πέρα από τα γνωστά που ξέρουν». Η αποδοχή του κοινού της Θεσσαλονίκης τη χειμερινή σεζόν τούς έδωσε τα φτερά για να επιχειρήσουν το ταξίδι τους σε πόλεις της Ελλάδας το καλοκαίρι. «Είναι μια ευκαιρία, ιδιαίτερα για τα παιδιά που ζουν στην επαρχία, να δουν μια ζωντανή παράσταση και να ξεφύγουν από τα παιδικά τηλεοπτικά προγράμματα».

«ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ»

Σε στυλ Πικάσο, Νταλί

Ραντεβού με τους λιλιπούτειους θεατρόφιλους έχει και αυτό το καλοκαίρι η θεατρική ομάδα «Μαγικές Σβούρες», που εφέτος συμπληρώνει δέκα χρόνια και τα γιορτάζει με το έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες «Δον Κιχώτης» που διασκεύασε και σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Αδάμης. Τα παιδιά μέσα από την παράσταση συναντούν τις ιδέες και τις ιστορίες των ηρώων του γνωστού κειμένου της παγκόσμιας λογοτεχνίας και τα στοιχεία του ισπανικού πολιτισμού μέσα από τα εντυπωσιακά κοστούμια που είναι εμπνευσμένα από πίνακες ζωγράφων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, ο Βελάσκεθ και ο Νταλί.

«ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΧΑΝΑ»

Διδακτικό μιούζικαλ

Το «Λάχανα και Χάχανα – The Musical» είναι άλλο ένα έργο που ετοιμάζει βαλίτσες για την καλοκαιρινή του περιοδεία. Το πρωτότυπο θεατρικό έργο έγραψε ο Τάσος Ιωαννίδης και σε συνεργασία με τη χορογράφο – σκηνοθέτιδα Αποστολία Παπαδαμάκη δημιούργησαν μια μουσικοθεατρική παράσταση. Πρόκειται για ένα μιούζικαλ πλασμένο με υλικά της καθημερινότητας αλλά και της φαντασίας. Μιλάει για δύο φαινομενικά αντίθετους πόλους, την τέχνη και την τεχνολογία, και δείχνει στα παιδιά πώς αυτοί συγκρούονται ή συνομιλούν κατά τη διάρκεια της μαθησιακής διαδικασίας.

«ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΚΛΕΙΔΙ»

Για τη χαρά της προσφοράς

Ο βασιλιάς και η βασίλισσα βαφτίζουν την κόρη τους και προσκαλούν τις νεράιδες του νησιού για να της δώσουν την ευχή τους. Τότε η Μοίρα τής κλέβει την καρδιά και την κλείνει σε ένα χρυσό κουτάκι, με τη Ζωή να δίνει το κλειδί στους απελπισμένους γονείς της. «Η καρδιά της βασιλοπούλας», το γνωστό παραμύθι της Πηνελόπης Δέλτα, στα χέρια της Κάρμεν Ρουγγέρη γίνεται «Το μαγικό κλειδί». Ο τίτλος αλλάζει, η ιστορία όμως κινείται στον βασικό άξονά της και εξακολουθεί να μιλάει για την αφοσίωση, την αλληλεγγύη και τη χαρά της προσφοράς.

«XANA ZOO»

Μένουμε Χοραλία!

Η Τερέζα, η Μάρδη και ο Αρης παρέα με τον Φαταούλα, τον Αστακό, την Αγελάδα, τον Βάτραχο και όλοι οι ήρωες της Χοραλίας πρωταγωνιστούν στο μουσικοχορευτικό σόου «Xana Zoo». Δημιουργός της παράστασης, που θα δουν οι μικροί θεατές σε 50 πόλεις στην Ελλάδα το καλοκαίρι, είναι ο Μάνος Βαφειάδης, ο οποίος σκηνοθέτησε, έγραψε τη μουσική και τους στίχους των τραγουδιών.