Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σχετικά με την τιμή του φυσικού αερίου απέτυχαν με αποτέλεσμα το Κίεβο να έχει διορία έως τις 09:00 (ώρα Ελλάδος) της Δευτέρας να αποπληρώσει το χρέος του, ύψους 1,95 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη ρωσική εταιρεία Gazprom, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας αυτής, Σεργκέι Κουπριγιάνοφ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ρωσία θα στραφεί σε ένα σύστημα προκαταβολών εάν το Κίεβο δεν αποπληρώσει το ποσό αυτό, κάτι που σημαίνει ότι η Μόσχα θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

Μια τέτοια κίνηση θα είχε ως αποτέλεσμα τη διατάραξη της ροής του φυσικού αερίου και προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της Κυριακής «χωρίς αποτέλεσμα», είχε δηλώσει νωρίτερα ουκρανική κυβερνητική πηγή.

«Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα. Δεν γνωρίζουμε πότε θα καταστεί δυνατόν να επαναληφθούν», είχε προσθέσει η ίδια πηγή.

Η Ρωσία και η Ουκρανία δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν σημαντική πρόοδο στον αρχικό γύρο των συνομιλιών τους που αφορά τη μακροχρόνια διαμάχη τους για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου αλλά θα επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις τους, επέμεναν πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.

Αλλη πηγή, επίσης προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε στο Reuters ότι «δεν υπάρχει αποτέλεσμα μέχρι τώρα», αλλά οι συνομιλίες δεν έχουν τελειώσει.