Εβδομήντα τρεις κατηγορούμενοι είναι ο μέχρι σήμερα ποινικός απολογισμός στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ενώ η ανάκριση δεν έχει ακόμα κλείσει, γεγονός που σημαίνει ότι ο κατάλογος ενδέχεται να διευρυνθεί και με νέα πρόσωπα.

Οι προβολείς της ανακριτικής διαδικασίας εκ των πραγμάτων από εδώ και πέρα θα είναι στραμμένοι στις απολογίες όχι μόνο των δύο πρώην χρυσαυγιτών βουλευτών αλλά και της υπόλοιπης Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής, τα μέλη της οποίας έχουν αρχίσει να παρελαύνουν από το Εφετείο. Και αυτό γιατί μετά την απολογία καθενός εξ αυτών οι ανακρίτριες και ο εισαγγελέας θα αποφαίνονται κατά περίπτωση για το επόμενο κρίσιμο στάδιο, που είναι η προφυλάκιση ή μη των κατηγορουμένων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΧΑ, για τους οποίους η Βουλή έχει προχωρήσει στην άρση της ασυλίας τους.

Την ίδια στιγμή, η αναφορά που είχε καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η Πρωτοβουλία Δικηγόρων για την Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος βρίσκεται στα χέρια των δύο ανακριτριών και μελετάται.

Σε αυτήν, οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Σκαρμέας και Τάκης Ζώτος κάνουν λόγο για «πογκρόμ κατά μεταναστών από χρυσαυγίτες, που ακολούθησε μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη τον Μάιο του 2011 στο κέντρο της Αθήνας».

Η Πρωτοβουλία Δικηγόρων, που δηλώνει Πολιτική Αγωγή σε όλες τις υποθέσεις της Χρυσής Αυγής ενώπιον της Δικαιοσύνης, στη μηνυτήρια αναφορά της επικαλείται σειρά στοιχείων –φωτογραφίες, βίντεο, δημοσιεύματα του Τύπου, μαρτυρίες –από την αξιολόγηση των οποίων, όπως υποστηρίζουν, προκύπτει ότι οι Αρχές μπορούν να συλλάβουν μέλη της Χρυσής Αυγής και ακροδεξιές ομάδες που τέλεσαν σειρά αξιόποινων πράξεων.

Παράλληλα, ζητούν τη διερεύνηση «του ρόλου των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης στην οργάνωση και υλοποίηση του πογκρόμ, ιδίως του Ηλία Κασιδιάρη και του Ηλία Παναγιώταρου».