Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκδοση και τιμολόγηση του διετούς δολαριακού ευρω-ομολόγου των ΕΛΠΕ, ύψους 400 εκατ. δολαρίων, με σταθερό επιτόκιο 4,625%.

Η Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσε ότι η συνολική ζήτηση ξεπέρασε τα 1,4 δισ. δολάρια, υπερκαλύπτοντας σημαντικά την έκδοση, ενώ το 50% του βιβλίου προσφορών προήλθε από ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, είχε ως αποτέλεσμα η διαδικασία βιβλίου προσφορών (book building process) να ολοκληρωθεί εντός μερικών ωρών από την έναρξη της διαδικασίας και το ύψος της έκδοσης να ανέλθει στα 400 εκατ. δολάρια.

Σχολιάζοντας την έκδοση, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε: «Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης δολαριακής έκδοσης ευρω-ομολόγου στην ιστορία της Ελληνικά Πετρέλαια επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των διεθνών κεφαλαιαγορών και των ιδιωτών επενδυτών στις προοπτικές και τη στρατηγική της εταιρείας.

» Η έκδοση εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για διαφοροποίηση του χρηματοδοτικού μίγματος και τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, καθώς και τη μετατροπή μέρους του δανειακού χαρτοφυλακίου σε δολάρια. Το ύψος της ζήτησης, η ταχύτητα ολοκλήρωσης της διαδικασίας βιβλίου προσφορών και η συμμετοχή επενδυτών υψηλής ποιότητας ,αποδεικνύουν τη δυνατότητα της Εταιρείας να διευρύνει περεταίρω τις πηγές χρηματοδότησής της».

Οι ομολογίες, έκδοσης Hellenic Petroleum Finance PLC είναι πλήρως εγγυημένες από την Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ. Η εκκαθάριση της συναλλαγής αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 16 Μαΐου 2014 και οι ομολογίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Σκοπός της έκδοσης είναι η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων και η κάλυψη άλλων δραστηριοτήτων του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια.

Οι τράπεζες BNP Paribas, Credit Suisse Securities (Europe) Limited, EurobankErgasias SA και HSBC Bank PLC είχαν ρόλο διοργανωτριών τραπεζών (Joint Lead Managers) της έκδοσης.

Η έκδοση δεν απευθύνεται, άμεσα ή έμμεσα, στο κοινό εντός της Ελληνικής Δημοκρατίας (Ελλάδα).

Τα ΕΛΠΕ σημειώνουν ότι ούτε η ανακοίνωση που εξέδωσαν, ούτε η έκδοση ούτε οποιαδήποτε άλλα έγγραφα ή έτερο υλικό που αφορούν στην έκδοση συνιστούν «δημόσια προσφορά κινητών αξιών», κατά την έννοια του ελληνικού νόμου 3401/2005, ή «δημόσια πρόταση», κατά την έννοια του ελληνικού νόμου 3461/2006, για την αγορά, πώληση ή ανταλλαγή ή άλλως για την επένδυση σε κινητές αξίες στην επικράτεια της Ελλάδας.

Αντίστοιχα, ούτε η έκδοση ούτε οποιαδήποτε άλλα έγγραφα ή έτερο υλικό που αφορούν στην έκδοση έχουν υποβληθεί ούτε πρόκειται να υποβληθούν στην Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς έγκριση δυνάμει αυτών των νόμων.

Η έκδοση και οποιαδήποτε άλλα έγγραφα ή έτερο υλικό που αφορούν στην έκδοση δύνανται να διανεμηθούν, παραδοθούν ή άλλως διατεθούν στην επικράτεια της Ελλάδας μόνο σε «ειδικούς επενδυτές», κατά την έννοια του άρθρου 2 του ελληνικού νόμου 3401/2005, ενεργούντων για λογαριασμό τους ή για λογαριασμό πελατών τους που και αυτοί είναι ειδικοί επενδυτές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από