Το πρώτο σημαντικό βήμα σωτηρίας του Ασύλου Ανιάτων και των ασθενών του, αλλά και άλλων ιδρυμάτων που ασφυκτιούν από την έλλειψη ρευστότητας και τα συσσωρευμένα χρέη, έγινε με ειδική τροπολογία του υπουργείου Εργασίας.

Εδώ και μήνες το Διοικητικό Συμβούλιο του Ασύλου Ανιάτων, μιας δομής περίθαλψης 210 ασθενών με βαριές νευρολογικές παθήσεις, εξέφραζε φόβους για παύση λειτουργίας του ιδρύματος. Οι οφειλές του προς το ΙΚΑ, την Εφορία αλλά και τους προμηθευτές αγγίζουν τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα μια πολυετής κακοδιαχείριση της ακίνητης περιουσίας του σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση οδήγησε τη βιωσιμότητα του ιδρύματος στα όριά της. Οι εργαζόμενοι παρέμεναν απλήρωτοι για περισσότερο από οκτώ μήνες και φαρμακευτικές εταιρείες αρνούνταν να προμηθεύσουν το Ασυλο λόγω χρεών.

Η διοίκηση είχε βγάλει εκατοντάδες από τα 1.118 ακίνητα του ιδρύματος (μεταξύ των οποίων και το Γαϊδουρονήσι) προς πώληση, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το Ασυλο Ανιάτων ήταν ο βασικός λόγος που ώθησε τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου στη σύνθεση τροπολογίας που εξασφαλίζει την εξυγίανση αντίστοιχων προνοιακών δομών.

Το σχέδιο ρύθμισης χρεών αφορά και τα Γηροκομεία Αθηνών και Βόλου, αλλά και κάθε άλλο ίδρυμα που αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της υποχρέωσης επιστροφής ποσών στον ΕΟΠΥΥ, των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και λόγω αδράνειας ή κακοδιαχείρισης. Για να ενταχθεί κάποιο ίδρυμα στο πλαίσιο προστασίας, θα πρέπει να υποβάλει σχέδιο εξυγίανσης το οποίο θα εγκριθεί από το Παρατηρητήριο Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας. Αυτή η υπηρεσία σε συνεργασία και με το υπουργείο Οικονομικών θα επιβλέπει την τήρηση του σχεδίου, αλλά και την ορθή αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας κάθε ιδρύματος. Οπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, «το ζητούμενο δεν είναι να κατασχεθεί η περιουσία του Ασύλου Ανιάτων ή κάποιου άλλου ιδρύματος από το Δημόσιο λόγω χρεών, αλλά να αξιοποιηθεί σωστά». Σε περίπτωση που το Ασυλο Ανιάτων υπαχθεί σε αυτό το σχέδιο σωτηρίας, η διαχείριση των κληροδοτημάτων του θα τεθεί υπό την εποπτεία της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου.

Το πλέγμα προστασίας προβλέπει για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου κάθε ιδρύματος αναστολή της ποινικής δίωξης και της εκδίκασης ποινικών υποθέσεων για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.