Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιδράσει κανείς στον «σεξτρεμισμό» των Femen. Τον Απρίλιο του 2013, για παράδειγμα, όταν δύο γυμνόστηθα μέλη της οργάνωσης όρμησαν φωνάζοντας «Fuck dictator» προς το μέρος του Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια μιας επίσκεψής του στην εμπορική έκθεση του Αννόβερου μαζί με την Ανγκελα Μέρκελ, ο ρώσος πρόεδρος δικαίωσε τη φήμη τού πάντα ψύχραιμου, πάντα μάτσο, πάντα υπεράνω ηγέτη: ο φακός τον έπιασε να χαμογελάει με νόημα, κοιτάζοντας τα στήθη των Femen, και να τους γνέφει ενθαρρυντικά με σηκωμένους και τους δύο αντίχειρες.

Στις 8 του περασμένου Μαρτίου, πάλι, όταν οι Femen μπήκαν ελέω Ημέρας της Γυναίκας στο στόχαστρο της Λιάνας Κανέλλη, εκείνη αξιοποίησε το ραδιοφωνικό της βήμα για να κατακεραυνώσει (προσοχή: μόνο οι κοσμιότερες εκφράσεις θα αναπαραχθούν) και «αυτά τα ξέκωλα των γυναικών τις Φεμέν» και «τα άλλα τα σούργελα τις Πούσι Ράιοτ» που ευδοκιμούν από κοινού στο «πολιτικοποιημένο πουτανιλίκι». Οι Femen και οι Pussy Riot βέβαια δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους πέραν του ακτιβισμού τους εναντίον του τσάρου Βλαντίμιρ. Αλλά, απ’ ό,τι φαίνεται, στο μυαλό μιας βουλευτίνας του ΚΚΕ η σχέση αυτή είναι αρκετή.

Στο μυαλό μιας Μαρίν Λεπέν, πάλι, καλό είναι να μην αποπειράται κανείς να μπαίνει. Σε κάθε περίπτωση, το πρωί της Τρίτης, την ώρα που η επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς ετοιμαζόταν να σημάνει με μια συνέντευξη Τύπου την επίσημη έναρξη της προεκλογικής της καμπάνιας για τις ευρωεκλογές, καμιά εικοσαριά Femen άρχισαν να φωνάζουν κάτω από τα παράθυρά της «Μαρίν φασίστρια!». Στο πάνω τους χείλος είχαν ζωγραφισμένο ένα μουστάκι α λα Χίτλερ. Στο γυμνό τους στήθος, μια ευρωπαϊκή σημαία με τα αστέρια να σχηματίζουν σβάστικα. Και στην κοιλιά τους, το σύνθημα «Fascist epidemic», «Φασιστική επιδημία», στα αγγλικά, γεγονός που πολύ ενόχλησε το νέο αίμα της οικογένειας Λεπέν, την 25χρονη βουλευτίνα Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν.

Εκείνη την ώρα, πάντως, η ηγέτις του Εθνικού Μετώπου είχε αντιδράσει με κάτι σαν χιούμορ: «Ερχονται να μας εξηγήσουν πως θα είμαστε εμείς το πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, και γι’ αυτό τις ευχαριστώ». Χθες που επανήλθε στο θέμα, είχε λίγο πιο στρυφνή διάθεση. Μίλησε για «μια κλίκα αριστερών υστερικών που προσπαθούν να διαφημιστούν στην πλάτη των άλλων». Τελικά, πολλά μπορεί να πει κανείς για τις Femen και την όλη ιδέα του «σεξτρεμισμού». Αλλά εχθρούς έχουν ωραίους.