Με ένα non paper και όχι επίσημη ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης την απόσυρση της υποψηφιότητας του Αχμέτ Κουρτ για τις περιφερειακές εκλογές στον Νομό Ξάνθης, σε μία ακόμη οδυνηρή αναδίπλωση της στρατηγικής της Κουμουνδούρου στην Θράκη μετά και την υπόθεση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν και την αποπομπή της από το ευρωψηφοδέλτιο.

Η επιλογή του Αχμέτ Κουρτ για τις περιφερειακές εκλογές είχε προκαλέσει σοβαρές ενστάσεις στην Αθήνα και αντιδράσεις στη Θράκη καθώς πρόκειται για έναν πολιτικό παράγοντα που έχει διατελέσει πρόεδρος της Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης και διατηρεί εκλεκτικές σχέσεις με το εθνικιστικό κόμμα της Τουρκίας ΜΗP, κάτι που άλλωστε σημείωσαν στο φύλλο τους την Τετάρτη «Τα ΝΕΑ»

Σύμφωνα μάλιστα με όσα έγιναν γνωστά τις προηγούμενες ημέρες, ο συγκεκριμένος υποψήφιος είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για την απόφαση του εθνικιστικού μειονοτικού κόμματος DEB του Αχμέτ Σαδίκ να μετάσχει στις ευρωεκλογές.

Η Κουμουνδούρου επισημαίνει ότι μόλις έγιναν γνωστές οι δηλώσεις ζητήθηκε η παραίτηση του Αχμέτ Κουρτ και αυτός το έπραξε, παραιτούμενος από το περιφερειακό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η παραίτηση του Κουρτ ζητήθηκε ωστόσο μετά και τον θόρυβο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση φωτογραφιών του με τον ηγέτη της εθνικιστικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων στην Τουρκία, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν βέβαια ότι δεν μπορεί να αποκρύπτεται από τα ΜΜΕ ότι σε αυτή την παρουσία του Μπαχτσελί στην Ξάνθη παρέστησαν βουλευτές, πολιτευτές και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όπως οι Φαίκογλου Αχμέτ και Μάντατζη Τσετίν του ΠΑΣΟΚ, οι πολιτευτές, της ΝΔ, Αδνάν Πετσενίκ και Μεχμέτ Εμίνογλου και του ΠΑΣΟΚ, Μπαράν Μπουρχάν.

Μάλιστα η Κουμουνδούρου φρόντισε να παραπέμψει στην σκληρή ανακοίνωση που είχε εκδώσει η νομαρχιακή επιτροπή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη του Μπαχτσελί.

Ο Αχμέτ Κουρτ, που ανήρτησε τις φωτογραφίες στις 26 Δεκεμβρίου, δηλώνει και θαυμαστής του κόμματος Φιλία-Ισότητα-Ειρήνη (DEB), το οποίο ίδρυσε ο Αχμέτ Σαδίκ.

Όπως αναφέρει και το www.komotinipress.gr, ο Κουρτ ανακοίνωσε πως στις ευρωεκλογές θα στηρίξει με «όλη του την δύναμη» το κόμμα DEB.

«Επιθυμώ να αναφέρω πως αντιμετωπίζω με μεγάλο θαυμασμό την απόφαση του κόμματος DEB να μετάσχει στις ευρωεκλογές. Σε αυτές στις εκλογές που πιστεύω πως ως μειονότητα μας αναλογούν στον καθένα μια μεγάλη ευθύνη και καθήκον και επειδή πιστεύω πως η φωνή μας θα υψωθεί έτι περισσότερο σε διάφορα ευρωπαϊκά φόρα, δηλώνω με κάθε ειλικρίνεια πως στήριξα και θα στηρίζω αυτή την απόφαση και εύχομαι σε όλους τους αδερφούς μου επιτυχία σε αυτές τις εκλογές. Είναι απόλυτη η πίστη μου πως η τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης θα περάσει με επιτυχία αυτές τις εξετάσεις. Ας είναι ανοιχτός ο δρόμος μας», αναφέρει.