Δύο άνθρωποι του πανίσχυρου ενεργειακού ομίλου της Enel έπαιξαν ρόλο-κλειδί στις επαφές που προηγήθηκαν της κατάθεσης του αιτήματος εκ μέρους του ιταλικού ενεργειακού ομίλου προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να του παραχωρηθούν για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων οι τρεις περιοχές της ΒΔ Πελοποννήσου, της Αιτωλοακαρνανίας και της Πρέβεζας-Αρτας.

Πρόκειται για τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της εταιρείας στον τομέα ερευνών & υδρογονανθράκων Μάρκο Αρτσέλι (Upstream Gas Division), καθώς και για τον επικεφαλής της Enel Green Power Hellas & Bulgaria Γιώργο Στάση.

Ειδικά ο Αρτσέλι, είναι ο άνθρωπος στον οποίο το αφεντικό της Enel Φούλβιο Κόντι, έχει αναθέσει το στόχο να μετατρέψει τα επόμενα χρόνια τον Ιταλικό όμιλο σε έναν από τους ισχυρότερους της Μεσογείου στην έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Διότι η Enel, μπορεί να αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες παγκοσμίως στην παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (61 εκατ. πελάτες σε 40 χώρες), ωστόσο στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογοναθράκων παραμένει ακόμη ένας περιφερειακός παίκτης.

Με παραχωρήσεις σε Ιταλία, Αίγυπτο και Αλγερία, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση ακόμη να συγκριθεί με ονόματα τύπου Chevron, και Shell.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ισχυρός άνδρας της Enel αναζητά ευκαιρίες σαν αυτές της Δ. Ελλάδας που θεωρούνται πολλά υποσχόμενες λόγω της γειτνίασής τους με τα κοιτάσματα της Νότιας Ιταλίας και της Αλβανίας, και που εφόσον επαληθευτούν οι όποιες προσδοκίες, μπορεί να αποφέρουν σημαντικά κέρδη στον Ιταλικό όμιλο.

Τόσο η ΒΔ Πελοπόννησος, όσο επίσης η Αιτωλοακαρνανία, όπως και η Πρέβεζα-Άρτα, είχαν ερευνηθεί και στα τέλη της δεκαετίας του 1990 με κάποιες λιγοστές και σε μικρά βάθη γεωτρήσεις από ελληνικές και ξένες κοινοπραξίες, χωρίς ωστόσο ενθαρρυντικά αποτελέσματα με συνέπεια να επιστραφούν πίσω στο Δημόσιο.

Τα πρόσφατα ωστόσο ευρήματα στην Αλβανία και στη Ν. Ιταλία αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον για την περιοχή, και σε συνδυασμό με την πρόοδο της τεχνολογίας, δηλαδή τα τρισδιάστατα σεισμικά, δημιουργούν νέα δεδομένα.

Τα δεδομένα αυτά, όπως συζητήθηκε και στη συνάντηση της 7ης Μαρτίου μεταξύ στελεχών της Enel και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ι. Μανιάτη δείχνουν πως οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν αντίστοιχες γεωλογικές δομές με άλλες περιοχές της Ιόνιας Ζώνης στην Αλβανία, και της Απούλιας Ζώνης στην Ιταλία στις οποίες έχουν ανακαλυφθεί μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων.

Τα δύο στελέχη, Αρτσέλι και Στάσης, συμμετείχαν στην συγκεκριμένη συνάντηση, ενώ ακολούθησε συνεχή επικοινωνία μεταξύ Enel- και γραφείου του υπουργού, που είχε ως συνέπεια την Μεγάλη Πέμπτη να κατατεθούν και επίσημα τα τρία αιτήματα για παραχωρήσεις σε ισάριθμες περιοχές.

Τι είδε η Enel

Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι η Δυτική Ελλάδα είναι το «αντικατοπτρικό» των γεωλογικών δομών της Ν. Ιταλίας, δηλαδή της Απούλιας Ζώνης. Το φαινόμενο ονομάζεται «mirror effect», και αυτό πλέον που απομένει είναι κατά πόσο η θεωρία αυτή θα επιβεβαιωθεί και στην πράξη, όταν θα πιάσουν δουλειά τα γεωτρύπανα στη Δ. Ελλάδα.

Πρόσφατα πάντως, ανακαλύφθηκε σε μια περιφέρεια της Ν. Ιταλίας, τη Μπαζιλικάτα, χερσαίο κοίτασμα που θεωρείται από τα μεγαλύτερα πανευρωπαϊκά συνολικής ποσότητας 1 δισ. βαρελιών, γεγονός που σύμφωνα με τους Ιταλούς θα τους επιτρέψει να διπλασιάσουν την παραγωγή τους, φτάνοντας τα 200.000 βαρέλια την ημέρα.

Όσο για τις γεωολογικές συγγένειες με την Αλβανία, που σήμερα παράγει 20.000 βαρέλια ημερησίως, η ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το Δέλβινο και το Κούτσοβο στα Νότια της χώρας, όπου έχουν εντοπιστεί σημαντικές γεωλογικές δομές, και γι' αυτό άλλωστε αποφάσισε να επενδύσει εκεί η Shell. Σε μια άλλη περιοχή, το Patos Marinza, η καναδική εταιρεία Bankers Petroleum που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα, εκτιμά ότι υπάρχουν 5,4 δις. βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, η κίνηση της ENEL μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός και για άλλους ξένους παίκτες καθώς με τις αιτήσεις που κατέθεσε η εταιρεία ζητά στην ουσία να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός παραχώρησης με τη διαδικασία της «άμεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος», (expression of interest), όπως προβλέπει ο νόμος 4001/2011.

Η διαδικασία αυτή προβλέπει ότι εφόσον η αίτηση του ενδιαφερόμενου επενδυτή για τις υπό παραχώρηση περιοχές γίνει αποδεκτή, τότε το υπουργείο προκηρύσσει διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό, προκειμένου εντός 3 μηνών από τη δημοσίευσή του, να υποβάλλουν προσφορές και άλλοι επενδυτές. Αν παρέλθει το διάστημα των τριών μηνών χωρίς να εμφανιστούν άλλοι ενδιαφερόμενοι, τότε οι περιοχές παραχωρούνται στον αρχικό διεκδικητή, εν προκειμένω στην Enel.

Σημειωτέον ότι το ενδιαφέρον της Enel τη συγκεκριμένη στιγμή αποδίδεται στην βελτίωση της εικόνας της χώρας, ενώ συμπίπτει χρονικά και με την προσπάθεια που καταβάλλεται να πωληθούν σε πετρελαϊκές εταιρείες τα στοιχεία που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες της νορβηγικής εταιρείας Petroleum Geo Services στο Ιόνιο και την Κρήτη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από