«Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός μιας χώρας 1,3 δισ. κατοίκων, με όλα τα προβλήματα της εσωτερικής και της διεθνούς πολιτικής που καθημερινά καλείται να αντιμετωπίσει, να θέλει να συναντηθεί μαζί μου;». Η απορία της Μάρσια ΜακΝατ, διευθύντριας της έγκριτης επιστημονικής επιθεώρησης «Science», μοιάζει εύλογη αλλά γνωρίζοντας ότι ο Λι Κετσιάνγκ έχει ένα ανομολόγητο πάθος για τις επιστήμες, το γεγονός ότι ο κινέζος πρωθυπουργός επεδίωξε να συναντηθεί μαζί της κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι.

Η συνάντηση της αμερικανίδας γεωφυσικού και του κινέζου πρωθυπουργού ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει περίπου τριάντα λεπτά. Τελικά ξεπέρασε τη μία ώρα ενώ η γκάμα των ζητημάτων στα οποία αναφέρθηκαν ήταν ευρεία –από την εξερεύνηση του Διαστήματος έως τη διεθνή συνεργασία και από την κλιματική αλλαγή έως την προστασία του περιβάλλοντος και τον ρόλο της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης.

Ο κινέζος πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της εκπαίδευσης. Εχοντας μεγαλώσει σε αγροτική οικογένεια, ο Λι γνωρίζει από πρώτο χέρι τη σημασία της μόρφωσης. Κατάφερε να περάσει στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου χάρη στις εξαιρετικές επιδόσεις που σημείωσε στις προπαρασκευαστικές σχολές ενώ οι σπουδές του αποτέλεσαν το εφαλτήριο για την μετέπειτα ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία του. Ομως ο Λι γνωρίζει επίσης ότι ο αριθμός των φτωχών Κινέζων που εισέρχονται στα καλύτερα πανεπιστήμια της Κίνας εξακολουθεί να μειώνεται. Για τον λόγο αυτό δέσμευσε ένα δισεκατομμύριο δολάρια αποκλειστικά για υποτροφίες με αποτέλεσμα ο αριθμός των εκατομμυρίων μη προνομιούχων Κινέζων που φοιτούν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα να παρουσιάζει έπειτα από ένα χρόνο αύξηση 10%.

«ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ». Κατά τη διάρκεια της καριέρας της η Μάρσια ΜακΝατ έχει συναντήσει δεκάδες προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής. Η συνάντησή της όμως με τον κινέζο πρωθυπουργό ήταν η πιο σημαντική γιατί «έχει συμβολική σημασία και αποκαλύπτει πολλά αναφορικά με τις προτεραιότητες του κινέζου ηγέτη για να φέρει σε εύλογο χρονικό διάστημα ευημερία στον λαό του».

Παρόλο που οι κινέζοι ηγέτες εξακολουθούν να αρνούνται κάποια από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στους πολίτες τους και καταδικάζουν τους αντιφρονούντες με συνοπτικές διαδικασίες, για την επιστήμη κάνουν ακριβώς αυτό που θα έπρεπε να κάνουν όλοι οι ηγέτες του κόσμου: την εκλαμβάνουν ως κινητήρια δύναμη μιας ισχυρής οικονομίας και για τον λόγο αυτό ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την παιδεία.

Κλιματική αλλαγή

Κατά τη συνάντηση του με την αμερικανίδαεπιστήμονα,ο κινέζος πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτηματης κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας ότι η κινεζική κυβέρνησηέχει εκπονήσει ένα σχέδιο γιατην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας το οποίο θα συμβάλει στον περιορισμό της μόλυνσης του περιβάλλοντος και στην αποταμίευση 0,72 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έωςτο 2015