Την εξαγορά της Allergan, της εταιρείας κατασκευής προϊόντων Botox, επιδιώκει ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του hedge fund Pershing Square Capital Management Γουίλιαμ Ακμαν, σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία Valeant Pharmaceuticals International. Η αξία της Allergan εκτιμάται σε περίπου 42 δισ. δολάρια.

Η Valeant από την πλευρά της, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε αρκετές εξαγορές άλλων εταιρειών, πιστεύει ότι η συγχώνευσή της με την Allergan θα ήταν πολύ προσοδοφόρα για όλες τις πλευρές.

Μια τέτοια συμφωνία μεταξύ των δύο μεσαίου μεγέθους φαρμακευτικών – με βάση τα διεθνή δεδομένα – θα δημιουργούσε νέο σημαντικό όμιλο με εξειδίκευση σε προϊόντα περιποίησης δέρματος και ματιών. Η Allergan θεωρείται μεγαλύτερη σε μέγεθος εταιρεία από τη Valeant, καθώς οι πωλήσεις της πέρυσι ανήλθαν σε 6,3 δισ. δολ. Οι πωλήσεις της Valeant το ίδιο χρονικό διάστημα ανήλθαν σε περίπου 5,8 δισ. δολ.

ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ. Η Valeant, που έχει έδρα το Κεμπέκ του Καναδά, είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν να κλείσει συμφωνία με την Allergan, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνταν η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ».

Σήμερα η Valeant και η Allergan είναι μεγάλοι ανταγωνιστές στην αγορά καλλυντικών και προϊόντων περιποίησης ματιών και δέρματος. Η Allergan είναι πιο γνωστή για τα προϊόντα αντιμετώπισης των ρυτίδων (Botox), για προϊόντα που χρησιμοποιούνται στις προσθετικές στήθους και για προϊόντα που υπόσχονται αύξηση του μεγέθους των βλεφαρίδων. Επίσης πουλά συνταγογραφούμενα φάρμακα για την αντιμετώπιση παθήσεων των ματιών όπως είναι το γλαύκωμα.

Η Valeant από την πλευρά της διαθέτει ευρεία γκάμα προϊόντων περιποίησης ματιών και δέρματος. Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Μάικλ Πίρσον, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας το 2008 έπειτα από καριέρα 23 ετών στην McKinsey όπου είχε μεταξύ άλλων καθήκοντα χάραξης στρατηγικής και εξαγορών.

Οπως έχει πει ο ίδιος, η συγκεκριμένη αγορά προϊόντων περιποίησης για τα μάτια και το δέρμα είναι πολλά υποσχόμενη επειδή πολλές θεραπείες καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες. Επίσης πολλοί καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν από την τσέπη τους για καλλυντικά προϊόντα.

Η συμμαχία μεταξύ του επενδυτή Γουίλιαμ Ακμαν και της Valeant για την εξαγορά της Allergan θεωρείται ασυνήθιστη, αφού συνήθως επενδυτές όπως τα hedge funds δεν προσεγγίζουν άλλους πιθανούς αγοραστές εάν δεν έχουν αγοράσει πρώτα σημαντικό μερίδιο στην εταιρεία που αποτελεί στόχο εξαγοράς. Η Pershing πιστεύεται ότι κατέχει μερίδιο 9,7% στην Allergan, το οποίο εκτιμάται ότι έχει αξία περίπου 4 δισ. δολ.