Στην τελική ευθεία μπαίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, ενώ αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ φέρεται να σχεδιάζει και η Εθνική Τράπεζα.

Η επιτυχημένη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και η μεγάλη υπερκάλυψη του ομολόγου, σε συνδυασμό με την επιτυχία των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank, στρώνουν το χαλί των αγορών και για τις άλλες δύο συστημικές τράπεζες.

Ετσι, οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank σπεύδουν να εκμεταλλευθούν τη θετική συγκυρία και την υψηλή ζήτηση των διεθνών επενδυτών για ελληνικές μετοχές και ομόλογα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Σάββατο το πρωί η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Eurobank ενέκρινε το σχέδιο αύξησης κεφαλαίου 2,863 δισ. ευρώ, με στόχο την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από τα stress tests της Τραπέζης της Ελλάδος.

Με βάση τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Γενική Συνέλευση των μετόχων η διοίκηση της τράπεζας θα ανοίξει βιβλίο προσφορών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την άντληση του 10% και του 90% των κεφαλαίων που αναζητά από τις αγορές.

Η ελάχιστη τιμή των νέων μετοχών θα οριστεί από τους δύο συμβούλους που έχει προσλάβει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αποτίμηση της τράπεζας, ενώ δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη της ονομαστικής αξίας της τράπεζας, δηλαδή 0,30 ευρώ ανά μετοχή. Το απόγευμα της Παρασκευής, η μετοχή της Eurobank έκλεισε στα 0,4330 ευρώ.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα της αύξησης, στελέχη της Eurobank άμεσα θα αρχίσουν σειρά παρουσιάσεων στο εξωτερικό οι οποίες θα διαρκέσουν περίπου δύο εβδομάδες, ούτως ώστε την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου να ανοίξει το βιβλίο των προσφορών και η αύξηση κεφαλαίου να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου.

Σημειώνεται ότι συνολικά οι κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank, όπως προέκυψαν από τα stress tests της Τραπέζης της Ελλάδος διαμορφώνονται σε 3 δισ. ευρώ.

ΑΥΞΗΣΗ 2,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ. Παράλληλα, αύριο θα συγκληθεί έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας και σύμφωνα με τις πληροφορίες στην ατζέντα του θα περιλαμβάνεται σχέδιο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου έως 2,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θέλει να αξιοποιήσει τη θετική συγκυρία, ενώ έχει δεχθεί και σειρά κρούσεων από επενδυτές που θα επιθυμούσαν να συμμετάσχουν σε ενδεχόμενη αύξηση. Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξη δήλωσε ότι «αν η Εθνική αποφάσιζε να βγει στις αγορές θα είχε τεράστια επιτυχία».

Στο έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο που θα συγκληθεί αύριο Μεγάλη Τρίτη, αναμένεται να κλειδώσει το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας, το οποίο πέραν της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου θα περιλαμβάνει και μία σειρά από άλλες ενέργειες, ώστε όχι μόνο να καλύψει τις ανάγκες των 2,185 δισ. ευρώ που προέκυψαν από τα stress tests της ΤτΕ αλλά και να δημιουργήσει μαξιλάρι ασφαλείας έναντι πιθανών μελλοντικών αλλαγών.

Παράλληλα, μέσω της ΑΜΚ η Εθνική παίρνει σημαντική πίστωση χρόνου ως προς το θέμα της πώλησης ποσοστού της θυγατρικής της στην Τουρκία Finansbank, καθώς δεν θα χρειαστεί να ρευστοποιήσει μέρος της συμμετοχής της ώστε να καλύψει κεφαλαιακές ανάγκες.

Σε κάθε περίπτωση, με την έκδοση μετοχών θα καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της, ενώ θα δοθεί στη διοίκησή της το χρονικό περιθώριο να δρομολογήσει την πώληση στοιχείων του ενεργητικού της, συμπεριλαμβανομένου ενός πακέτου μετοχών στην τουρκική θυγατρική Finansbank, εξασφαλίζοντας το υψηλότερο δυνατό τίμημα.