Την παραίτησή τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και την επιθυμία τους να είναι ανεξάρτητοι, δηλώνουν με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, οι βουλευτές Χρυσούλα Μαρία Γιαταγιάνα και Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος.

Σε κοινή δήλωσή τους εξηγούν τους λόγους της αποχώρήσης τους από τους Ανεξάρτητους Ελληνες η Γιαταγιάνα και ο Γιοβανόπουλος ανέφεραν

«Γιατί αποχωρούμε από τους ΑΝ.ΕΛ.

» Μεγάλα μυστικά δεν υπάρχουν. Όταν και η παρουσία σου ακόμη ενοχλεί, όταν οι ιδέες σου δεν εμπνέουν, οι πρωτοβουλίες σου ευνουχίζονται, τότε απλά αναχωρείς. Χωρίς ηγεσία ασκητισμού, δίχως χαρά διακονίας, ποιο το νόημα! Αν ήμασταν βαρίδια και συνωμότες, εσωστρεφείς και ανύπαρκτοι, αν μεροληπτούσαμε και διαλύαμε εποφθαλμιώντας θώκους, ορίστε, λευτερώνεται πια το κίνημα.

» Ευχαριστίες εις άπαντες για την κοινή περιπέτεια. Δεν ηττηθήκαμε ποτέ.

» Στους ΑΝ.ΕΛ. δεν είναι βεβαίως ούτε όλα μαύρα ούτε όλοι αυλικοί, αλίμονο. Ιδιαίτερα, αυτό το υπέροχο κύμα γενναίων ψυχών που χωρίς ιδιοτέλεια μας στήριξε, παραμένει η Ελπίδα αποκατάστασης της Αξιοπρέπειας τούτης της χώρας. Τυχόν τερατολογίες για «προδοσία» κλπ , τις ξεπερνάμε με μία και μόνη σκέψη: από τον ατιμωτικό εκφυλισμό της συνείδησης επιλέγουμε το πολιτικό Φως της αληθινής αντίστασης.

»Η πλημμυρίδα Ανεξαρτησίας των 33 βουλευτών και των εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων ήταν ό,τι πιο αγνό και πατριωτικά αισιόδοξο ζήσαμε ποτέ. Τώρα είναι αλλιώς…

» Εμμένουμε στο ραντεβού με όσους συναρπάζει ο Σκοπός, το Εμείς, η Σωτηρία»


Η ανακοίνωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Για «αποστασία» κάνουν λόγο οι Ανεξάρτητοι Ελληνες σε ανακοίνωσή τους για την ανεξαρτητοποίηση των δύο βουλευτών του κόμματος και τούς καλούν να παραδώσουν τις έδρες τους «πριν αποδεχθούν και αυτοί την γνωστή πρόσκληση».

«Μετά την επίθεση από ελεγχόμενα από την διαπλοκή μέσα μαζικής ενημέρωσης στους Ανεξάρτητους Έλληνες με λάσπη, μετά την πλήρη απομόνωσή μας από τηλεοράσεις και εφημερίδες, μετά τη δημόσια αποδοχή της πρόσκλησης Σαμαρά από τον ρίψασπι Νταβρή, η αποστασία των βουλευτών Γιαταγάνα και Γιοβανόπουλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων αποδεικνύει πόσο μας φοβούνται», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δηλώνουν ότι είναι «το Κίνημα των πολιτών που αντιστάθηκε και θα συνεχίσει να αντιστέκεται μέχρι τέλους στις δυνάμεις κατοχής» και τονίζουν ότι δεν εκβιάζονται, δεν εξαγοράζονται και δεν φοβούνται.

Υποστηρίζουν ακόμη ότι «δεν είναι τυχαίο ότι η αποστασία γίνεται την ημέρα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του βουλευτή Τέρενς Κουίκ για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κόντρα στα ψηφοδέλτια υποταγής του προξενείου της Κομοτηνής».

Καμμένος: «Οποιος αντέχει μένει στο πλοίο, όποιος δεν αντέχει εγκαταλείπει»

«Η πίεση που ασκείται σε κάποιους από εμάς ξεπερνάει τα όρια και τις δυνατότητές τους. Όποιος αντέχει μένει στο πλοίο, όποιος δεν αντέχει εγκαταλείπει» είπε ο Πάνος Καμμένος, σχολιάζοντας την ανεξαρτητοποίηση της Χρυσούλας Γιαταγάνα και του Κώστα Γιοβανόπουλου σε έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Η έκτακτη συνεδρίαση έγινε για να εξεταστεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στο κόμμα μετά και την ανεξαρτητοποίηση των δύο βουλευτών. Ο Πάνος Καμμένος έλεγε σε συνεργάτες του ότι υπήρξαν ασφυκτικές πιέσεις κατά ορισμένων βουλευτών «με κάθε τρόπο».

Οι βουλευτές που πήραν τον λόγο, εξέφρασαν τόσο τον προβληματισμό τους για τον χρόνο εκδήλωσης της ανεξαρτητοποίησης, όσο και την έκπληξή τους. Χαρακτήρισαν δε το γεγονός ως «κεραυνό εν αιθρία».