Ενα βήμα πιο κοντά στην ιδιωτικοποίησή τους βρίσκονται η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank ύστερα από το εντυπωσιακό ενδιαφέρον που επέδειξαν οι διεθνείς επενδυτές υπερκαλύπτοντας τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τους.

Η διαδικασία του βιβλίου προσφορών (book building) που επέλεξαν να πραγματοποιήσουν οι δύο τράπεζες στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς διεθνή funds προσέφεραν πάνω από 2,4 δισ. ευρώ στην Alpha Bank, υπερκαλύπτοντας κατά δύο φορές την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,2 δισ.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι προσφορές για την Τράπεζα Πειραιώς ξεπέρασαν τα 2,7 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τουλάχιστον 1,5 φορά το ποσό που ζήτησε η τράπεζα για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,75 δισ. Στην περίπτωση της Alpha Bank οι νέες μετοχές θα διατεθούν αποκλειστικά σε ξένους επενδυτές, ενώ η Πειραιώς θα ζητήσει 175 εκατ. ευρώ ή το 10% της αύξησης από έλληνες επενδυτές μέσω Χρηματιστηρίου.

Τραπεζικοί κύκλοι ανέφεραν ότι οι δύο τράπεζες έσπευσαν να συγκεντρώσουν τα χρήματα, αξιοποιώντας τη θετική συγκυρία αλλά και για προλάβουν την προθεσμία της 15ης Απριλίου, όταν και πρέπει να καταθέσουν τα κεφαλαιακά τους σχέδια στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Πλέον, στις γενικές συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή οι διοικήσεις των τραπεζών θα προτείνουν και θα λάβουν την έγκριση ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες των αυξήσεων, με τις νέες μετοχές να διατίθενται προς διαπραγμάτευση περί τα τέλη Απριλίου ή εντός του Μαΐου.

Η έμπρακτη απόδειξη ενδιαφέροντος από κορυφαία διεθνή επενδυτικά κεφάλαια είναι ακόμη μία ψήφος εμπιστοσύνης, όχι μόνο για την Πειραιώς και την Alpha Bank, αλλά και ευρύτερα για τον εγχώριο χρηματοπιστωτικό κλάδο και την ελληνική οικονομία. Μάλιστα, τα θετικά νέα από το Λονδίνο (όπου και έτρεξε η διαδικασία του book building) επηρέασαν άμεσα και τα ελληνικά spread τα οποία σημείωσαν νέα πτώση και πλέον διαμορφώνονται κοντά στις 500 μονάδες βάσης, ανοίγοντας τον δρόμο για την έξοδο και της Ελλάδος στις αγορές τους προσεχείς μήνες. Αντίστοιχα, και οι ίδιες οι τράπεζες αναμένεται να βγουν στη διατραπεζική αγορά με εκδόσεις ομολόγων ώστε να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους και να ρίξουν χρήμα στην αγορά.

Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, οι επενδυτές αρχίζουν να επιστρέφουν ξανά στην Ελλάδα και την Πορτογαλία ύστερα από τέσσερα χρόνια αποχής αναζητώντας υψηλές αποδόσεις καθώς βελτιώνονται οι προοπτικές των οικονομιών στον Νότο της ευρωζώνης.

Στα €0,65 η Alpha. Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει και σε σχετική της ανακοίνωση η Alpha Bank, «μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών, προέκυψε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον προς απόκτηση 1.846.153.846 νέων μετοχών στην τιμή των 0,65 ευρώ ανά μετοχή». Το ποσό αυτό μεταφράζεται σε discount της τάξης του 7% σε σχέση με το τελευταίο κλείσιμο της μετοχής της Alpha Bank στα 0,7 ευρώ και θεωρείται εξαιρετικά περιορισμένο με βάση τα τρέχοντα δεδομένα της αγοράς. Πλέον, όπως συνεχίζει η ανακοίνωση της τράπεζας, κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, το διοικητικό συμβούλιο θα εισηγηθεί να ορισθεί η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στα 0,65 ευρώ αλλά και να ολοκληρωθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Με δεδομένο ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία, θεωρείται δεδομένο ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν.

Στα €1,75 η Πειραιώς. Οσο για την Τράπεζα Πειραιώς, οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα το πρωί, πριν το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου. Σύμφωνα πάντως με χρηματιστηριακές πληροφορίες, η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών που προέκυψε από τη διαδικασία του book building εκτιμάται μεταξύ 1,72 με 1,75 ευρώ, με discount της τάξης του 13% με 15% σε σύγκριση με το τελευταίο κλείσιμο της μετοχής της τράπεζας στα 2,02. Αντίστοιχα, στην έκτακτη γενική συνέλευση της τράπεζας, επίσης την Παρασκευή, αναμένεται να εγκριθεί η διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το κομμάτι της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που θα αφορά τους ιδιώτες επενδυτές.

Η σκυτάλη σε Εθνική και Eurobank

Πλέον, οι επόμενες εξελίξεις στο μέτωπο των ανακεφαλαιοποιήσεων αναμένονται από την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank. Η Εθνική αναμένεται να καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος το κεφαλαιακό της σχέδιο πριν από τις 15 Απριλίου και σε αυτό θα περιλαμβάνονται 12 κινήσεις που θα εξασφαλίζουν την κεφαλαιακή της επάρκεια. Οσο για τη Eurobank, εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο σχετικός νόμος που θα περιγράφει με λεπτομέρειες τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης. Κλειδί για τις εξελίξεις θα είναι η συμμετοχή ή μη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην αύξηση των 3 δισ. ευρώ, αλλά και το ύψος που θα διατεθούν οι νέες μετοχές. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Χοακίν Αλμούνια σε επιστολή του έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας. Στο κείμενο της επιστολής αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το ΤΧΣ θα πρέπει να προσφέρει την ελάχιστη δυνατή βοήθεια και μόνο αν οι προσφορές των ιδιωτών δεν ανταποκρίνονται στην εύλογη αξία της τράπεζας. Αν τελικά συμμετάσχει το ΤΧΣ, θα γίνει κούρεμα των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης.

Μικρότερη συμμετοχή του ΤΧΣ

Πλέον στην Alpha Bank το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μειωθεί στο 67% ενώ των ιδιωτών θα αυξηθεί στο 32%. Αντίστοιχα, στην Τράπεζα Πειραιώς η συμμετοχή των ιδιωτών θα αυξηθεί στο 35% και αντίστοιχα του ΤΧΣ θα μειωθείστο 65%.