Εκπληξη στο υπουργείο Παιδείας και ερωτηματικά για το πώς θα χειριστούν τον φετινό αριθμό εισακτέων όσον αφορά τις κατηγορίες πολυτέκνων και τριτέκνων προκάλεσε η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ.

Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος , μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός, προανήγγειλε νέο νόμο: «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο σε νομοθετικό επίπεδο προκειμένου να στηρίξουμε την πολύτεκνη και τρίτεκνη οικογένεια. Ιδιαίτερα μέσα στην κρίση, πρέπει να σταθούμε δίπλα σε όσα παιδιά κινδυνεύουν να στερηθούν το δικαίωμα στη δημόσια παιδεία».

Η ανάδειξη των υποψηφίων από πολύτεκνες αλλά και τρίτεκνες οικογένειες σε ειδική κατηγορία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις με συνυπολογισμό και του οικογενειακού τους εισοδήματος είχε θεσπιστεί με τους Νόμους 3966/2011 και 4071/12.

Ο πρώτος –και βασικός –νόμος, που έφερε την υπογραφή της Αννας Διαμαντοπούλου, συντάχθηκε προκειμένου να λύσει το μείζον πρόβλημα που προκαλούσαν μέχρι τότε στη λειτουργία ιδίως των κεντρικών πανεπιστημίων οι μετεγγραφές, στις οποίες οι ίδιες αυτές κατηγορίες είχαν δικαίωμα. Αποτέλεσμα ήταν ότι στα πιο περιζήτητα τμήματα των κεντρικών σχολών εισάγονταν υποψήφιοι με πολύ λιγότερα μόρια. Η Αννα Διαμαντοπούλου είχε τότε εξηγήσει τη λογική της: «Επί χρόνια οι μετεγγραφές γίνονταν με τη λογική ότι μπορούσε από μια πολύτεκνη οικογένεια, κάνοντας χρήση του δικαιώματος, να έρθει ο υποψήφιος, ανεξαρτήτως μονάδων, εάν πετύχαινε σε οποιαδήποτε σχολή της περιφέρειας στο Λεκανοπέδιο. Μπορούσε να έρθει ακόμα και αν δεν έμεναν στο Λεκανοπέδιο οι γονείς του. Το ίδιο συνέβαινε με τις δύο μεγάλες πόλεις, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Αυτό οδήγησε, όχι μόνο λόγω του αριθμού των πολυτέκνων αλλά και των τριτέκνων και των άλλων κοινωνικών ομάδων, σε ένα αδιέξοδο, όπου είχαμε συσσώρευση έως και 250% στις σχολές του κέντρου και άδειασμα των σχολών της περιφέρειας. Σχολές του Αιγαίου ξεκινούσαν με 120 εισακτέους φοιτητές και κατέληγαν με 30 ή 40 φοιτητές. Ετσι στο μεν Κέντρο δεν μπορούσε να γίνει η εκπαιδευτική διαδικασία λόγω πληθώρας, στη δε επαρχία λόγω αδειάσματος.

Η λογική που είχαμε μέχρι τώρα για τις μετεγγραφές καταργήθηκε. Υπάρχει η λογική των ειδικών ομάδων. Οι ειδικές αυτές ομάδες έχουν μερικές βασικές αρχές. Η αρχή είναι ότι το παιδί της πολύτεκνης οικογένειας θα πρέπει να πάει εκεί που μένουν οι γονείς του, γιατί αυτό θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Να μη χωριστεί η οικογένεια».