Μία επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα οδηγήσει σε «κραχ του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος», ενώ η Μόσχα θα εκμηδενίσει την οικονομική της εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησε το Κρεμλίνο, σε μια μετάλλαξη του «νέου ψυχρού πολέμου» που έχει ξεσπάσει με αφορμή την κρίση στην Κριμαία: Την ώρα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακαλεί στις βάσεις τους τα στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί στα δυτικά, το Κρεμλίνο απειλεί τώρα την Ουάσιγκτον με οικονομικό πόλεμο.

Σύμβουλος του Κρεμλίνου δήλωσε την Τρίτη ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξαιτίας της Ουκρανίας, η Μόσχα είναι πιθανόν να αναγκασθεί να εγκαταλείψει το δολάριο ως νόμισμα αναφοράς και να αρνηθεί να αποπληρώσει τα δάνειά της προς τις αμερικανικές τράπεζες.

Ο Σεργκέι Γκλαζίεφ, σύμβουλος στο Κρεμλίνο, ο οποίος χρησιμοποιείται συχνά από την ρωσική ηγεσία στη διατύπωση σκληρών θέσεων, αλλά δεν συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, πρόσθεσε ότι, εάν η Ουάσιγκτον παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία ρωσικών επιχειρήσεων και ιδιωτών, η Μόσχα θα συστήσει στους κατόχους αμερικανικών αξιών να τις πουλήσουν.

Οι δηλώσεις του Γκλαζίεφ καταγράφηκαν μία ημέρα μετά από τις προειδοποιήσεις του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι η Μόσχα κινδυνεύει με διπλωματικό και οικονομικό αποκλεισμό αν δεν αποσύρει τις δυνάμεις της από την αυτόνομη ουκρανική δημοκρατία της Κριμαίας.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ ανέφερε ότι περί τους 16.000 ένοπλους άνδρες έχουν αναπτυχθεί στην Κριμαία.

Ο Ομπάμα δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η Ρωσία βρίσκεται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας», ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία του με την Ανγκελα Μέρκελ, η γερμανίδα καγκελάριος του είπε – σύμφωνα με τους New York Times – πως ο ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν «βρίσκεται σε έναν άλλο κόσμο».

Από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εμφανίζεται διατεθειμένος να αποκλιμακώσει την στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία, μόνο εφόσον υπάρξει στο Κίεβο επιστροφή στη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου, δηλαδή επιστρέψει ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς – ο οποίος τότε και έπειτα από εβδομάδες ταραχών είδε συμφωνήσει να αρχίσει συνομιλίες με την ουκρανική αντιπολίτευση και να προκηρύξει εκλογές.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, χιλιάδες είναι τα μέλη του στρατιωτικού προσωπικού της Ουκρανίας που εγκαταλείπουν τις βάσεις τους στην Κριμαία και δηλώνουν πίστη στην τοπική ρωσόφιλη κυβέρνηση.

Περίπου 6.000 οπλίτες έχουν αυτομολήσει από την κυβέρνηση του Κιέβου τις τελευταίες δυο ημέρες ανέφεραν ρωσικά ΜΜΕ.«Μια ολόκληρη σμηναρχία είναι η τελευταία που δηλώνει την πίστη της στον Κριμαϊκό λαό» ανέφεραν το πρωί της Τρίτης. Το προσωπικό 800 ατόμων και τα σχεδόν 50 πολεμικά αεροσκάφη είναι πλέον υπό τον έλεγχο των τοπικών αρχών, ακολουθώντας τα βήματα του ναύαρχου Μπερεζόφσκι.