28/2/2014

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού (13 Μαρτίου) και στο πλαίσιο των δράσεων προληπτικής ιατρικής, οΌμιλος Εταιρειών Υγείας ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ θα προσφέρει σε όλους τους ενδιαφερόμενους την δυνατότητα διαγνωστικών ελέγχων νεφρών σε προνομιακές τιμές στις μονάδες του Ομίλου σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Η δράση θα δίνει τη δυνατότητα πραγματοποίησης των παρακάτω πακέτων εξετάσεων διαγνωστικού ελέγχου (check-up) νεφρών:

· Πακέτο Α που περιλαμβάνει Ουρία, Κρεατινίνη και Υπέρηχο Νεφρών στην ειδική τιμή των 10€.

· Πακέτο Β που περιλαμβάνει το πακέτο Α + Γενική Αίματος Γενική Ούρων, Σάκχαρο, Χοληστερόλη Ολική και Τριγλυκερίδια στην ειδική τιμή των 20€ και

· Πακέτο Γ που περιλαμβάνει το πακέτο Α + Γενική Αίματος, Γενική Ούρων, Σάκχαρο, Χοληστερόλη Ολική, Χοληστερόλη HDL, Τριγλυκερίδια, Ουρικό Οξύ καιΤαχύτητα Καθιζήσεως Ερυθρώνστην ειδική τιμή των 25€.

Πληροφορίες για την πραγματοποίηση των εξετάσεων και το κλείσιμο των ραντεβού θα δίδονται στα τηλέφωνα 210 6966100 (Αττική) και 2310 459660 (Θεσσαλονίκη), καθώς και σε όλες τις μονάδες Βιοιατρική και τις Βιοκλινικές σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

Οι νεφροί είναι πολύ σημαντικά όργανα του οργανισμού μας που αποτελούν «μηχανές καθαρισμού» όλου του αίματος από τοξικές ουσίες. Σε πολλές όμως περιπτώσεις, οι ετήσιοι προληπτικοί έλεγχοι υγείας (check-up) δεν περιλαμβάνουν εξετάσεις για την αξιολόγηση της νεφρικής λειτουργίας.

Συχνά οι παθήσεις των νεφρών δεν δίνουν συμπτώματα, ενώ ακόμα και κάποιες που έχουν συμπτώματα (συνήθως στα ούρα) περνούν απαρατήρητα. Για παράδειγμα οι όγκοι των νεφρών (3% των κακοήθων όγκων) ανακαλύπτονται τυχαία, από υπερηχογράφημα που γίνεται για άλλο λόγο.

Πέρα από τον καρκίνο, οι χρόνιες παθήσεις των νεφρών παρουσιάζουν αύξηση. Υπολογίζεται ότι περίπου 11% του πληθυσμού στο δυτικό κόσμο έχει κάποιο βαθμό νεφρικής δυσλειτουργίας, με τους ανθρώπους άνω των 50 να παρουσιάζουν μεγάλα ποσοστά μέσης ή βαριάς νεφρικής ανεπάρκειας, πολλές φορές χωρίς να το γνωρίζουν.

Η επιδείνωση του προβλήματος των χρόνιων νεφρικών παθήσεων οφείλεται και στην αύξηση παγκοσμίως των πασχόντων από διαβήτη και υψηλή πίεση (τα οποία προκαλούν βλάβες στους νεφρούς). Ειδικά για τους διαβητικούς, είναι σημαντικό να διενεργούν τακτικούς προληπτικούς ελέγχους και να επισκέπτονται νεφρολόγο τουλάχιστον μία φορά το εξάμηνο.

Με τις γενικές αναλύσεις αίματος και μετρήσεις ουσιών όπως η ουρία και η κρεατινίνη, εξασφαλίζεται μια καλή αξιολόγηση της νεφρικής λειτουργίας, ενώ με αναλύσεις ούρων μπορούν να μετρηθούν οι συγκεντρώσεις γλυκόζης, πρωτεϊνών, λευκωματίνης, ηλεκτρολυτών, ουρίας, κρεατινίνης κ.ά. που δείχνουν την αποτελεσματικότητα της νεφρικής λειτουργίας. Η παρουσία αίματος και πρωτεϊνών στα ούρα δημιουργούν σοβαρές υποψίες για νεφρική πάθηση και ο ασθενής θα πρέπει να εξεταστεί από τον ειδικό νεφρολόγο.

Η εξέταση με υπερήχους των νεφρών προσθέτει σημαντική πληροφόρηση για την κατάσταση και την επάρκεια τους, ενώ αποτελεί την ευκολότερη και πλέον ακίνδυνη μέθοδο απεικόνισης των νεφρών.