Την παραπομπή του έκπτωτου ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔ) αποφάσισε κατά πλειοψηφία το ουκρανικό Κοινοβούλιο. Η απόφαση συνδέεται με τη βία της αστυνομίας κατά τις αιματηρές συγκρούσεις της περασμένης εβδομάδας στο Κίεβο, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 100 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές να χάσουν τη ζωή τους και εκατοντάδες ακόμη να τραυματιστούν. Η παραπομπή του Γιανουκόβιτς θα πραγματοποιηθεί μόλις συλληφθεί, δεδομένου ότι από το Σάββατο η τύχη του αγνοείται – σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης είναι πολύ πιθανό να έχει βρει καταφύγιο σε ρωσικό πολεμικό στο λιμάνι της Σεβαστούπολης. Στο ΔΠΔ της Χάγης αποφασίστηκε να παραπεμφθούν επίσης ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο και ο πρώην γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα.

Εκτός όμως από τους επιβεβαιωμένους νεκρούς στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, έγγραφα τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν στην πολυτελή κατοικία του Γιανουκόβιτς, λίγο έξω από το Κίεβο, αποκαλύπτουν ότι το καθεστώς σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει χιλιάδες στρατιώτες προκειμένου να καταστείλει τις διαδηλώσεις.

Στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», όπως αναφέρεται στα έγγραφα τα οποία διέρρευσαν στο Διαδίκτυο, θα χρησιμοποιούνταν τεθωρακισμένα οχήματα και περίπου 22.000 αστυνομικοί. Στα ίδια έγγραφα αναφέρεται ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές, οι οποίοι σκότωσαν δεκάδες διαδηλωτές στην Πλατεία Μεϊντάν την περασμένη Πέμπτη, εντάσσονταν στην ομάδα ειδικών δυνάμεων Ωμέγα της Ουκρανίας.