Η κίνηση σε αρκετά σημεία του Καράκας, της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, σταμάτησε χθες καθώς διαδηλωτές της αντιπολίτευσης ύψωσαν οδοφράγματα σε κεντρικές λεωφόρους. Είναι το επόμενο βήμα της λαϊκής εξέγερσης που συνταράσσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες αυτή τη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Για τα οδοφράγματα χρησιμοποιήθηκαν κάδοι και σκουπίδια και λόγω αυτών διακόπηκαν τα δρομολόγια και κάθε άλλου είδους κίνηση στους μεγάλους δρόμους. Ωστόσο, δεν καταγράφτηκαν βίαια επεισόδια καθώς η αστυνομία άρχισε να τα διαλύει. Παρόμοια περιστατικά υπήρξαν και σε άλλες πόλεις όπως το Μαρακαΐμπο και η Βαλένσια. Από τις 12 Φεβρουαρίου οι αντίπαλοι του προέδρου Νικολάς Μαδούρο που διαδέχθηκε τον Ούγκο Τσάβες πραγματοποιούν μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Από τις συγκρούσεις με την αστυνομία, ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων είναι 11 νεκροί και 130 τραυματίες. Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν την κυβέρνηση Μαδούρο για την υψηλή εγκληματικότητα και τα οικονομικά προβλήματα. Υποστηρίζουν ότι η πολιτική της ευθύνεται για τις μεγάλες ελλείψεις σε βασικά αγαθά και τον πληθωρισμό που υπερβαίνει το 55% –είναι από τους πιο υψηλούς στον κόσμο, παρά τα μεγάλα πετρελαϊκά αποθέματα της Βενεζουέλας.

Τα παράπονα των Βενεζουελάνων δεν έχουν τέλος. «Πριν από δέκα χρόνια είχαμε όλοι κάποιον φίλο που τον είχαν ληστέψει. Πριν από τρία, είχαμε ένα φίλο που είχε απαχθεί. Σήμερα όλοι ξέρουμε κάποιον που δολοφονήθηκε» λέει στην ισπανική εφημερίδα «Βανγκουάρντια» ο εκπαιδευτικός Χουάν Μαραγκάλ. «Η αστυνομία είναι αναποτελεσματική, το ίδιο και η Δικαιοσύνη. Υπάρχουν 800.000 μαθητές στα σχολεία που δεν έχουν κανένα σχέδιο για τη ζωή τους, πολλοί θα καταλήξουν εγκληματίες».

Ακόμα πιο συγκλονιστική είναι η μαρτυρία της Καρλότα Σούκρε, που εργάζεται μεσίτρια ακινήτων. «Ο άνδρας μου είναι μηχανικός και κερδίζουμε αρκετά για να τα βγάλουμε πέρα. Ανήκουμε στη μεσαία τάξη –πριν ήμασταν καλύτερα, αλλά ευτυχώς ακόμα εργαζόμαστε και οι δύο. Πριν από λίγο καιρό με απήγαγαν. Οδηγούσα και κάτι άνδρες μού έκλεισαν τον δρόμο. Ο σύζυγός μου πλήρωσε για να με αφήσουν ελεύθερη 20.000 δολάρια, ήταν όλες οι οικονομίες μας. Την περασμένη εβδομάδα, σε ένα μποτιλιάρισμα, μια μηχανή σταμάτησε δίπλα μου. Ο οδηγός έβγαλε πιστόλι και ζήτησε τη βέρα μου, που όμως δεν έβγαινε από το δάχτυλό μου. Τελικά, μου πήρε το κινητό. Ο ανιψιός μου πήγε να το καταγγείλει σε αστυνομικούς που ήταν εκεί κοντά, αλλά είδε ότι ο ένας κρατούσε το κινητό μου και αρνήθηκε να το δώσει. Η ανασφάλεια στην οποία ζούμε καθημερινά είναι το χειρότερο. Δεν είμαι υπέρ της βίας, αλλά πιστεύω ότι από όλο αυτό θα βγούμε μόνο με αίμα. Η κυβέρνηση έχει πολλά λεφτά και θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει την εξουσία της».

Εθνική διάσκεψη

Ο ΝικολάςΜαδούρο ζήτησενα πραγματοποιηθεί εθνική ειρηνευτική διάσκεψη,η αντιπολίτευση όμωςδεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα πάρει μέρος