Ο Τζορτζ Σόρος επιστρέφει στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά, επενδυτικά. Το επιτελείο του ουγγροαμερικανού επενδυτή (φωτογραφία) εξετάζει αυτό το διάστημα τις επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα. «Οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα έχουν βελτιωθεί. Το ζητούμενο τώρα είναι αν η δυνατότητα να κερδίσει κάποιος λεφτά θα έχει διάρκεια. Αν αυτό είναι εφικτό θα επενδύσουμε» λέει ο Σόρος σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ».

Αλλωστε, το επίκαιρο μεγάλο στοίχημά του είναι η Γερμανία. Σήμερα κυκλοφορεί ένα νέο βιβλίο του Σόρος και του συντάκτη του «Σπίγκελ», Γκέοργκ Πέτερ Σμιτς. «Στοίχημα για την Ευρώπη» είναι ο τίτλος του βιβλίου με τον υπότιτλο: «Γιατί η Γερμανία πρέπει να σώσει την Ευρώπη ώστε να σωθεί η ίδια». Στις 192 σελίδες των συνομιλιών του με τον δημοσιογράφο ο Σόρος προβαίνει σε εφ’ όλης της ύλης αναμέτρηση με τη Γερμανία, ασκεί σφοδρή κριτική στη διαχείριση της ευρωκρίσης από τη Μέρκελ και προσπαθεί να πείσει τη Γερμανία να μπει στον ρόλο του γαλαντόμου «ηγεμόνα» που πρέπει να παίξει στην Ευρώπη, αλλά αρνείται να τον αναλάβει. Η Γερμανία, κατά την άποψη του Σόρος, θα πρέπει να χρηματοδοτήσει ένα δεύτερο σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη. Οροι όπως δημοσιονομική εξυγίανση δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιό του. Θεωρεί χίμαιρα την προσδοκία του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η εξυγίανση θα φέρει και την ανάπτυξη, η πολιτική της λιτότητας πρέπει να σταματήσει. «Ο Κολ θα είχε περάσει στο επόμενο στάδιο του μεγάλου σχεδίου του ευρώ. Θα είχε μετατρέψει τα χρέη των μεμονωμένων κρατών σε ευρωομόλογα» λέει ο Σόρος.

Ωστόσο, σημειώνει, «αντί να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γερμανία μπήκε σε ένα ρόλο στην Ευρώπη που μοιάζει όλο και περισσότερο με το Tea Party στην Αμερική: η χώρα πάει καλά, αλλά δεν θέλει να παραχωρήσει τίποτα στους δεινοπαθούντες». Ο Σόρος δεν ελπίζει ότι με τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε στην κυβέρνηση θα αλλάξει γραμμή η Γερμανία. «Οι Γερμανοί και ο Σόιμπλε, απέτυχαν πλήρως στη διάσωση της Ελλάδας» λέει. Και αν χαθούν οι ελπίδες για αλλαγή της γερμανικής ευρωπαϊκής πολιτικής, ο Σόρος πιστεύει ότι το ευρώ έχει μόνο μία πιθανότητα να σωθεί: να φύγει η Γερμανία από την ευρωζώνη. Τότε όμως «το μπλοκ του γερμανικού μάρκου θα πρέπει να τα βγάλει πέρα με τη μεγάλη ανεργία και την ύφεση» προειδοποιεί.