Ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας Σπύρος Γεωργαράς απαντά ότι η απόφραξη του δακρυϊκού πόρου δημιουργείται από φλεγμονές στους άνδρες και από ξηροφθαλμία στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Η επέμβαση που κάνατε είναι η πλαστική δακρυϊκού πόρου, κατά την οποία τοποθετείται ένα σωληνάκι σιλικόνης. Είναι απλή επέμβαση, αλλά δεν έχει πάντα επιτυχία.

Η νέα επέμβαση που σας προτείνουν είναι η ασκορινοστομία, κατά την οποία ο γιατρός διευρύνει την οπή μέσω της οποίας το φυσικό σωληνάκι του ματιού επικοινωνεί με τη μύτη. Κατόπιν, ο χειρουργός τοποθετεί ένα πλαστικό σωληνάκι για δύο-τρεις μήνες για να κρατά την οπή ανοικτή.

Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί από τη μύτη ή από το βλέφαρο. Σήμερα γίνεται και με λέιζερ.

Θα πρέπει να προηγηθεί ειδικός ακτινολογικός έλεγχος με σκιερά ουσία της ρινοδακρυϊκής οδού, για να βρεθεί πού ακριβώς βρίσκεται η απόφραξη. Η επέμβαση αυτή έχει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας εφόσον γίνεται από γιατρούς υποειδικευμένους σε αυτές τις επεμβάσεις.

Συνιστάται να την κάνετε, γιατί διαφορετικά θα συνεχισθούν οι μολύνσεις και οι φλεγμονές. Εάν δεν έχετε προβλήματα υγείας, μπορείτε να την κάνετε με γενική νάρκωση, εφόσον σταματήσετε λίγες ημέρες πριν τυχόν αντιπηκτικά φάρμακα που παίρνετε. Εάν έχετε γενικά προβλήματα υγείας, η επέμβαση μπορεί να γίνει και με τοπική νάρκωση.