Ο αριθμός των ανδρών που διαγνώσθηκαν με καρκίνο του πέος αυξήθηκε κατά 20% στη Δύση τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στις αλλαγές στην σεξουαλική συμπεριφορά και την εξάπλωση της μόλυνσης με τους ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), τα ογκογόνα στελέχη των οποίων ενοχοποιούνται (και) για τον καρκίνο του πέους.

Στην πραγματικότητα, η εξάπλωση των λοιμώξεων από HPV συμπίπτει χρονικά με την αύξηση των κρουσμάτων του συγκεκριμένου καρκίνου, αναφέρει η επιθεώρηση «Cancer Causes Control».

Οι ειδικοί συνιστούν στους άντρες με ύποπτα συμπτώματα στο πέος να απευθύνονται αμέσως στον γιατρό, διότι αν ο καρκίνος του πέους διαγνωσθεί εγκαίρως έχει υψηλό ποσοστό ιάσεως.

Στα ύποπτα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται ένα ανώδυνο εξόγκωμα ή μία πληγή στο πέος που δεν επουλώνεται, αιμορραγία, κόκκινο εξάνθημα κάτω από την ακροποσθία (το «πετσάκι»), επίπεδα σημάδια με καφέ χρώμα, δυσκολία στο να τραβηχτεί προς τα πίσω η ακροποσθία, ασυνήθιστο έκκριμα που μυρίζει έντονα κάτω από την ακροποσθία, ανεξήγητη αλλαγή στο χρώμα του δέρματος και διογκωμένοι λεμφαδένες στην βουβωνική περιοχή.

Ο καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο πέος, αλλά οι πιο συνηθισμένες θέσεις εμφάνισης είναι κάτω από την ακροποσθία και στην βάλανο (το «κεφάλι»).

Από τους εκατοντάδες ιούς HPV, μόνον δύο έχουν σχετισθεί με τον καρκίνο του πέους και είναι ίδιοι με αυτούς που προκαλούν καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας, στον πρωκτό, στον λαιμό και σε άλλα όργανα.

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι και τα αγόρια πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για τον HPV – κάτι που ήδη έχει εγκριθεί να γίνεται στις ΗΠΑ.

Εκτός από την μόλυνση με ογκογόνο τύπο του HPV, ένας άλλος παράγοντας που φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο πέος είναι το κάπνισμα, σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό ανδρικών καρκίνων Orchid, που πραγματοποίησε τη νέα μελέτη.