Στην κορύφωσή του βρίσκεται το κύμα της εποχικής γρίπης με τους θανάτους να φτάνουν πλέον τους 40 –οι οκτώ καταγράφηκαν τα τελευταία τρία 24ωρα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν έστω και στο παρά πέντε, ελπίζοντας παράλληλα να επαληθευτούν τα πρώτα σημάδια εκτόνωσης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), 146 ασθενείς έχουν νοσηλευτεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας μετά την εμφάνιση σοβαρών συμπτωμάτων, εκ των οποίων οι 57 δεν έχουν πάρει ακόμη εξιτήριο.

Οπως φαίνεται από τις αναλύσεις, ο βασικός ύποπτος είναι ο ιός Η1Ν1, εξαιτίας του οποίου το 2009 σήμανε υγειονομικός συναγερμός για την επιδημία που προκάλεσε. Είναι ενδεικτικό ότι το 86,7% των πολιτών που ασθένησαν βαριά είχαν μολυνθεί από τον συγκεκριμένο ιό.

Πάντως, παρά τους αρχικούς φόβους, ο διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδος στο Ινστιτούτο Παστέρ Ανδρέας Μεντής διευκρινίζει ότι δεν έχει διαπιστωθεί αλλαγή στον ιό.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το συγκεκριμένο στέλεχος δεν συνεχίζει να ξαφνιάζει την επιστημονική κοινότητα. Η γρίπη ξεκίνησε από τη Νότια Ευρώπη (και όχι από τη Βόρεια), έφτασε στη χώρα μας τρεις εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι συνήθως και έλαβε δυναμική δράση με αποτέλεσμα να καταγραφεί από την αρχή κατακόρυφη αύξηση της νοσηρότητας.
Πάντως, η επιστημονική κοινότητα καταλήγει και φέτος στο δυσάρεστο συμπέρασμα ότι ο ελληνικός πληθυσμός παραμένει ευάλωτος στον ιό Η1Ν1, επειδή λίγοι έχουν εμβολιαστεί. Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σωτήρης Τσιόδρας, μόλις το 20% των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έκαναν το απαραίτητο εμβόλιο, παρότι γνωρίζουν πως βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» των πιθανών θυμάτων της γρίπης.
Τα στοιχεία δεν αφήνουν αμφιβολία: το 80% των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ήταν χρονίως ασθενείς –αναπνευστικά νοσήματα και παχυσαρκία βρίσκονται στην αρχή της λίστας -, οι οποίοι ωστόσο είχαν αμελήσει τον απαραίτητο εποχικό εμβολιασμό.
Σθεναρή αντίσταση όμως στον εμβολιασμό εμφανίζει και το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, καθώς εκτιμάται ότι μόλις το 5% των γιατρών και των νοσηλευτών… σήκωσαν το μανίκι τους για να προστατευτούν από τη γρίπη, αλλά και να προστατέψουν τους ασθενείς που καταφτάνουν στις υγειονομικές μονάδες.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ. Πάντως, οι επιστήμονες συμβουλεύουν τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα να εμβολιαστούν έστω και στο παρά πέντε. «Για την πλήρη ανάπτυξη αντισωμάτων απαιτούνται έως και δύο εβδομάδες, όμως από την πρώτη κι όλας εβδομάδα αρχίζει η προστασία» λέει ο κ. Μεντής.

Δεδομένων των εκτιμήσεων ότι η γρίπη θα παραμείνει στη χώρα μας για τουλάχιστον ενάμιση μήνα ακόμη (το κύμα αναμένεται να λήξει στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου), ο κ. Μεντής σημειώνει τη σημασία της πρόληψης έστω και καθυστερημένα.

Παράλληλα, οι επιστήμονες δίνουν μεγάλη έμφαση στην τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής για την προφύλαξη των πολιτών και την παρεμπόδιση της εξάπλωσης της γρίπης.