Νέο βαρύτατο πλήγμα για τη βιομηχανία μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα αποτελεί η απόφαση της Χαλυβουργίας Ελλάδος, της οικογένειας Μάνεση, που ανακοίνωσε χθες στο προσωπικό της ότι σκοπεύει να κλείσει το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο απολύοντας και τους 108 εργαζομένους. Πρόκειται για μια ακόμη βαριά εγχώρια βιομηχανία που γονατίζει από το δυσβάστακτο κόστος της ενέργειας και τη μείωση της ζήτησης.
Είχε προηγηθεί προ ημερών η απόφαση της Χαλυβουργικής της οικογένειας Αγγελόπουλων να θέσει σε διαθεσιμότητα μέχρι και τις 31 Μαρτίου το 80% των εργαζομένων της στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου (200 σε σύνολο 263 ατόμων), το σωματείο των οποίων ενημερώθηκε χθες από τη διοίκηση πως μετά την ημερομηνία αυτή «ίσως να μπει και λουκέτο».
Ακολουθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη μία, μη μεταλλουργική ενεργοβόρα βιομηχανία, που αναμένεται να ανακοινώσει αντίστοιχα μέτρα περιορισμού της απασχόλησης στις αρχές Μαρτίου.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση, πιθανώς και αύριο, πρόκειται να ανακοινώσει πακέτο μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας που θα περιλαμβάνουν από εκπτώσεις στο ρεύμα για όσες επιχειρήσεις δεν λειτουργούν κάποιες ώρες της ημέρας (γνωστές ως συμβάσεις διακοψιμότητας) μέχρι μείωση του περιθωρίου κέρδους της ΔΕΠΑ προκειμένου οι εκπτώσεις να μετακυλιστούν στις επιχειρήσεις. «Θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά χθες ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου πλαισίου για την αδειοδότηση επιχειρήσεων στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Κατά τη συνάντηση που είχε χθες η διοίκηση της Χαλυβουργίας Ελλάδος με το σωματείο το ενημέρωσε ότι θα καταθέσει αίτηση στο υπουργείο Εργασίας για ομαδικές απολύσεις, η κοινοποίηση των οποίων ξεκινά από σήμερα.

Στο μεταξύ, χθες στην τριμερή συνάντηση που έγινε χθες στο υπουργείο Εργασίας με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Μετάλλου εκπρόσωποι των εργαζομένων και της διοίκησης της Χαλυβουργικής συναντήθηκαν με τη γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Α. Στρατινάκη. Το υπουργείο πρότεινε 7ήμερη αναστολή της διαθεσιμότητας προκειμένου να συνέλθει η Διυπουργική Επιτροπή για τη Βιομηχανία ώστε να βρεθεί λύση. Η πλευρά της εργοδοσίας δεν δέχθηκε, ισχυριζόμενη ότι η διαθεσιμότητα είναι διευθυντικό της δικαίωμα και ότι τίθεται σε ισχύ από χθες (17 Φεβρουαρίου) έως και τις 31 Μαρτίου.

Κλειστό από το 2011. Το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο είναι στην ουσία κλειστό από τα τέλη του 2011 λόγω μείωσης της ζήτησης και αδυναμίας εξαγωγών εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους. Εκτοτε, οι 106 εργαζόμενοι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα (αμείβονται δηλαδή με το 50% του μισθού τους από την εταιρεία και 10% από τον ΟΑΕΔ). Επειδή ο νόμος δεν δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να έχει σε διαθεσιμότητα το προσωπικό πάνω από τρεις μήνες τον χρόνο, οι εργαζόμενοι πηγαίνουν στο εργοστάσιο για κάποιες ώρες χωρίς ωστόσο να απασχολούνται.

Γιώργος Γάκης

γερανοδηγός, πρόεδρος Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Χαλυβουργικής

Τον περασμένο Ιούλιο συμφωνήσαμε σε μείωση μισθών (13%) και ωρών εργασίας με την αιτιολογία ότι «η εταιρεία δεν είναι ανταγωνιστική στο εξωτερικό αφού το ενεργειακό κόστος είναι δυσβάσταχτο». Για τον επόμενο ενάμιση μήνα από τα 900 ευρώ πέφτω πια στα 540 ευρώ μηνιαίως – τα 350 τα δίνω στο ενοίκιο.

Στράτος Καπετάνιος

μηχανοτεχνίτης

Λέω ευτυχώς που δεν έχω δική μου οικογένεια. Είμαι 24 χρόνια στην επιχείρηση και παίρνω 200 ευρώ λιγότερα από τον περασμένο Ιούλιο. Αν βάλω όσα χάσαμε την τελευταία τετραετία, μιλάμε για 450 ευρώ. Τώρα, σε ενάμιση μήνα θα είμαι σπίτι μου. Εκτός και αν δοθεί λύση σε πολιτικό επίπεδο.

Παναγιώτης Δημακόπουλος

θυρωρός εργοστασίου

Πίσω από κάθε χαλυβουργό υπάρχουν και άλλες δορυφορικές θέσεις, αλλά αυτή τη στιγμή είναι όλοι στον αέρα. Και εμείς οι εργαζόμενοι κάναμε τα πάντα. Δουλεύαμε εκ περιτροπής ή δωδεκάωρο και το πληρωνόμασταν σε ρεπό. Βάλαμε πλάτη κι όμως έρχεται τώρα η εργοδοσία και μας ανοίγει την πόρτα της εξόδου.

>>> Η ΔΕΗ σε ρόλο Ποντίου Πιλάτου

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει την κριτική που δέχεται η ΔΕΗ από τις βιομηχανίες ότι αρνείται να τους μειώσει τα τιμολόγια, χθες ο πρόεδρος της επιχείρησης Α. Ζερβός

έριξε το μπαλάκι στην κυβέρνηση. «Τη βιομηχανική πολιτική μιας χώρας πρέπει να την κάνουν οι κυβερνήσεις, όχι οι εταιρείες όπως η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη.