13/2/2014

Η Roche ανακοίνωσε την κυκλοφορία του τεστ cobas® HSV 1 και 2 με πιστοποίηση CE-IVD για την άμεση ανίχνευση του DNA των HSV-1 και HSV-2. Μέσω της ανίχνευσης διπλού στόχου και της αυτοματοποίησης, το τεστ cobas® HSV 1 και 2 παρέχει στα εργαστήρια τη δυνατότητα αναφοράς έως 94 αποτελεσμάτων σε σημαντικά μικρότερο χρόνο έναντι των παραδοσιακών μεθόδων και απλοποιεί τη ροή των εργασιών όσον αφορά τη διαχείριση των δειγμάτων στο εργαστήριο.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες θεραπείας αναφέρουν τη σημασία που έχει η ευαισθησία της μεθόδου ανίχνευσης του HSV, καθώς και ότι η Αλυσιδωτή Αντίδραση Πολυμεράσης (PCR) έχει επιδείξει ανώτερη κλινική απόδοση από τις τεχνικές καλλιέργειας.1Χρησιμοποιώντας μία από τις ταχύτερες και πιο εξελιγμένες μεθόδους ανίχνευσης PCR πραγματικού χρόνου που διατίθενται σήμερα, το τεστ cobas®HSV 1 και 2 παρέχει ακριβή και αξιόπιστα αποτελέσματα μέσω της χρήσης απλής και αξιόπιστης τεχνολογίας δειγματοληψίας και αυτοματοποιημένης επεξεργασίας.

«Η κλινική αντιμετώπιση των ασθενών με λοίμωξη από HSV τύπου 1 ή τύπου 2 απαιτεί μία σαφή κατανόηση του ιού και καθώς η αντίσταση στους αντι-ιικούς παράγοντες συνεχίζει να εξελίσσεται, αυξάνεται η ανησυχία σχετικά με τη γονιδιωματική πλαστικότητα του HSV», είπε ο Dr. Raj Patel FRCP, Σύμβουλος GUM/HIV, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Southampton.«Με την καινοτόμο προσέγγιση του διπλού στόχου το τεστ cobas®HSV 1 και 2 επιτρέπει την ανίχνευση δύο διακριτών, συντηρημένων περιοχών του γονιδιώματος του HSV, παρέχοντας ακρίβεια κατά την ανίχνευση του ιού και σιγουριά στην αντιμετώπιση των ασθενών».

«Το τεστ cobas® HSV 1 και 2 παρέχει στα εργαστήρια μία δοκιμασία υψηλής ευαισθησίας και ειδικότητας για την ανίχνευση του ιού του απλού έρπητα», είπε ο Paul Brown, επικεφαλής του Τμήματος Μοριακών Διαγνωστικών της Roche. «Αυτό, όχι μόνο επιτρέπει τη βέλτιστη αντιμετώπιση των ασθενών και τη λήψη των καλύτερων δυνατών θεραπευτικών αποφάσεων, αλλά διευρύνει, επίσης, τη σειρά δοκιμασιών του συστήματος cobas® 4800, παρέχοντας στα εργαστήρια αύξηση της αποδοτικότητας».

Η δοκιμασία εκτελείται στο σύστημα cobas® 4800, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό σύστημα με πιστοποίηση CE-IVD που παρέχει την ευελιξία της διενέργειας δοκιμασιών για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις και Νοσοκομειακές Λοιμώξεις στον ίδιο κύκλο, σε μία και μόνη πλατφόρμα. Η βελτιστοποίηση της ροής εργασιών μπορεί να βοηθήσει τα εργαστήρια να μειώσουν το κόστος, να βελτιώσουν το χρόνο επεξεργασίας και να δώσει στο προσωπικό τη δυνατότητα να αφιερώσει χρόνο σε άλλες κρίσιμες εργασίες.

Σχετικά με τον Ιό του Απλού Έρπητα

Η κλινική εικόνα του Ιού του Απλού Έρπητα ποικίλει και συχνά τα σημεία και τα συμπτώματα συγχέονται με εκείνα άλλων παθήσεων. Οι περισσότερες λοιμώξεις από HSV-1 συμβαίνουν νωρίς κατά την παιδική ηλικία και συχνά διαλανθάνουν της προσοχής, ενώ τα ποσοστά λοίμωξης από HSV-2 παραμένουν χαμηλά έως την ηλικία της σεξουαλικής ωρίμανσης. Περίπου στο 70 έως 90% των ασθενών με θετικές ορολογικές εξετάσεις για HSV-2 δεν έχει διαγνωσθεί έρπης των γεννητικών οργάνων. Για όλους τους ασθενείς με υποψία έρπητα των γεννητικών οργάνων, συνιστάται εργαστηριακή επιβεβαίωση με τη χρήση μεθόδων άμεσου προσδιορισμού του ιού στα δείγματα γεννητικών οργάνων. Ο τύπος του HSV από τον οποίο έχει προσβληθεί ένας ασθενής είναι σημαντικός για τη λήψη αποφάσεων ως προς την αντιμετώπιση και τη θεραπεία, καθώς τα ποσοστά υποτροπής του HSV-2 είναι σημαντικά υψηλότερα από εκείνα του HSV-1. Ο μοριακός έλεγχος με PCR αποτελεί την πιο ευαίσθητη μέθοδο άμεσης ανίχνευσης των HSV-1 και HSV-2.

Ολοκληρωμένες διαγνωστικές λύσεις της Roche για τον Ιό του Απλού Έρπητα

Εκτόςαπό τη μοριακή ταυτοποίηση του ιού του Απλού Έρπητα, για τον προσυμπτωματικό έλεγχο χρησιμοποιούνται τα ορολογικά τεστ, δηλαδή η ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων IgG έναντι του HSV-1 καιHSV-2.

H Roche Diagnostics διαθέτει στο portfolio της τα ανοσολογικά τεστ Elecsys® HSV-1 IgG και Elecsys® HSV-2 IgG, με τη μέθοδο της ηλεκτροχημειοφωταύγειας. Τα τεστ έχουν υψηλή ειδικότητα και ευαισθησία παρέχοντας αξιόπιστη διάγνωση και περιορίζοντας στο ελάχιστο την ανάγκη για επανέλεγχο.

Σχετικά με το σύστημα cobas® 4800

Το σύστημα cobas® 4800 προσφέρει πραγματικά πλήρως αυτοματοποιημένη απομόνωση νουκλεϊκών οξέων, προετοιμασία της PCR και πραγματικού χρόνου ενίσχυση και ανίχνευση, βοηθώντας τα εργαστήρια να επιτύχουν τη μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα. Αυτή τη στιγμή, η συνεχώς διευρυνόμενη σειρά δοκιμασιών του συστήματος περιλαμβάνει τις εξετάσεις cobas® MRSA/SA, cobas® CT/NG (χλαμύδια/ γονόρροια), cobas® HPV, cobas® για τη Μετάλλαξη BRAF V600 και cobas® για τη Μετάλλαξη EGFR.

1. Patel et al. 2010 European guidelines for the management of genital herpes.