13/2/2014

Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014, έγιναν τα εγκαίνια της ανακαινισμένης πρότυπης Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ασκληπιείο» Βούλας.

Στα εγκαίνια παρουσιάστηκαν από τον Διοικητή κ. Ηρακλή Καραγεώργο και τον «καθ‘ ύλην» αρμόδιο του εγχειρήματος, Συντονιστή Διευθυντή του Καρδιολογικού Τμήματος κ. Αθανάσιο Μανώλη, ήδη σε πλήρη λειτουργία:

* Το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο,

* Το Καρδιολογικό Τμήμα,

* Το Ιατρείο Υπέρτασης,

* Η Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών και

* Το Εργαστήριο Ηχωκαρδιογραφίας

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του τμήματος που χρησιμοποιεί τον νέας τεχνολογίας εξοπλισμό για τη αποτελεσματικότερη διάγνωση, θεραπεία και φροντίδα των ασθενών έδωσε, κατά την ξενάγηση, λεπτομερείς πληροφορίες για τις δυνατότητες της πρότυπης μονάδας

Η ανακαίνιση και ο εξοπλισμός ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τα πρότυπα των πλέον σύγχρονων ευρωπαϊκών και αμερικανικών νοσοκομειακών προδιαγραφών και το αποτέλεσμα επιτεύχθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά από συνεργασία των αρμοδίων αρχών της κλινικής και του νοσοκομείου -που εισηγήθηκαν τις προδιαγραφές του απαραίτητου εξοπλισμού- με ιδιώτες δωρητές οι οποίοι απευθύνθηκαν οι ίδιοι στις ελληνικές και ξένες εταιρείες ιατρικού εξοπλισμού ολοκληρώνοντας την αγορά και την προσφορά προς την Καρδιολογική Κλινική.

Ο λόγος της ανακαίνισης είναι προφανής: Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι σήμερα η κύρια αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες και οι ραγδαίες εξελίξεις στη διερεύνηση των αιτίων και στην έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη ή αντιμετώπισή τους απαιτούν σύγχρονα Καρδιολογικά Τμήματα, με άρτιο εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και εκπαίδευση των καρδιολόγων σε αυτόν.

Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο προωθείται το αναγκαίο ερευνητικό έργο εξασφαλίζοντας τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή επιστημονική καρδιολογική κοινότητα.

Αναλυτικά:

* Το Καρδιολογικό Τμήμα διαθέτει πλέον συνεχή ασύρματη καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος στο 70% των κλινών. Αντίγραφα εξετάσεων και οδηγίες παρέχονται σε όλους τους ασθενείς σε ηλεκτρονική μορφή. Το σημαντικότερο είναι ότι ο μέσος όρος της νοσηλείας των ασθενών μειώθηκε σημαντικά, μειώνοντας και το αντίστοιχο κόστος.

Η ανακαίνιση του Καρδιολογικού τμήματος έγινε με δωρεά της οικογένειας Ιωάννου Μαρτίνου. Ο εξοπλισμός με δωρεά της οικογένειας Χρήστου Κανελλάκη και Άννας Αγγελικώση. Η ανακαίνιση και εξοπλισμός των γραφείων με δωρεά του «Talal Zein Foundation».

* Η Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών διαθέτει εξοπλισμό αντίστοιχο των μεγαλυτέρων κέντρων του εξωτερικού. Η 24ωρη καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος, η υποστήριξη της αναπνευστικής λειτουργίας, η υποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας είναι ελάχιστες από τις παροχές που θεωρούνται δεδομένες.

Η κατασκευή και ο εξοπλισμός της Μονάδας είναι δωρεά της οικογένειας Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου.

* Το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο ήταν αίτημα ζωτικής σημασίας καθώς η κλινική καλύπτει μια πολύ μεγάλη γεωγραφικά περιοχή και η έγκαιρη επαναιμάτωση των εμφραγματιών είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου. Στο Εργαστήριο εγκαταστάθηκε στεφανιογράφος νεότατης τεχνολογίας, συσκευή αφαίρεσης θρόμβων απαραίτητη στην αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων και συσκευή τομογραφίας για την απεικονιστική μελέτη των στεφανιαίων αγγείων νεότατης τεχνολογίας.

Το Εργαστήριο είναι δωρεά του «Costas M. Lemos Foundation». Σημαντική ήταν και η συμβολή του Συλλόγου «Φίλοι Ασκληπιείου Βούλας».

* Το Εργαστήριο Ηχωκαρδιογραφίας εξοπλίστηκε με υπερσύγχρονα υπερηχογραφικά μηχανήματα και με μηχάνημα υπερήχων τριών διαστάσεων. Το σύνολο των μελετών που γίνονται εδώ είναι συστηματικά αρχειοθετημένο. Εφαρμόζονται νέες τεχνικές ηχωκαρδιογραφίας για τις οποίες αποτελεί μετεκπαιδευτική μονάδα.

Η κατασκευή και ο εξοπλισμός του Εργαστηρίου είναι δωρεά της οικογένειας Ιωάννου Μαρτίνου.

* Το Ιατρείο Υπέρτασης έχει πάρει αριστείο από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Υπέρτασης ως «Center of Excellence». Τα συστήματά του πραγματοποιούν ηλεκτρονική ενημέρωση των ασθενών με e-mail ή sms. Η κατασκευή και ο εξοπλισμός του Ιατρείου είναι δωρεά του «Talal Zein Foundation»

* Ο εξοπλισμός του Εργαστηρίου Δοκιμασιών Κόπωσης είναι δωρεά του Ιδρύματος «Μαρίας Τσάκου»

* Tο τμήμα αποκατάστασης καρδιοπαθών και κυρίως ασθενών με στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια. Το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με το τμήμα φυσικοθεραπείας του «Ασκληπιείου» Βούλας.

* Τέλος η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών βοήθησε στον εξοπλισμό όλων των τμημάτων και εργαστηρίων με σύγχρονο εξοπλισμό.

Στην Κλινική λειτουργούν επίσης Εργαστήριο Βηματοδοτών - Αρρυθμιών - Holter Ρυθμού, Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας, Ιατρείο Στεφανιαίων Συνδρόμων-Στεφανιαίας Νόσου, Ιατρείο Λιπιδίων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δωρητές μας απέτρεψαν από την αναφορά των ονομάτων τους. Θεωρούμε όμως την αναφορά τους ηθική μας υποχρέωση.

Η ανακαίνιση της Κλινικής εδραιώνει τη θέση της διεθνώς, ιδίως τώρα που έχει αναλάβει την διοργάνωση του Παγκοσμίου Συνεδρίου Υπέρτασης το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2014 για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Αθήνα, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 6.000 γιατροί απ’ όλο τον κόσμο, ενώ έχουν ήδη υποβληθεί 2.200 ερευνητικές εργασίες από 87 χώρες.

Η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Ασκληπιείο» Βούλας έχει πολυετή συνεργασία με Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης και συμμετείχε το 2013 στην συγγραφή:

- των Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης για την υπέρταση και

-των Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για τις παθήσεις της αορτής, για τις καρδιακές παθήσεις κατά την εγκυμοσύνη, για τις δυσλιπιδαιμίες και την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Ο πρότυπος εξοπλισμός της κλινικής, πέρα από τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενών, είναι καθοριστικός παράγων και για την ολοκλήρωση της ερευνητικής αποστολής της κλινικής, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζονται σε διεθνή συνέδρια και δημοσιεύονται σε παγκόσμιας εμβέλειας περιοδικά, προβάλλοντας επιστημονικά τη χώρα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2013, μετά από πρόσκληση, οι γιατροί του καρδιολογικού τμήματος έδωσαν περισσότερες από 60 διαλέξεις σε διεθνή συνέδρια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από