Δέκα «σ’ αγαπώ» και δέκα φιλιά την εβδομάδα, καθώς και δέκα ουσιαστικές συζητήσεις και τρεις κοινές έξοδοι τον μήνα είναι μερικά από τα «συστατικά» ενός ευτυχισμένου γάμου, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Εξίσου σημαντική είναι μία αγκαλιά κάθε μέρα, το σεξ τρεις φορές την εβδομάδα, οι… καυγάδες τρεις φορές τον μήνα, τρεις απρόσμενες ρομαντικές χειρονομίες τον μήνα και δύο ξεχωριστές βραδινές έξοδοι με φίλους/φίλες τον μήνα.

Αν όλ’ αυτά συνδυαστούν με τρία κοινά χόμπι και δύο-τέσσερις φορές τον χρόνο κοινές διακοπές (κι ας είναι ολιγοήμερες), τότε ο γάμος έχει όλες τις προϋποθέσεις με το μέρος του για να πετύχει.

Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από τις απαντήσεις που έδωσαν 1.000 παντρεμένοι αμερικανοί εθελοντές, σε αναλυτικά ερωτηματολόγια για την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του έγγαμου βίου τους.

Η δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών αγοράς OnePoll, έδειξε ότι στα ευτυχισμένα ζευγάρια δεν «πνίγει» ο ένας σύντροφος τον άλλο, του αφήνει τον χώρο και τον χρόνο του, τον σέβεται και του δείχνει συχνά και με κάθε τρόπο την αγάπη του.

Στην πραγματικότητα, τα πιο σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του ευτυχισμένου γάμου απεδείχθη ότι είναι η αποδοχή των ελαττωμάτων που έχει ο καθένας, η αμοιβαία εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια, ο αλληλοσεβασμός και η αλληλοϋποστήριξη, η ευγένεια και, φυσικά, το να λέει κάποιος «σ’ αγαπώ» αλλά και «συγνώμη» όταν κάνει λάθος.

Ο άφθονος ποιοτικός χρόνος, μια γερή φιλία ανάμεσα στο ζευγάρι και η ικανότητα να περνάνε καλά όταν βρίσκονται μαζί επίσης είναι σημαντικά.

«Όλοι μπορούν να παντρευτούν, αλλά απαιτεί πολλή προσπάθεια και αποφασιστικότητα για να αντέξει ο γάμος στον χρόνο», δήλωσε εκπρόσωπος της OnePoll.

«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι μικρές και φαινομενικά ασήμαντες κινήσεις, όπως μια αγκαλιά, είναι αυτές διατηρούν την τρυφερότητα και το δέσιμο του ζευγαριού και τελικά κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε έναν καλό και σε έναν κακό γάμο».

Η δημοσκόπηση έδειξε ακόμα πως περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες υπήρξαν φίλοι πριν γίνουν ζευγάρι, καθώς και ότι κατά μέσον όρο ήταν ζευγάρι 3 χρόνια πριν αποφασίσουν να παντρευτούν.