Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν πως στέφθηκε με επιτυχία η πρώτη μεταμόσχευση πυέλου η οποία δημιουργήθηκε με τη βοήθεια ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή.

Η μεταμόσχευση είχε διενεργηθεί προ τριετίας, με έναν 60άρη Βρετανό να δέχεται να γίνει ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο στον οποίο θα μεταμοσχευόταν ένα προϊόν της τρισδιάστατης τεχνολογίας τεχνητών οργάνων.

Ο ασθενής είχε χάσει την μισή του πύελο (λεκάνη), εξαιτίας μιας σπάνιας μορφής καρκίνου των οστών που λέγεται χονδροσάρκωμα.

Τρία χρόνια αργότερα, ο ασθενής παραμένει αυτόνομος και περπατάει με τη βοήθεια μπαστουνιού.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Daily Mail», την μεταμόσχευση πραγματοποίησε ο δρ Κραιγκ Τζέραντ, πρώην πρόεδρος της Βρετανικής Ορθοπεδικής Ογκολογικής Εταιρείας και ορθοπεδικός χειρουργός στον κρατικό νοσηλευτικό οργανισμό Newcastle upon Tyne Hospitals NHS Trust.

«Το χονδροσάρκωμα είχε εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη δεξιά πλευρά της πυέλου του ασθενούς μας», εξήγησε ο δρ Τζέραντ.

«Επειδή ο συγκεκριμένος καρκίνος δεν ανταποκρίνεται στα φάρμακα ή την ακτινοθεραπεία, η μόνη μας επιλογή ήταν να αφαιρέσουμε την μισή πύελο για να εμποδίσουμε την περαιτέρω εξάπλωσή του».

Όμως το τμήμα της πυέλου που αφαιρέθηκε ήταν τόσο μεγάλο, ώστε η τεχνητή άρθρωση του ισχίου που θα έπρεπε στη συνέχεια να τοποθετηθεί στον ασθενή, ουσιαστικά θα παρέμενε μετέωρη, με συνέπεια να είναι αδύνατη η βάδιση.

Η μόνη εναλλακτική λύση που είχαν οι γιατροί ήταν να δοκιμάσουν τη νέα τεχνική της ψηφιακής, τρισδιάστατης εκτύπωσης, με τη βοήθεια της οποίας δημιουργούνται νέοι ιστοί.

Οι γιατροί προειδοποίησαν τον 60χρονο ότι υπήρχε περίπτωση η νέα πύελος να μην ταιριάζει ή να σπάσει.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση οργάνων είναι μία τεχνολογία των τελευταίων ετών, που πιστεύεται πως έχει τη δυναμική να φέρει επανάσταση στην Ιατρική.

Τα «ψηφιακά» όργανα και ιστοί δημιουργούνται από ελεγχόμενους από ηλεκτρονικούς υπολογιστές «εκτυπωτές» οι οποίοι λειτουργούν με βιολογικά υλικά, οργανικά «μελάνια» και εξαιρετικής αντοχής θερμοπλαστικά.

Με αυτή την τεχνολογία έχουν την τελευταία τριετία δημιουργηθεί και άλλα όργανα, όπως μεγάλα τμήματα του κρανίου, κύτταρα του ματιού, τμήματα τραχείας και ήπατος, αλλά και αιμοφόρα αγγεία.

Για την εγχείρηση της πυέλου, οι γιατροί χρησιμοποίησαν πρώτα τομογράφους για να μετρήσουν με ακρίβεια την ποσότητα του οστού που θα έπρεπε να αφαιρέσουν και να δημιουργήσουν ένα ακριβές τεχνητό «αντίτυπο».

Στη συνέχεια, οδήγησαν τον ασθενή στο χειρουργείο όπου χρειάσθηκαν 12 ώρες για να αφαιρέσουν το άρρωστο οστούν και να το αντικαταστήσουν με το τεχνητό, ενώ αργότερα τοποθετήθηκε στον ασθενή και τεχνητό ισχίο, που χρησιμοποιείται ευρέως στις αρθροπλαστικές ισχίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από