έχουμε περάσει, αλλά κανένας μας δεν αισθάνθηκε ότι έπρεπε να φύγει από τον γάμο. Δεν αξίζει άλλωστε για έναν καβγά να γκρεμιστεί ό,τι χτίζαμε τόσα χρόνια. Πάντα περνάει η μπόρα και μετά επανέρχονται η ηρεμία και η ασφάλεια στη σχέση.
Κρίσεις υπήρχαν αλλά όχι για σοβαρά θέματα. Το μοναδικό θέμα για το οποίο τσακωθήκαμε αρκετά ήταν που μετακομίσαμε στη Ραφήνα εδώ και 30 χρόνια. Το σπίτι της γυναίκας μου ήταν στον Βύρωνα και μου έλεγε ότι την έχω εγκλωβίσει στο πράσινο τη στιγμή που αυτή ήθελε καυσαέριο και μπετόν. Πάντως εγώ είμαι πάντα ο πρώτος που κάνει το βήμα υποχώρησης και συγγνώμης.
Ζωή Λάσκαρη και Αλέξανδρος Λυκουρέζος, 38 χρόνια μαζί Γνωριστήκαμε: Με τον Αλέξανδρο ανταμωθήκαμε πρώτη φορά στο γραφείο του. Είχα πάει για μια πολύ σοβαρή υπόθεσή μου. Στις επόμενες συναντήσεις μας, πάντα στο γραφείο του, μου ζήτησε να βγούμε. Με φλέρταρε και ήταν αποφασισμένος να πετύχει αυτό που ήθελε. Λίγους μήνες μετά ήμασταν παντρεμένοι.
Με τα χρόνια: Οπως σε κάθε σχέση, έτσι και στη δική μας, περνώντας τα χρόνια, έπρεπε να υπερβούμε τον θυελλώδη ενθουσιασμό της πρώτης περιόδου και την ίδια τη φθορά του χρόνου. Γιατί μετά έρχεται η αγάπη. Η συντροφικότητα. Η συμπόρευση. Ο άθλος να «επιβιώσεις» από τη θύελλα του έρωτα γίνεται άθλος να αγαπήσεις, να είσαι δηλαδή κάπου έξω, πάνω και πέρα από τον έρωτα. Αυτό καταφέραμε με τον Αλέξανδρο.
Τα παιδιά: Το παιδί δεν ήταν καθοριστικός παράγοντας της συμπόρευσής μας. Ηταν για μας μια μεγάλη ευτυχία, μια πολύ όμορφη στιγμή, αλλά δεν ήταν αυτό που μας βοήθησε να υπερβούμε τον χρόνο, τη φθορά, την καθημερινότητα, τα προβλήματα. Γιατί τα παιδιά, γενικά, μπορεί να ενώσουν αλλά και να απομακρύνουν δύο ανθρώπους. Πολλές φορές οι γυναίκες αφιερώνονται αποκλειστικά στα παιδιά και παραμελούν τον σύντροφό τους. Οι άνδρες όμως είναι μεγάλα μωρά και ζητάνε συνέχεια τρυφερότητα και φροντίδα.
Τα μυστικά: Δεν υπάρχουν ούτε μυστικά ούτε συνταγές.
Οι κρίσεις: Ξεπερνιούνται με αμοιβαία κατανόηση και πολλή ταπείνωση. Πείσματα στην αγάπη δεν χωράνε. Στα προβλήματα, που υπήρξαν πολλά όπως σε όλα τα ζευγάρια, δεν υπήρξαν λύσεις, υπήρξαν υπερβάσεις. Και κυρίως το ότι είχαμε κοινό προσανατολισμό.
Γρηγόρης Βαλτινός και Εύη Μπίθα, 25 χρόνια μαζί Γνωριστήκαμε όταν η Εύη ως νεαρή δημοσιογράφος ήρθε να μου πάρει συνέντευξη. Το μαγνητοφωνάκι της όμως δεν είχε μπαταρίες και έτσι δεν έγραψε τίποτα από όσα είχα πει. Εκείνη βέβαια δεν είχε πονηρές προθέσεις. Μου είπε μάλιστα πως θυμόταν όλα όσα είχαμε κουβεντιάσει. Εγώ όμως επέμενα να τα ξαναπούμε, μου άρεσε κιόλας, και κάπως έτσι την πάτησε για πάντα.
Με τα χρόνια η σχέση μας έχει ωριμάσει, η ποιότητά της έχει αλλάξει. Είναι απαραίτητο άλλωστε, δεν μπορεί να μείνει για πάντα σε νηπιακό στάδιο. Οποιος πει ότι με τα χρόνια δεν έρχεται και η κόπωση λέει ψέματα. Αν όμως θέλεις να μείνεις με τον σύντροφό σου και να μη χωρίσεις ούτε λεπτό, υπάρχουν τρόποι να το κάνεις. Σε βοηθά το ένστικτο. Δεν υπάρχει ένα «χάπι» για όλες τις περιπτώσεις.
Τα παιδιά καθορίζουν μια συμβίωση. Σε πολλές περιπτώσεις είναι το άλλοθι για να μείνει μαζί ένα ζευγάρι. Τα δικά μου παιδιά σαφώς άλλαξαν και έσωσαν κάποιες φορές τη σχέση μου με τη μητέρα τους. Ο Νικηφόρος και ο Γιάννης είναι πολύ ώριμοι και μόνο καλό μας έχουν κάνει.
Το μυστικό ενός γάμου κρύβεται στην ανανέωση της σχέσης, στην ελευθερία, στον σεβασμό και στη στωικότητα. Τα ζευγάρια δεν πρέπει να ξεχνούν πως έναν άνθρωπο τον παντρευόμαστε όχι για να τον αλλάξουμε αλλά για να αλλάξει εμάς. Να γεμίσει τα κενά και τις αδυναμίες μας. Να μας συμπληρώσει.
Οι κρίσεις είναι και αυτές μέσα στο πρόγραμμα. Στη δική μας περίπτωση η δουλειά του ηθοποιού κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. Θέλει υπομονή και καθημερινή προσπάθεια για να αντέξει η σχέση. Πόσω μάλλον όταν έρχεται ο εκνευρισμός της δουλειάς στο σπίτι.
Στέλιος Μάινας και Κάτια Σπερελάκη, 27 χρόνια μαζί Γνωριστήκαμε πριν από 27 χρόνια στο θέατρο, όπως συμβαίνει σχεδόν με όλους τους ηθοποιούς που ερωτεύονται ηθοποιούς. Παίζαμε τότε μαζί στο Θεσσαλικό Θέατρο στο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη «Κασέτα». Αν δεν υπήρχε έρωτας, δύσκολα θα κρατούσε αυτή η σχέση τόσα χρόνια.
Με τα χρόνια η σχέση μας εξελίσσεται. Περνά από τη μετεφηβική κατάσταση σε φάση ωρίμασης. Αποκτάς μεγαλύτερη κατανόηση για τον σύντροφό σου, συμβιβάζεσαι με τα ελαττώματά του, που πλέον δεν έχουν τόσο αιχμηρές «γωνίες» όπως παλαιότερα, και αγαπάς περισσότερο τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα του. Εγώ στην Κάτια αγαπώ και εκτιμώ πολύ την υπομονή της.
Τα παιδιά αλλάζουν τη σχέση του ζευγαριού και είναι αφορμή για χωρισμό σε αρκετές περιπτώσεις. Είναι όμως και μια επιβεβαίωση ότι πορευόμαστε καλά μαζί.
Μυστικά στον γάμο δεν υπάρχουν. Κάθε γάμος άλλωστε είναι μια εξατομικευμένη περίπτωση. Δεν έχει συνταγή, όπως ακριβώς και το θέατρο. Η ελευθερία, όμως, η συντροφικότητα και ο σεβασμός είναι βασικά στοιχεία σε μια σχέση αγάπης.
Δυσκολίες πάντα υπάρχουν σε ένα ζευγάρι. Εμείς δεν αποτελούμε εξαίρεση. Οταν όμως εμφανιστούν στην κοινή πορεία με τον άνθρωπό σου αποδεικνύεται τελικά αν αξίζει να είναι δίπλα σου και εσύ δίπλα του.
Μαρία και Αλέκος Σίμος, 51 χρόνια μαζί Γνωριστήκαμε και αρραβωνιαστήκαμε το 1963. Δύο χρόνια αργότερα παντρευτήκαμε. Αφού συναντηθήκαμε σε κάποιες γιορτές στο χωριό και άρεσε ο ένας στον άλλον, μίλησα με τον πατέρα της, ο οποίος καταγόταν και αυτός όπως και εγώ από το Καλοσκόπι Φωκίδας, και αποφασίσαμε έκτοτε να είμαστε μαζί. Ηταν ένα μείγμα έρωτα και προξενιού που, όπως αποδείχθηκε, δούλεψε καλά.
Με τα χρόνια μάθαμε καλύτερα ο ένας τον άλλον. Μπορεί για παράδειγμα ο Αλέκος να μην εκδηλώνεται, ξέρω όμως ότι με αγαπάει με τον τρόπο του. Την τελευταία φορά που αρρώστησα μου συμπαραστάθηκε πολύ. Δεν μπορώ να ξεχάσω πώς έτρεχε να μου φέρει τα φάρμακα και ό,τι άλλο χρειαζόμουν.
Τα παιδιά δένουν τη σχέση του ζευγαριού. Φέρνουν όμως και ανατροπές. Στο πρώτο μας παιδί αφοσιώθηκα πολύ και παραμέλησα για λίγο τον Αλέκο. Του κακοφάνηκε, αλλά σύντομα πάλι βρήκαμε τις ισορροπίες μας.
Τα μυστικά του γάμου δεν είναι άλλα από την υπομονή, την ειλικρίνεια, τις αμοιβαίες υποχωρήσεις και την αλληλοκατανόηση. Κανείς μας άλλωστε δεν είναι τέλειος.
Οι κρίσεις και οι δυσκολίες φέρνουν πιο κοντά το ζευγάρι. Είναι οι στιγμές που σε κάνουν να λες «με αυτόν τον άνθρωπο θα είμαι για πάντα μαζί». Ο χαμός ενός από τα δύο παιδιά μας ήταν η πιο άσχημη στιγμή μας. Πέρα, όμως, από τον θάνατο τίποτα άλλο δεν θεωρούμε δύσκολο. Ολα τα άλλα προσπερνιούνται.
…και η σύγχρονη εφαρμογή του έρωτα
Για να μείνει ένα ζευγάρι παντρεμένο για πολλές δεκαετίες δεν θέλει τόσο κόπο όσο τρόπο, ώστε να καταφέρει να ξεπεράσει ανώδυνα τα εμπόδια και τα προβλήματα που δημιουργούνται στη σχέση με την πάροδο των χρόνων. Στην εποχή της πληροφορίας, ωστόσο, που ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων εξαρτάται από τις ηλεκτρονικές συσκευές, οι ισορροπίες αλλάζουν και γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο το να βρει κάποιος το ιδανικό άλλο του μισό. Ετσι, ακόμα και το κομμάτι του έρωτα περνάει κι αυτό πλέον από μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά.
Οι σύγχρονοι singles που έχουν απελπιστεί από τους ακατάλληλους συντρόφους του παρελθόντος και δεν αντέχουν να ξαναπεράσουν το μαρτύριο του δείπνου, όπου τους καλούν φίλοι και εντελώς τυχαία στην παρέα έρχεται και κάποιος γνωστός γνωστού που χώρισε πρόσφατα, έχουν πλέον ένα ηλεκτρονικό «αποκούμπι». Πρόκειται για εφαρμογές όπως το Tinder, το οποίο τους τελευταίους μήνες έχει γίνει αρκετά δημοφιλές.
Η λογική του άλλωστε είναι σχετικά απλή: Μετά την εγγραφή στην υπηρεσία, ο χρήστης περιηγείται τους καταλόγους των μελών του και επιλέγει ανάμεσα σε φωτογραφίες και σύντομα βιογραφικά εκείνον ή εκείνη που νομίζει ότι του ταιριάζει. Το έτερον ήμισυ λαμβάνει μια σχετική ειδοποίηση και αν κι αυτό ανταποκριθεί στο κάλεσμα, τότε μπαίνουν σε μια κοινή συνομιλία για να προχωρήσουν μόνοι τους παρακάτω. Κάτι σαν speed dating λοιπόν, χωρίς ωστόσο την άβολη συζήτηση.
Η πρωτοτυπία του Tinder είναι πως αν κάποιος δεν αποδεχτεί την πρόσκληση σε κουβέντα, αυτός που τον επέλεξε δεν ενημερώνεται ποτέ για την άρνηση, οπότε γλιτώνει την απογοήτευση. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 50 εκατομμύρια «e-συνοικέσια», αριθμός που μεγαλώνει καθημερινά. Αλλωστε, όπως υποστηρίζει και πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύουν οι βρετανικοί «Τάιμς», 38% των αναγνωστών τους γνώρισαν τον σύντροφό τους μέσω Διαδικτύου.
Οι μακροβιότεροι γάμοι του ΧόλιγουντΚερκ Ντάγκλας –Αν Μπάιντενς [60 χρόνια]
Μπορεί ο 98χρονος ηθοποιός να μην ευτύχησε στον πρώτο γάμο του με την Νταϊάνα Ντιλ, που κράτησε επτά χρόνια,
αλλά στο πρόσωπο της Αν του βρήκε την αιώνια σύντροφό του.
Πολ Νιούμαν –Τζόαν Γούντγουορντ [50 χρόνια]
Μόνο ο θάνατος του γοητευτικού σταρ το 2008 κατάφερε να τον χωρίσει από την αγαπημένη του δεύτερη σύζυγο και μητέρα των τριών από τα πέντε παιδιά του.
Μέριλ Στριπ –Ντον Γκάμερ [36 χρόνια]
Στην αμοιβαία κατανόηση κρύβεται, σύμφωνα με την 64χρονη ηθοποιό, το μυστικό του γάμου τους. Ισως γι’ αυτό ο γλύπτης σύζυγός της της συγχώρεσε το κρυφό ειδύλλιο που φέρεται να είχε με τον Τζακ Νίκολσον στα γυρίσματα της ταινίας «Φλογισμένες σχέσεις» το 1986.
Τζεφ Μπρίτζες –Σούσαν Γκέστον [37 χρόνια]
Αν και ο 64χρονος ηθοποιός έχει ζήσει τη μισή ζωή του με τη σύζυγό του, είναι ακόμη ερωτευμένος μαζί της. Απόδειξη; Το ότι της αφιέρωσε το Οσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου που κέρδισε το 2010 για την ταινία «Crazy heart».
Μπλέικ Εντουαρντς –Τζούλι Αντριους [41 χρόνια]
Πάνω από τέσσερις δεκαετίες και ώς τον θάνατο του Εντουαρντς, το 2010, ήταν ζευγάρι στη ζωή αλλά και στον κινηματογράφο, αφού η Αντριους ήταν η μούσα του σε όλες τις ταινίες που έκανε αυτό το διάστημα.
Σον Κόνερι –Μισελίν Ρόκεμπρουν [39 χρόνια]
Αν και ο 83χρονος σήμερα ηθοποιός στα νιάτα του ήταν μεγάλος γυναικοκατακτητής, η γαλλομαροκινή ζωγράφος κατάφερε να του κλέψει την καρδιά αλλά όχι να του χαρίσει ένα παιδί.