Στα άκρα έχει φτάσει η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα του Θόδωρου Καρυπίδη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με την ηγεσία του κόμματος να παραμένει προς το παρόν αμήχανη. Το θέμα αποκτά και διπλωματική διάσταση καθώς για τις αντισημιτικές και τις ρατσιστικές απόψεις του υποψηφίου, που έχουν αναρτηθεί στη σελίδα του στο facebook, υπάρχει ήδη εντονότατη αντίδραση του εβραϊκού παράγοντα σε Ελλάδα αλλά και ΗΠΑ!

Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυβαν χθες την ανησυχία και την απογοήτευσή τους για την τροπή που πήρε όχι μόνο η συγκεκριμένη υποψηφιότητα αλλά όλο το πακέτο ανακοίνωσης των υποψηφίων, μετά τις αντιδράσεις στα πρόσωπα δύο εξ αυτών, των κ.κ. Καρυπίδη και Βουδούρη.

Και ενώ η Κουμουνδούρου είχε επενδύσει στα ψηφοδέλτια «φρέσκου αέρα» για να δώσει την πολιτική μάχη, η ορμή των νέων υποψηφίων ανακόπηκε απότομα: και τα κορυφαία όργανα του κόμματος, αντί να ασχολούνται με τη στρατηγική προώθησης της ευρωκαμπάνιας του κ. Τσίπρα, βρέθηκαν να συζητούν εκ νέου τις υποψηφιότητες που ήδη είχε επικυρώσει η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής.

Ενδεικτικό της αμηχανίας ήταν και το γεγονός ότι ενώ χθες ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, τελικά αναβλήθηκε. Η εξήγηση της Κουμουνδούρου ήταν ότι η συνεδρίαση αναβλήθηκε λόγω της απουσίας του προέδρου στην Κεφαλονιά. Επί της ουσίας όμως η αναβολή δείχνει ότι το θέμα της υποψηφιότητας Καρυπίδη έχει ξεφύγει πλέον από τα όρια και τις αρμοδιότητες των μελών της Γραμματείας και ως εκ τούτου οι πολιτικοί χειρισμοί και οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν παρουσία του Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα, πριν από την προκαθορισμένη ώρα συνεδρίασης της Γραμματείας συνεδρίαζε επί… τρεις ώρες(!) ξεχωριστά η ομάδα των στελεχών της πλειοψηφίας του οργάνου, στην οποία μετέχουν και ο Πάνος Λάμπρου με τη Μάνια Μπαρσέσφκι, οι οποίοι είχαν ζητήσει να επανεξεταστεί η υποψηφιότητα Καρυπίδη.

Στενός συνεργάτης του προέδρου έλεγε χθες ότι δεν έχει ιδέα πώς θα εξελιχθεί το θέμα στην σημερινή Γραμματεία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι «όλα είναι ανοιχτά»

Ανεξαρτήτως του εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αποσύρει ή όχι τον Θόδωρο Καρυπίδη από την υποψηφιότητα για την Δυτική Μακεδονία, η σκιά της επιλογής του, όπως και του Οδυσσέα Βουδούρη στην Πελοπόννησο, πέφτει στους ώμους του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος είχε την πολιτική ευθύνη για τις υποψηφιότητες. Ο κ. Βίτσας μαζί με τον υπεύθυνο Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κώστα Πουλάκη είναι τα στελέχη τα οποία ανέλαβαν το «ξεσκόνισμα» υποψηφίων και τις τελικές εισηγήσεις προς την Κεντρική Επιτροπή.

Το γεγονός αυτό αποκάλυψε με δηλώσεις του στον Βήμα FM o ίδιος ο υποψήφιος, ο οποίος μάλιστα αποκάλυψε ότι έκανε και διαπραγματεύσεις βάζοντας όρους και προϋποθέσεις στους κ.κ. Βίτσα και Πουλάκη πριν πει το «ναι».

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προς εμένα έγινε από τα κεντρικά, από τους κυρίους Βίτσα και Πουλάκη», είπε ο κ. Καρυπίδης. «Κατ’ αρχάς ζήτησα 15 ημέρες προθεσμία για να το συζητήσω πρώτα απ’ όλα με τον εαυτό μου και να δω τα θέματα της δουλειάς μου και επανήλθα, βάζοντας κάποια ζητήματα για την περιοχή μου, που είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία, και κάποιες πολιτικές που έγιναν αποδεκτές και οι δεσμεύσεις που χρειάστηκαν για μια αυριανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Είπαν το «ναι» και αποδέχθηκα».

ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ. Οι απόψεις που εξέφρασε ο κ. Καρυπίδης δημιούργησαν και διεθνείς αντιδράσεις, καθώς για την περίπτωση εξέδωσαν ανακοινώσεις το Aμερικανοεβραϊκό Συμβούλιο (AJC) από τη Νέα Υόρκη και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣ).

Το πρώτο εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις αντισημιτικές δηλώσεις του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ντέιβιντ Χάρις ανέφερε ότι «οι ακραίες εκφράσεις αντισημιτισμού στην Ελλάδα δεν προέρχονται μόνο από τη Χρυσή Αυγή και την Ακρα Δεξιά αλλά, όπως δείχνει και η ανάρτηση του Θεόδωρου Καρυπίδη στο facebook, και από την Ακρα Αριστερά». Και τόνισε ότι «ο Πρωθυπουργός Σαμαράς και η κυβέρνησή του απορρίπτουν αυτές τις επικίνδυνες θέσεις και αναγνωρίζουν το δικαίωμα των ελλήνων Εβραίων να ζήσουν όπως όλοι οι έλληνες πολίτες, με ειρήνη και αξιοπρέπεια».

Ενώ το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος υπογραμμίζει ότι «ελπίζουμε πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ενός μεγάλου δημοκρατικού κόμματος, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου οι εκφραστές τέτοιου είδους απόψεων, που ενθαρρύνουν τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τον αντισημιτισμό, να παραμείνουν στο περιθώριο της ελληνικής κοινωνίας».

Αντιπαράθεση για το θέμα υπήρξε και μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ, καθώς από τη Χαριλάου Τρικούπη επισήμαναν ότι κ. Τσίπρας είναι απολύτως εκτεθειμένος με τις επιλογές του. «Να χαίρονται την υποστήριξη που προσφέρειο χρυσαυγίτης Κασιδιάρηςστον εκλεκτό τους υποψήφιο κ. Καρυπίδη.Η απρέπεια πάντως και το θράσος δεν συνιστούν πρόταση πολιτικής».

Στο ΠαΣοΚ απάντησε το γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται μαθήματα σε θέματα που αφορούν τις αντιεθνικιστικές, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές πεποιθήσεις του από τον κ. Βενιζέλο και την εναπομείνασα παρέα του».