Η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Θόρνινγκ-Σμιντ έγινε περισσότερο γνωστή διεθνώς για το «σέλφι» με τον Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής για την κηδεία του Νέλσον Μαντέλα. Τα στιγμιότυπα από την αυτοφωτογράφισή της με τον αμερικανό πρόεδρο, στα οποία εμφανίζονταν και οι δύο περιχαρείς, είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου μέσα σε ελάχιστα λεπτά προκαλώντας ποικίλα σχόλια.

Τώρα η «Γκούτσι» Χέλε, όπως είναι επίσης γνωστή λόγω των ακριβών της γούστων η ισχυρή κυρία της Δανίας, βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο, αυτή τη φορά για διαφορετικό λόγο. Η κυβέρνησή της υφίσταται τριγμούς μετά την απόφαση για πώληση μεριδίου της εθνικής εταιρείας ενέργειας Dong Energy στην Goldman Sachs και η δημοτικότητά της μειώνεται, όπως έδειξε χθεσινό γκάλοπ. Η Χέλε δέχθηκε ένα ακόμη πλήγμα από την παραίτηση του προέδρου της Dong Φριτζ Σουρ, ο οποίος, αφού καλωσόρισε τους νέους επενδυτές, πρόσθεσε ότι μετά τις αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας είναι καιρός να αποχωρήσει.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα γίνεται ξανά πέτρα του σκανδάλου για τις συναλλαγές της με ευρωπαϊκή κυβέρνηση, αφού μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου της Δανίας, αλλά και πολλοί πολίτες της, αντιδρούν έντονα στους όρους του ντιλ. Ηδη το ένα από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την ακόμη πιο εύθραυστη πλέον κυβέρνηση της Χέλε, το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αποχώρησε από τον συνασπισμό.

Οι μεγάλες αντιδράσεις απέναντι στην Goldman Sachs οφείλονται τόσο στην εικόνα που έχουν πολλοί Δανοί για την επενδυτική τράπεζα, η οποία είδε τη φήμη της να δέχεται σημαντικό πλήγμα κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, όσο και στους ίδιους τους όρους της συμφωνίας.

Με βάση τους όρους αυτούς, η Goldman Sachs θα επενδύσει 1,45 δισ. δολάρια για το 18% της Dong Energy, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. Η Dong Energy είναι ένας από τους ισχυρότερους ευρωπαϊκούς παίκτες στον τομέα της αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Goldman Sachs με το ντιλ κερδίζει μια σειρά από πολύ σημαντικά προνόμια. Αποκτά θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Dong Energy και θα έχει βέτο στην επιλογή κορυφαίων στελεχών της εταιρείας και ιδιαίτερα του διευθύνοντος συμβούλου.

Υπάρχει όμως και μια άλλη «λεπτομέρεια» που έχει προκαλέσει την οργή των Δανών, πολλοί από τους οποίους είχαν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κρατώντας πανό που απεικόνιζε την επενδυτική τράπεζα ως σουπιά-βαμπίρ: το πού η Goldman Sachs θα πληρώνει φόρους κερδών για την επένδυση αυτή.

Η επένδυση της Goldman Sachs στην Dong Energy θα πραγματοποιηθεί μέσω θυγατρικής εταιρείας της τράπεζας που εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Οι μετοχές της θυγατρικής αυτής στο Λουξεμβούργο φέρεται να ανήκουν εν μέρει σε οντότητες που εδρεύουν στον φορολογικό παράδεισο των Νήσων Καιμάν και στο Ντελαγουέαρ των ΗΠΑ, που έχει επίσης ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.

Η Goldman Sachs από την πλευρά της απαντά στις κατηγορίες αυτές ότι «συμμορφώνεται και θα συνεχίσει να συμμορφώνεται με τους νόμους περί φορολογίας στη Δανία, στο Λουξεμβούργο, στις ΗΠΑ και άλλες σχετικές δικαιοδοσίες».
Αποχώρησε

Η επικεφαλής του Λαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ανέτ Βίλχελμσεν (φωτογραφία) παραιτήθηκε λόγω των διαφωνιών για τη συμφωνία της Goldman Sachs.