Την ανάγκη να επικρατήσει πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, «γιατί η κρίση δεν τελείωσε», επισημαίνει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εκ των εισηγητών της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον ρόλο της τρόικας Οτμαρ Κάρας.
«Πρέπει να κάνετε πολλά τα επόμενα χρόνια για να εκσυγχρονίσετε την οικονομία, τη δημόσια διοίκηση και τις δομές του κράτους» λέει. «Η πολιτική σταθερότητα είναι απαραίτητη».
Ο κ. Κάρας, που άναψε φωτιές προχθές με τις δηλώσεις του για την έλλειψη προτάσεων εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα, καταφέρεται επίσης, στη συνέντευξή του, κατά του λαϊκισμού. Λέει ότι «αυτό που χρειαζόμαστε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη είναι υπεύθυνοι πολιτικοί». «Ο λαϊκισμός είναι διαμαρτυρία και όχι προσπάθεια να βρεθούν λύσεις» λέει. «Η κρίση ευνοεί τον λαϊκισμό, αλλά αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πλειοψηφία υπεύθυνων πολιτικών στο Κοινοβούλιο».
Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος ότι η τρόικα και η κυβέρνηση θα λύσουν τα προβλήματα που είναι στο τραπέζι και ότι μετά την παρουσίαση των δημοσιονομικών στοιχείων τον Απρίλιο «θα δούμε τι μπορεί να είναι το επόμενο βήμα». Οταν τον ρωτάμε αν αυτό θα μπορούσε να είναι ένα νέο Μνημόνιο, δεν το αποκλείει «αν αυτό είναι απαραίτητο». Μιλάει όμως στη βάση μιας έκφρασης αλληλεγγύης από την Ευρώπη προς την Ελλάδα και τονίζει ότι όλα τα Μνημόνια πρέπει να συζητούνται στη Βουλή.
Για την τρόικα, ο κ. Κάρας πιστεύει ότι πρέπει να αντικατασταθεί από ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, βασισμένο στην κοινοτική νομοθεσία, με δύο ισχυρούς πυλώνες, την Κομισιόν και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Δεν ρίχνει όμως όλο το ανάθεμα στην τρόικα, αφού πέτυχε κάποιους βασικούς στόχους. «Η Ελλάδα παρέμεινε στην ευρωζώνη», λέει, «και όλα τα οικονομικά της δεδομένα είναι καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια. Εχουμε φως στην άκρη του τούνελ».

Στην ερώτηση αν ήταν υπερβολική η λιτότητα που εφαρμόστηκε, απαντά: «Θα το πω καθαρά. Οταν δεν έχεις λεφτά και δεν μπορείς να πάρεις από τις αγορές, πρέπει να δεις πώς θα μειώσεις το χρέος για να ανταποκριθείς στις υποχρεώσεις σου ως κυβέρνηση, στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της ασφάλειας, της άμυνας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση βοήθησε να σταθεροποιηθεί η χώρα και τώρα έχετε χρόνο για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».