Οι πάσχοντες από καρκίνο του πνεύμονα καλό είναι να μην παίρνουν συμπληρώματα αντιοξειδωτικών, διότι μπορεί να διεγείρουν την ανάπτυξή του, υποστηρίζουν επιστήμονες από τη Σουηδία.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine», σε πειράματα σε ποντίκια διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη Ε και το αντιοξειδωτικό N-acetylcysteine (NAC) μπορεί να επιταχύνουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση του καρκίνου, επιφέροντας νωρίτερα τον θάνατο.

Αν και η μελέτη έγινε σε ποντίκια, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά της ισχύουν και για τους ανθρώπους.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Γκότενμπουργκ χορήγησαν συμπληρώματα βιταμίνης Ε και NAC σε ποντίκια σε πολύ αρχικό καρκίνο του πνεύμονα.

Όπως διαπίστωσαν, και τα δύο επιτάχυναν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, αδρανοποιώντας την έκφραση ορισμένων γονιδίων.

Έτσι, η ασθένειά τους εξελίχθηκε πιο γρήγορα, παρουσίασαν σύντομα μεταστάσεις και τελικά τα ζώα πέθαναν δύο φορές πιο γρήγορα.

Το εύρημα αυτό επιβεβαιώθηκε με πειράματα σε σειρές ανθρώπινων κυττάρων στο εργαστήριο.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «τα αντιοξειδωτικά μπορεί να επιταχύνουν την ανάπτυξη των πρώιμων όγκων ή των προκαρκινικών βλαβών σε υψηλού κινδύνου πληθυσμούς, όπως οι καπνιστές και οι πάσχοντες από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια που λαμβάνουν NAC για να καταπραΰνουν την παραγωγή βλέννας», γράφουν οι ερευνητές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από