Ένας στους τέσσερις Ρώσους πεθαίνει πριν από την ηλικία των 55 ετών εξαιτίας της υπερκατανάλωσης βότκας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, το 25% των Ρώσων χάνουν πρόωρα τη ζωή τους εξαιτίας ηπατοπάθειας που προκαλείται από την πολλή βότκα, αλλά και εξαιτίας δηλητηρίασης από αιθανόλη (αλκοόλ), ατυχήματα ή καυγάδες υπό την επήρεια μέθης.

Η μελέτη είναι η μεγαλύτερη του είδους στην χώρα αυτή, καθώς παρακολούθησε επί μία δεκαετία την πορεία της υγείας 151.000 ενηλίκων από τρεις ρωσικές πόλεις.

Όπως γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» επιστήμονες από το Ρωσικό Κέντρο Καρκίνου, στη Μόσχα, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία και την Διεθνή Υπηρεσία Μελέτης του Καρκίνου (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στη Λυών της Γαλλίας, στη διάρκεια των 10 ετών παρακολούθησης πέθαναν 8.000 εθελοντές.

Για να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους, εξάλλου, εξέτασαν και προγενέστερες μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει οι συγγενείς 49.000 νεκρών Ρώσων, συμπληρώνοντας ερωτηματολόγια για το αν έπιναν τα θύματα και πόσο.

Ανέλυσαν επίσης στοιχεία για τη διαχρονική εξέλιξη των θανάτων στη Ρωσία.

Η θνητότητα στη Ρωσία παρουσιάζει τεράστιες διακυμάνσεις τα τελευταία 30 χρόνια, γράφουν οι ερευνητές, καθώς υπήρξαν διαφορετικοί περιορισμοί στην πώληση αλκοόλ επί προεδρίας Γκορμπατσώφ, Γέλτσιν και Πούτιν.

Το 1985, ο ηγέτης της τότε Σοβιετικής Ένωσης Μικαήλ Γκορμπατσώφ καθιέρωσε αυστηρούς περιορισμούς στην παραγωγή της βότκας και απαγόρευσε την κατανάλωσή της πριν από το μεσημέρι.

Τα στοιχεία έδειξαν πως όσο ήσαν σε ισχύ αυτά τα μέτρα, οι θάνατοι στη Ρωσία μειώθηκαν κατά σχεδόν 25%.

Μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ, τα μέτρα έπαψαν να ισχύουν και έτσι επί προεδρίας Μπορίς Γέλτσιν υπερδιπλασιάστηκαν οι θάνατοι στους νεαρούς άντρες.

Διακυμάνσεις παρατηρήθηκαν και στη θνητότητα των γυναικών, αλλά ήταν πολύ μικρότερες απ’ ό,τι στους άντρες, γράφουν οι ερευνητές.

Οι περισσότεροι πότες στη Ρωσία είναι επίσης καπνιστές, γεγονός που όπως λένε οι ερευνητές «επιδείνωσε τα ποσοστά θνησιμότητας».

Η Ρωσία επανέφερε αυστηρά μέτρα για το αλκοόλ το 2006 επί προεδρίας Βλαντιμίρ Πούτιν, αυξάνοντας την φορολογία των ποτών και θέτοντας περιορισμούς στις πωλήσεις.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η κατανάλωση αλκοόλ κατά σχεδόν το ένα τρίτο. Έτσι, το ποσοστό των Ρώσων που πεθαίνουν πριν από τα 55 τους χρόνια ελαττώθηκε στο 25%, από το 37% που ήταν το 2006.

Μισό λίτρο βότκας κοστίζει στη Ρωσία 3,6 ευρώ. Οι μανιώδεις πότες της νέας μελέτης κατανάλωναν από 1,5 λίτρο βότκα την εβδομάδα και πάνω.

Για να μην έχουν όμως συνέπειες στην υγεία τους, οι άντρες δεν πρέπει να πίνουν πάνω από 3 ποτά την ημέρα – και όταν το θέμα είναι η βότκα, το «ένα ποτό» ισοδυναμεί με 40 ml βότκας.

Το 2011, κάθε Ρώσος ενήλικας έπινε κατά μέσον όρο 13 λίτρα καθαρό οινόπνευμα τον χρόνο, με τα 8 λίτρα από αυτά να προέρχονται από βότκα, σύμφωνα με τους ερευνητές.