31/1/2014

4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου

Mια ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη των ασθενών για ψυχολογική υποστήριξη

Η νόσος του καρκίνου, βαριά και στο άκουσμα της διάγνωσης και στο βίωμα της θεραπείας, δεν αφήνει κανένα μας ανεπηρέαστο. Όσοι έχουν νοσήσει γνωρίζουν καλύτερα τι αποθέματα δυνάμεων -ψυχικών και σωματικών- απαιτούνται, απλά για να κάνει κανείς τα βασικά για τη θεραπεία του. Το χειρουργείο, οι χημειοθεραπείες, οι ακτινοθεραπείες,το σοκ μπροστά στη νέα εικόνα του σώματος που μοιάζει τόσο γνωστό μα και τόσο ξένο, το άγχος και η αγωνία κάθε φορά που κάτι ύποπτο συμβαίνει, οι διαρκείς επανέλεγχοι που από τη μια διασφαλίζουν ότι όλα βαίνουν καλώς αλλά από την άλλη υπενθυμίζουν ότι τον καρκίνο δεν μπορείς να τον εμπιστεύεσαι, συχνάφέρνουν τους ασθενείς και τους οικείους τους στα όρια της αντοχής. Καθένας στη θέση τους θα χρειαζόταν ψυχολογική βοήθεια. Από εκείνουςόμως μοιάζει το περιβάλλον να απαιτεί να σταθούν ηρωικά. Ηαλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι τα καταφέρνουν χωρίς βοήθεια και αντέχουν στις δοκιμασίεςανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες των άλλων.

Γιατί όμως είναι αδυναμία για κάποιον που δοκιμάζεται σκληρά το να χρειαστεί και να ζητήσει βοήθεια; Μήπως τελικά απαιτεί πολύ δύναμη; Για αυτούς τους ανθρώπους που δοκιμάζονται καθημερινά σε όλα τα επίπεδα και που έχουν τη δύναμη να ζητήσουν ψυχική στήριξη λειτουργεί εδώ και δώδεκα χρόνια το Κέντρο Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας.

Το Κέντρο Ημέρας, στελεχωμένο από ψυχιάτρους, ψυχολόγους, χοροθεραπεύτρια και κοινωνική λειτουργό, παρέχει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στους ασθενείς και στους συγγενείς τους ψυχολογική υποστήριξη, ατομική και οικογενειακή συμβουλευτική, ψυχιατρική παρακολούθηση, ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, τεχνικές χαλάρωσης-χοροκινητική θεραπεία και κοινωνική υπηρεσία.

Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που οι ασθένειες επιδεινώνονται και τα κοινωνικά δίκτυα καταρρέουν η προσφορά ψυχολογικής στήριξης και η ανάπτυξη ενός δικτύου υποστήριξης των ατόμων που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Κέντρο Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο

Φιλελλήνων 34, 10558, Ζάππειο

Τηλ.: 210 3233401, Fax: 210 3233402

E-mail: kipiak@otenet.gr

www.psychoncology.gr

https://www.facebook.com/psychooncology