Ταξίδεψαν στον Κάτω Κόσμο. Μίλησαν με τους νεκρούς και επέστρεψαν. Και τώρα ο Ηρακλής, ο Θησέας και ο Οδυσσέας ετοιμάζονται για ένα άλλο μεγάλο ταξίδι, στη Νέα Υόρκη. Και θα «μιλήσουν» για την εμπειρία τους από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο, όσο θα διαρκέσει δηλαδή η αρχαιολογική έκθεση «Επέκεινα» που θα φιλοξενηθεί στον ριζικά ανακαινισμένο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Ωνάση στην καρδιά του Μανχάταν.

Η στιγμή που ο Αχιλλέας σκοτώνει την αμαζόνα Πενθεσίλεια – την οποία και ερωτεύεται την ίδια ώρα – η θυσία της Ιφιγένειας, ο φόνος της Κασσάνδρας από την Κλυταιμνήστρα και ο οίκτος, η απελπισία, η αντίσταση και ο θυμός θα είναι οι πρωταγωνιστές στην πρώτη από τις πέντε ενότητες της έκθεσης, για χάρη της οποίας θα μεταφερθούν 79 αρχαιότητες από ελληνικά μουσεία στη Νέα Υόρκη.

Το τελετουργικό της κηδείας – και ιδιαιτέρως για τους πρόωρα χαμένους και όσους πέθαναν βίαια -, ο Αδης όπως τον περιγράφουν τα ομηρικά έπη, τα ορφικά μυστήρια που δημιουργούσαν έναν παράδεισο μόνο για τους μύστες τους και για την είσοδο απαιτούνταν ειδικό χρυσό «εισιτήριο» (έλασμα), αλλά και το ζύγισμα των ψυχών, όπως το συνέλαβε ο Πλάτωνας στην «Πολιτεία» του, είναι τα θέματα της έκθεσης, η οποία από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο (2015) θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.