Οι επιστήμονες της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Ασθματος και Ανοσολογίας αναφέρουν πως όσοι έχουν άσθμα σχετιζόμενο με την άσκηση (exercise induced asthma ή exercise induced bronchoconstriction) είναι ευαίσθητοι στις χαμηλές θερμοκρασίες και στον ξηρό αέρα.

Ο αέρας ζεσταίνεται και υγροποιείται στη μύτη, αλλά κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης η αναπνοή γίνεται από το στόμα. Αυτό επιτρέπει στον κρύο και ξηρό αέρα να φθάνει στους χαμηλότερους αεραγωγούς και τους πνεύμονες χωρίς να περνάει από τη μύτη, πυροδοτώντας τα συμπτώματα του άσθματος.

Τα αναπνευστικά προβλήματα στο άσθμα που σχετίζεται με άσκηση συνήθως αρχίζουν μέσα σε πέντε έως είκοσι λεπτά άσκησης και περιλαμβάνουν σφυριγμό, σφίξιμο στο στήθος, βήχα, δύσπνοια και σε σπάνιες περιπτώσεις πόνο στο στήθος.

Οι δραστηριότητες στον κρύο καιρό, όπως το σκι, είναι πιο πιθανό να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, αλλά με τη σωστή διάγνωση και θεραπεία πολλοί ασθενείς με άσθμα που σχετίζεται με την άσκηση μπορούν να συμμετέχουν σε σχεδόν κάθε άθλημα και δραστηριότητα.