30/1/2014

Παρότι πέρασαν σχεδόν τρεις μήνες από τη συνάντηση μας με τον πρωθυπουργό της χώρας, κ. Σαμαρά, και τον αρμόδιο υπουργό υγείας, κ. Γεωργιάδη, όπου συμφωνήσαμε εγγράφως, μεταξύ άλλων, για την αποπληρωμή των παλαιών οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές Κλινικές, δυστυχώς, για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να διαπιστώνουμε την πλήρη αναξιοπιστία του κράτους.

Το χρονοδιάγραμμα που είχαμε συμφωνήσει για την αποπληρωμή αυτών των οφειλών βρίσκεται στον αέρα, δύο μέρες πριν το τέλος του Ιανουαρίου 2014, που ρητά και κατηγορηματικά προβλεπόταν μεταξύ άλλων ότι θα έχουν αποπληρωθεί οι συσσωρευμένες παλαιές οφειλές, οι οποίες υφίστανται από το 2007 έως τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ.

Την ίδια στιγμή, το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα να κατευθυνθεί στην αποπληρωμή οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς του παρόχους υπηρεσιών υγείας – με καταληκτική ημερομηνία απορρόφησης την 31/12/2013 – δεν αξιοποιήθηκε όπως προβλεπόταν για τους ιδιώτες παρόχους υγείας. Απαράδεκτες καθυστερήσεις και ολιγωρίες των αρμοδίων, ακόμα και για αυτά τα χρήματα που η αποπληρωμή τους συζητείται διαρκώς τα προηγούμενα δύο χρόνια και έχουν ζωτική σημασία για την επιβίωση των Κλινικών, ενώ μέχρι και σήμερα, αναρωτιόμαστε εάν έχει γίνει οποιαδήποτε ενέργεια προκειμένου να παραταθεί η απορρόφηση αυτών των πόρων.

Επιπροσθέτως, οι δεσμεύσεις που λάβαμε από τονκ. υπουργό, για σχέδιο συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ και ενημέρωση επί εκπόνησης προϋπολογισμού του Οργανισμού, σε ότι μας αφορά για το 2014, δεν έχουν υλοποιηθεί, παρότι τελειώνει ο πρώτος μήνας του έτους. Το στοιχείο αυτό είναι ένα επιπλέον ενδεικτικό σημείο της έλλειψης οργάνωσης και συντονισμού και της αδυναμίας εφαρμογής των αποφάσεων της πολιτείας, με μόνιμα θύματα τους ιδιώτες παρόχους.

Αντιμετωπίζοντας αυτήν την πραγματικότητα, ο ΣΕΚ, βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση, να καταγγείλει την αφερεγγυότητα των αρμοδίων.

Ο ΣΕΚ

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες ιδιωτικές κλινικές οι οποίες προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας σε όλη τη χώρα. Τα μέλη του ΣΕΚ συγκαταλέγονται ανάμεσα στους μεγαλύτερους εργοδότες της Ελλάδας, συνεισφέρουν σημαντικά στη ελληνική οικονομία και υποστηρίζουν ενεργά τις ανάγκες του εθνικού συστήματος υγείας.

Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο ιδιωτικός τομέας υγείας απασχολεί άμεσα περισσότερους από 25.000 εργαζόμενους, συντηρεί περισσότερες από 30.000 θέσεις εργασίας μέσω έμμεσων συνεργασιών και επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη με νέες υποδομές, νέα ιατρικά πρωτόκολλα, νέες τεχνολογίες. Καλύπτοντας το 39% των υπηρεσιών υγείας στη χώρα, ο ιδιωτικός τομέας υγείας συγκρατεί κρίσιμο επιστημονικό δυναμικό στη χώρα σε μια εποχή που μαστίζεται από brain drain, συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ και αναδεικνύει την Ελλάδα ως προορισμό ιατρικού τουρισμού. Λειτουργεί συμπληρωματικά του δημοσίου τομέα υγείας αλλά καλύπτει και επεμβάσεις και ιατρικές πράξεις υψηλής τεχνολογίας που αδυνατεί να καλύψει το δημόσιο αποτελώντας κομβικό παράγοντα διασφάλισης της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα.