Ποια σχέση έχει η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία με τις άλλες σεξουαλικές δυσλειτουργίες στους άνδρες;

Το πρόβλημα της μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας έχει ερευνηθεί εκτενώς σε γυναικείους πληθυσμούς, αλλά λιγότερο στους άνδρες. Πρόσφατη μελέτη (Corona, 2013) έδειξε ότι η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία στις περισσότερες περιπτώσεις συνυπάρχει με κάποια άλλη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Συγκεκριμένα, 38% εκείνων που ανέφεραν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία είχαν και στυτική δυσλειτουργία, 28,2% είχαν πρόωρη εκσπερμάτιση και 50% είχαν καθυστερημένη εκσπερμάτιση. Μόνο 5% από εκείνους που ανέφεραν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία δεν ανέφεραν κάποια άλλη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Αν και η μειωμένη επιθυμία δημιουργεί προβλήματα στη στύση ή την εκσπερμάτιση, συχνότερα συμβαίνει το αντίστροφο. Γνωρίζουμε πια καλά ότι η ύπαρξη προβλημάτων στύσης ή εκσπερμάτισης έχει ως επακόλουθο δυσάρεστες σεξουαλικές εμπειρίες που σταδιακά οδηγούν σε μείωση της επιθυμίας για σεξ και αποφυγή κάθε σεξουαλικής δραστηριότητας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η θεραπεία εστιάζει στη σταδιακή αύξηση της επιθυμίας με ταυτόχρονη αντιμετώπιση των συνυπαρχόντων σεξουαλικών δυσλειτουργιών.

Ποια άλλα αίτια έχει η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία των ανδρών;

Η ίδια μελέτη έδειξε ότι οι πιθανότητες να αναφέρει κάποιος μειωμένη σεξουαλική επιθυμία αυξάνονταν σημαντικά όταν υπήρχε υπογοναδισμός (μειωμένη παραγωγή τεστοστερόνης), σχεδόν διπλασιάζονταν όταν υπήρχε κακή ψυχική υγεία, ενώ αναφέρθηκε από όσους είχαν υπερπρολακτιναιμία (αυξημένα επίπεδα της ορμόνης προλακτίνη στο αίμα).

Επιπλέον, οι άνδρες που είχαν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, χωρίς να συνυπάρχει κάποια άλλη σεξουαλική δυσλειτουργία, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν προβλήματα στις καθημερινές ή προσωπικές τους σχέσεις.
 
Σε αυτές τις περιπτώσεις η θεραπεία εστιάζει στην αποκατάσταση του προβλήματος που δημιουργεί το πρόβλημα της επιθυμίας. Σε κάθε περίπτωση, η ορθή αντιμετώπιση της μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας οφείλει να προσεγγίζει το σύνολο των παραγόντων που δημιουργούν και συντηρούν το πρόβλημα.

Η Εύη Κυράνα (www.kyrana.gr) είναι ψυχολόγος υγείας - σεξολόγος, επιστημονική συνεργάτις του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από