Δύσκολες ώρες εξακολουθούν να περνούν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς μετά τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που συγκλόνισε το νησί το μεσημέρι της Κυριακής.

Στο νησί έφθασε το βράδυ της Τρίτης ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, αντί για την Αθήνα, ζήτησε από τον πιλότο του πρωθυπουργικού αεροσκάφους να κατευθυνθεί στην Κεφαλονιά.

«Ήθελα να δω ο ίδιος τις συνέπειες του σεισμού. Θα κάνουμε τώρα μία πρώτη σύσκεψη. Απόψε θα κοιμηθούμε εδώ και αύριο το πρωί θα δούμε περισσότερα και θα έχουμε να πούμε περισσότερα» δήλωσε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο.

Στη συνέχεια έλαβε μέρος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το οποίο με βάση το σχέδιο «Ξενοκράτης» αποτελεί το κέντρο επιχειρήσεων σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για την μέχρι τώρα κατάσταση στο νησί και το πρωί της Τετάρτης, θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές στο Ληξούρι για να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, που είχε σπεύσει από την πρώτη νύχτα στο νησί με εντολή του Πρωθυπουργού, επέστρεψε στην Αθήνα, ενόψει του προγραμματισμένου ταξιδιού του στις Βρυξέλλες, για τις ανάγκες της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 8 το απόγευμα της Τρίτης, στο λιμάνι του Αργοστολίου κατέφθασε, το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», χωρητικότητας 1300 ατόμων.

Το πλοίο της ΑΝΕΚ, πήρε την θέση του «SuperFast 11» της Blue Star Ferries που είχε καταπλεύσει την Δευτέρα, και φιλοξένησε περισσότερους από 1.000 πληγέντες από τον σεισμό.

Πλέον όλοι οι σεισμόπληκτοι μεταφέρθηκαν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου θα περάσουν εκεί όσες ημέρες χρειαστεί μέχρι να αποκατασταθούν τα σπίτια τους, ενώ πολλοί άλλοι πέρασαν ένα ακόμα βράδυ είτε σε αυτοκίνητα είτε σε σπίτια φίλων που υπέστησαν λιγότερες ζημιές.

Στο μεταξύ ένας μετασεισμός 4,6 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης και έσπειρε την ανησυχία στους κατοίκους του νησιού. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος μόλις δύο χιλιόμετρα και επίκεντρο εννέα χιλιόμετρα δυτικά του Ληξουρίου.

Μετά την εκκένωση του χωριού Αθέρας για λόγους ασφαλείας από τυχόν κατολισθήσεις, οκτώ κάτοικοι φιλοξενήθηκαν χθες, Δευτέρα, στο Ματζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στο πλοίο «Superfast 11» στο Αργοστόλι.

Η επιδείνωση του καιρού δυσχεραίνει τους ελέγχους σε σπίτια και δημόσια κτίρια, καθώς από το πρωί στο νησί βρέχει καταρρακτωδώς δημιουργώντας έναν επιπλέον παράγοντα ανησυχίας για τους κατοίκους.

Συνεχίζει να είναι κλειστός ο δρόμος Αργοστολίου – Ληξουρίου έπειτα από κοινή απόφαση των αρμοδίων για προληπτικούς λόγους.

Οι μηχανικοί σκέφτονται να υλοποιηθεί το μοντέλο των Τεμπών, δηλαδή να τοποθετηθούν πλέγματα κατά μήκος της πλαγιάς για την αποφυγή νέων κατολισθήσεων. Πρόκειται για προσωρινό μέτρο, ενώ στη συνέχεια θα ληφθούν νέα. Μέχρι τότε η σύνδεση των δύο πόλεων θα γίνεται μέσω των ferryboat. Ωστόσο πρόβλημα θα δημιουργηθεί σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών οπότε τα ferryboat δεν μπορούν να εκτελέσουν τα δρομολόγια.

Η περιφέρεια σε συνεννόηση με ξενοδόχους του νησιού και άλλους αρμόδιους φορείς έχει καταγράψει τους διαθέσιμους χώρους ώστε να στεγαστούν οι κάτοικοι που δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους.

Οι έλεγχοι παρ’ όλα αυτά συνεχίζονται στο Ληξούρι και το Αργοστόλι. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία 55 από τις 100 κατοικίες που ελέγχθηκαν χθες παρουσιάζουν προβλήματα, ενώ σεισμολόγοι και μηχανικοί προτρέπουν τους ιδιοκτήτες να μην επιστρέψουν σε αυτά αν δεν ολοκληρωθεί και ο δευτεροβάθμιος έλεγχος. Από τα 21 δημόσια κτίρια που έχουν ελεγχθεί τα τέσσερα από αυτά κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, ενώ άλλα τέσσερα παρουσιάζουν προβλήματα.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις εργατικές κατοικίες του Ληξουρίου, οι οποίες στην πλειονότητά τους κρίθηκαν ακατάλληλες. Προβλήματα παρουσιάζονται επίσης στα κτίρια των δικαστηρίων του Αργοστολίου, στο κτίριο της παλιάς Νομαρχίας, στο Γηροκομείο και σε ορισμένα σχολεία στο Ληξούρι.

Λέκκας: «Λύσαμε τον γρίφο του σεισμού της Κεφαλονιάς»

«Λύσαμε τον γρίφο του σεισμού της Κεφαλονιάς» τονίζει ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στο νησί και παρακολουθεί από κοντά τη σεισμική ακολουθία, μετά τον ισχυρό σεισμό της περασμένης Κυριακής.

«Ξέρουμε ακριβώς πού είναι το σεισμικό ρήγμα, ξέρουμε πως είναι η σεισμική διαδικασία και θεωρώ ότι από εδώ και πέρα όλα θα πάνε καλά» σημείωσε ο κ.Λέκκας και πρόσθεσε ότι «με σεισμό της τάξης των 6 βαθμών δεν υπάρχει ενδεχόμενο μετάθεση της σεισμικής δραστηριότητας και ενεργοποίησης άλλων ρηγμάτων». Ο καθηγητής Γεωλογίας σημειώνει μάλιστα ότι «θα ήταν καλό να υπήρχε ένας σεισμός έως 5,4 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά έτσι ώστε να αποσβεστεί σιγά σιγά η σεισμική διέγερση».

«Κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα ακόμα πως ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος, αλλά η μετασεισμική δραστηριότητα μας οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα» υπογραμμίζει.

«Οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι πολλές αλλά δεν είναι σημαντικές σε σχέση με την ένταση του σεισμού. Παρά τις αυξημένες επιταχύνσεις ο φέρων σκελετός ανταποκρίθηκε θετικά. Παρατηρούμε ότι οι περισσότερες ζημιές είναι στα κεραμίδια των κατοικιών το οποίο οφείλεται στην κατακόρυφη συνιστώσα της σεισμικής δόνησης η οποία ταρακούνησε και τις στέγες σε συνδυασμό βέβαια ότι η περιοχή της Παλικής βρίσκεται στο επίκεντρο του σεισμού» επισημαίνει ο κ. Λέκκας.

Σοβαρές ζημιές σε πολλά σπίτια

Μεγάλες ρωγμές φέρουν σχεδόν όλες οι κατοικίες της Παλικής γεγονός που ανησυχεί τους κατοίκους για το που θα μείνουν. Σοβάδες και μεσοτοιχίες έπεσαν, κεραμίδια σε σπίτια, εκκλησίες και δημόσια κτίρια ξεκόλησαν αφήνοντας μεγάλα κενά στις στέγες. Ζημιές προκλήθηκαν και στα νεκροταφεία της περιοχής, όπου σταυροί έσπασαν και πλάκες μετακινήθηκαν δημιουργώντας ένα σκηνικό μακάβριο.

Σύμφωνα πάντως και με τους μηχανικούς που έλεγξαν τα πρώτα κτίρια ο φέροντας σκελετός των οικημάτων που έχει κατασκευασθεί σύμφωνα με τον ισχύοντα αντισεισμικό νόμο δεν έχει επηρεασθεί καθόλου από τον μεγάλο σεισμό των 5.8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Κλειστά τα σχολεία ως 31 Ιανουαρίου

Κλειστά παρέμειναν τα σχολεία του νησιού και την Τρίτη καθώς αναμένεται να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι των κτιρίων από τα ειδικά κλιμάκια.

«Με γνώμονα την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, σας γνωρίζουμε ότι τα δημόσια εκπαιδευτήρια (πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, ΙΕΚ) καθώς και τα ιδιωτικά θα παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014 ώστε να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι που διεξάγονται τόσο από κλιμάκια του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων όσο και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Κουρής ύσετρα από σχετική σύσκεψη φορέων.

Αναβολή για μια εβδομάδα στην εξεταστική του ΤΕΙ

Εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στο νησί και κατανοώντας τα προβλήματα των φοιτητών η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων παρατείνει την έναρξη της εξεταστικής περιόδου του χειμερινού εξαμήνου, που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει εχθές Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, για μια εβδομάδα.

«Το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων επιθυμώντας να συνδράμει με κάθε τρόπο στις προσπάθειες της πολιτείας αλλά και τις ανάγκες των πολιτών της Κεφαλλονιάς θα παρέχει κάθε βοήθεια (εγκαταστάσεις, αίθουσες, δίκτυο κτλ) σε όποιον τη χρειαστεί» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ανοικτό το λιμάνι

Οσον αφορά το λιμάνι του Αργοστολίου το οποίο είχε χαρακτηρισθεί ακατάλληλο έπειτα από σχετική ανακοίνωση της ναυτιλιακής εταιρείας Kefalonianlines ο κ. Κουρής ανέφερε: «Το λιμάνι το εξέτασαν ειδικοί λιμενολόγοι και δεν φέρει σημαντικές ζημιές, αύριο θα γίνουν και κάποιες επιπλέον εργασίες. Η εταιρεία θεώρησε για προληπτικούς λόγους να αποσύρει το πλοίο της «Νήσος Κεφαλονιά» από το Αργοστόλι».

Ξενοδόχοι: Δεν θα επηρεαστούν οι κρατήσεις των τουριστών

Αισιόδοξος εμφανίζεται ως προς την εφετινή τουριστική περίοδο είναι ο πρόεδρος των εν Ελλάδι τουριστικών πρακτόρων (Hatta) κ. Γιώργος Τελώνης, ενώ και η Πανελλήνια Ένωση Ξενοδόχων (ΠΟΞ) επισημαίνει πως όλα δείχνουν ότι η Κεφαλλονιά θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους επισκέπτες της.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΞ τονίζει ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, «οι τουριστικές υποδομές του νησιού, στη συντριπτική πλειονότητά τους, βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα που να επηρεάζουν φέρουσα ικανότητα του προορισμού. Όλα δείχνουν ότι η Κεφαλλονιά θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί και να εξυπηρετήσει τους ξένους και έλληνες επισκέπτες της εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου».

Από την πλευρά του ο κ. Τελώνης με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνει πως αν και είναι νωρίς για να φανεί η όποια αρνητική εξέλιξη στο μέτωπο των κρατήσεων, εκφράζει την πεποίθηση ότι ακόμα και αυτό το αρνητικό γεγονός μπορεί να αποτελέσει ένα επιπλέον επιχείρημα ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα και στο σκέλος των υποδομών.

Καταγραφή ζημιών σε μνημεία

Στην πλήρη καταγραφή και μελέτη των ζημιών και των εν γένει προβλημάτων που προκάλεσε ο σεισμός σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην Κεφαλλονιά προχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με εντολή του υπουργού Πάνου Παναγιωτόπουλου η γενική γραμματέας κυρία Λίνα Μενδώνη θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα μαζί με ειδικευμένο κατά περίπτωση προσωπικό των κεντρικών υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ ώστε να εξετασθούν από κοντά οι ζημιές που έχουν υποστεί τα μνημεία.

Κλιμάκιο μηχανικών της διεύθυνσης «Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων» βρίσκεται από τη Δευτέρα στο νησί προκειμένου να μελετήσει την κατάσταση των μνημείων.

Στους πολιτιστικούς χώρους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εντάσσεται το κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου καθώς παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα στις τοιχοποιίες του. Προβλήματα παρουσιάζει η έκθεση αρχαιοτήτων στο ίδιο μουσείο, καθώς περίπου 40 αγγεία μετακινήθηκαν από τις θέσεις τους. Πολλά φαίνεται ότι έχουν σπάσει ή έχουν ανοίξει σε παλαιότερες συγκολλήσεις. Ήδη έχει αποσταλεί από την Αθήνα κλιμάκιο συντηρητών για να καταγράψει την κατάσταση.

Επίσης έχει καταρρεύσει τμήμα του τείχους του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου λίγα χιλιόμετρα έξω από το Αργοστόλι.

Ρωγμές παρουσιάστηκαν σε βυζαντινά εκκλησίες της Παλικής (Αγία Θέκλα, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Σπυρίδων, Άγιος Θεόδωρος, Παναγία Φανερωμένη) αλλά και στις εκκλησίες των Ρόγγων και των Σουλλάων.

Η γέφυρα De Bosset στην οποία εκτελείται έργο του ΕΣΠΑ λόγω μερικής κατάρρευσης τμήματός της δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα, καθώς ενισχύθηκε στα πλαίσια του έργου με μικροπασάλους. Και στα αρχαία μνημεία του νησιού δεν παρατηρήθηκε πρόβλημα.