Η «καλή» (HDL) χοληστερόλη έχει μία σκοτεινή πλευρά, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η HDL χοληστερόλη διατηρεί τις αρτηρίες ανοιχτές, εκδιώκοντας την «κακή» (LDL) που συσσωρεύεται σε αυτές και τις αποφράσσει, ανοίγοντας τον δρόμο στο έμφραγμα και στο εγκεφαλικό.

Ωστόσο ερευνητές από την περίφημη Cleveland Clinic ανακάλυψαν ότι όταν η HDL «κολλήσει» στα τοιχώματα των αρτηριών, γίνεται δυσλειτουργική και δρα με εντελώς διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι όταν κυκλοφορεί ελεύθερη στο αίμα: αντί να προστατεύει από την στένωση των αγγείων, την διεγείρει.

Μέρος αυτής της μη-φυσιολογικής HDL απελευθερώνεται από τις αρτηρίες και επιστρέφει πάλι στο αίμα, όπου μπορεί να μετρηθεί και να χρησιμεύσει ως «προάγγελος» μελλοντικού καρδιαγγειακού προβλήματος.

Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Nature Medicine» και βασίζονται σε μελέτη με 627 εθελοντές.

Όπως διευκρινίζουν οι ερευνητές, όλ’ αυτά δεν σημαίνουν πως πρέπει να πάψουμε να προσπαθούμε να έχουμε υψηλή HDL και χαμηλή LDL, αλλά απλώς ότι το θέμα της χοληστερόλης είναι πιο πολύπλοκο απ’ όσο νόμιζαν έως τώρα οι ειδικοί.

Από πρακτικής απόψεως, τα ευρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να επινοηθούν νέα τεστ ανίχνευσης της μη-φυσιολογικής HDL και τρόποι παρεμπόδισης της ανάπτυξής της.