Η κόρη μας πηγαίνει στηνΕ’ τάξη του δημοτικού και περνάει ώρες στα διαδικτυακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια στο iPad. Μπορεί να παρουσιάζει συμπτώματα εθισμού;

Όταν ένα παιδί χρησιμοποιεί καθημερινά και για πολλές ώρες τον υπολογιστή μπορεί στην πορεία να παρουσιάσει συμπτώματα εξάρτησης.

Αυτό θα το καταλάβουν οι γονείς εάν παρατηρήσουν ότι το παιδί καταναλώνει σταδιακά περισσότερο χρόνο στα ηλεκτρονικά μέσα, αν χάνει το ενδιαφέρον του για άλλες δραστηριότητες, απομονώνεται από τους φίλους του και με το πέρασμα του χρόνου αποκτά ανοχή στην χρήση τους.

Άλλες ενδείξεις εθισμού είναι οι εμμονές ή οι φαντασιώσεις με θέματα που σχετίζονται με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και υψηλή ανησυχία όταν βρίσκεται σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε υπολογιστή.

Η σταδιακή μείωση του κινήτρου του παιδιού για το σχολικό διάβασμα και η σημαντική πτώση της σχολικής του επίδοσης αποτελεί μια συχνή παρενέργεια. Ο μεγαλύτερος όμως κίνδυνος παραμένει η εκδήλωση κατάθλιψης ως μια χρόνια συνέπεια του εθισμού στο διαδίκτυο όπως και η γνωστική συρρίκνωση της προσοχής ενός παιδιού.

Αντί να απαγορεύσετε την χρήση τους, επιτρέψτε την με όρια συγκεκριμένα τα οποία θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά και πάντα αφού το παιδί έχει ολοκληρώσει τη μελέτη του για το σχολείο.

Μιλήστε της για τους κινδύνους της αλόγιστης χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων στα πλαίσια όμως μια αποδοχής ότι η φυσιολογική χρήση τους είναι σημείο των καιρών μας και κατά τα άλλα απόλυτα χρήσιμη.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsini.kostopoulou@gmail.com, twitter @myrsi1