Μιας άρνησης μύρια έπονται. Ειδικά όταν η άρνηση αφορά μεγάλο δήμο της Αττικής, πολλά μπορούν να συμβούν. Αναφέρομαι στον Δήμο Περιστερίου, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να διεκδικήσει με αξιώσεις. Εξού και πληροφορούμαι ότι το τελευταίο διάστημα βολιδοσκοπήθηκε σχετικά ο Ανδρέας Καρίτζης. Σημειώνω ότι ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε καθήκοντα και στον πολιτικό σχεδιασμό, προτάθηκε να είναι υποψήφιος δήμαρχος από την τοπική οργάνωση. Αν και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ο Καρίτζης αρνήθηκε το χρίσμα με το επιχείρημα ότι δεν έχει εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το ενδιαφέρον είναι η καραμπόλα στην οποία οδήγησε η άρνηση του Καρίτζη, καθώς οι περιστεριώτες συριζαίοι ψάχνουν, αλλά δεν βρίσκουν. Πληροφορούμαι δε ότι αυτή τη στιγμή έχουν καταλήξει στον Κωνσταντίνο Βλάχο. Ο εν λόγω είναι γιατρός και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές είχε κατέβει με το «μνημονιακό» ψηφοδέλτιο του Κώστα Λαλένη, υποψήφιου δημάρχου του ΠαΣοΚ. Μάλιστα, υπήρξε εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου για δύο δεκαετίες. Ομως, ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων πασόκων, πριν από τρία χρόνια μεταπήδησε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η γκρίνια των συριζαίων έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Βλάχος θεωρείται άνθρωπος του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Κοινώς, τραβάνε τα μαλλιά τους επειδή δεν μπόρεσαν να βρουν ακραιφνή συριζαίο και πρέπει να συμβιβαστούν με κάποιον από τη «σοσιαλιστική τάση». Βέβαια, δεν αποκλείω όλο αυτό να εντάσσεται στο παζάρι της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με τα πασοκογενή στελέχη.

Μένω στο Περιστέρι, καθώς πληροφορούμαι ότι οι 58 έχουν ήδη βρει υποψήφιο δήμαρχο. Μάλιστα, εκτιμάται ότι ο εν λόγω υποψήφιος μπορεί να καταλάβει τη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο αφήνοντας τρίτο τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τον Κώστα Καράμπελα, στενό συνεργάτη του Γιάννη Σγουρού, ο οποίος τις προάλλες έκανε ηγετική εμφάνιση στην εκδήλωση των 58 στο Περιστέρι.

Καμπανάκι από Μάλστρομ

Η τραγωδία στο Φαρμακονήσι επισκίασε τη χθεσινή δεύτερη ημέρα του άτυπου συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Λογικό. Σημειώνω ότι η αρμόδια επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για το συμβάν. «Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια ζωών στο Φαρμακονήσι. Αναμένω έρευνα για το τι συνέβη και για τους ισχυρισμούς περί απωθήσεων» έγραψε στον λογαριασμό της στο twitter.

Αναφορά Βενιζέλου για τις ΗΠΑ

Το καλό πράγμα αργεί να γίνει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), την οποία είχε προαναγγείλει ο Βαγγέλης Βενιζέλος από τον περασμένο Νοέμβριο, άργησε επειδή ο υπουργός Εξωτερικών βρισκόταν συνέχεια σε ταξίδια εκτός Ελλάδας. Το ΕΣΕΠ εν τέλει θα συνεδριάσει τη Δευτέρα με πλούσια ατζέντα, καθώς εκτός από ζητήματα που αφορούν την ελληνική προεδρία, ο Βενιζέλος θα ενημερώσει και για τις τελευταίες συναντήσεις του, συμπεριλαμβανομένης αυτής με τον Τζον Κέρι στην Ουάσιγκτον. Σημειώνω ότι δεν έχει προσκληθεί η Χρυσή Αυγή.

Γαλάζιες δημοσκοπήσεις

Συνεχίζουν στη Συγγρού να μετρούν πρόσωπα για τον Δήμο της Αθήνας. Εκτός από τον Κωνσταντίνο Μίχαλο, ο οποίος σας έλεγα ότι μετράται ήδη και προτίθεται να ανακοινώσει υποψηφιότητα, στη ΝΔ μετρούν και άλλα πρόσωπα. Ενδεικτικά αναφέρω τον Νίκο Δένδια, την Ολγα Κεφαλογιάννη, τον Γιάννη Μιχελάκη και τον Νικήτα Κακλαμάνη. Για να δούμε τι θα δούμε…

Πώς η Θεσσαλονίκη κέρδισε 100.000 ευρώ

Ρεκόρ διαδικτυακών χτυπημάτων μαθαίνω ότι έκανε η προχθεσινή εκδήλωση της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή –μεταξύ άλλων –του Χάνες Σβόμποντα, του Βαγγέλη Βενιζέλου, του Γιάννη Μπουτάρη και της Συλβάνας Ράπτη. Ενδιαφέρον προκάλεσε η παρέμβαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης για την ανάγκη μείωσης των δαπανών του κράτους. Οπως το έθεσε, αυτός ήταν ο λόγος που ο ίδιος δεν φρόντισε για χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης, που θα σήμαινε κόστος 100.000 ευρώ. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να τον αναλάβουν οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, πρόσθεσε. Κατά τα λοιπά, ζήτησε περισσότερη εξουσία για τους δήμους, ώστε να μπορούν να εισπράττουν τους φόρους από τα χαράτσια και να τους κατανέμουν ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, Βενιζέλος και Σβόμποντα πήγαν μαζί στο αεροδρόμιο και μπήκαν στο ίδιο αεροπλάνο για να επιστρέψουν στην Αθήνα. Ο Αυστριακός, η παρουσία του οποίου προκάλεσε εμφύλιο ανάμεσα στο ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ, πέταξε χθες το πρωί για τη Ρώμη. Αργά το βράδυ της Πέμπτης κατάσκοπός μου συνέλαβε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος τη Ράπτη μαζί με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και τον Δημήτρη Καρύδη να επιστρέφουν από τη Θεσσαλονίκη.