Τ α τελευταία χρόνια έγιναν πολύ της μόδας τα γλυκά με αλάτι, και οι αλμυρές καραμέλες, φέτος όμως είναι η σειρά των ποτών να ενισχυθούν με αυτό το κάτι που θα απογειώσει τη γεύση τους. Βεβαίως, η μαργαρίτα σερβίρονταν πάντα σε ποτήρι με το χείλος βουτηγμένο σε αλάτι, αλλά τώρα μιλάμε για αλάτι στη συνταγή. Ποτά με Campari ή Aperol γίνονται υπέροχα με μια στάλα αλάτι ενώ η μπίρα με χυμό λάιμ και αλάτι είναι ασύγκριτη. Γιατί ενώ δεν μπορείς καν να διακρίνεις τη γεύση του ανάμεσα στα υπόλοιπα συστατικά, αναδεικνύει τα αρώματά τους, τους προσθέτει βάθος, τα ζωντανεύει και τα ενοποιεί. Ο Αριστοτέλης Παπαδόπουλος, World Best Bartender 2009, που διδάσκει στη σχολή Soulshakers της Θεσσαλονίκης, μας προτείνει ένα ιδιαίτερο Bloody Mary που θα φτιάξουμε με 60 ml βότκα, 80-100 ml χυμό ντομάτας, 15 ml χυμό λεμονιού, ½ κ.τ.γλ. χρένο (Horseradish) ή μουστάρδα Ντιζόν, 1 πρέζα μαύρο αλάτι Χαβάης, 1 πρέζα πιπέρι, 1 κ.τ.γλ. γούστερ σος και μερικές σταγόνες ταμπάσκο Chipotle. Βρέχουμε τα χείλη του ποτηριού σε χυμό λάιμ, το βουτάμε σε αλάτι αρωματισμένο με σέλερι, ρίχνουμε πάγο, ανακατεύουμε και τελειώνουμε με 4-5 σταγόνες τρούφας. Δικό του είναι και το κοκτέιλ Sea Βreeze που γίνεται με 60 ml βότκα στην οποία αφήνουμε για 3-4 λεπτά ένα κομμάτι φύκι Nori 4 εκ. και πλάτους 1 εκ. μέχρι να βγάλει τα αρώματά του. Αφαιρούμε το φύκι, προσθέτουμε μία σταγόνα orange bitters, ½ κ.τ.γλ. μέλι, 1 πρέζα ροζ αλάτι Ιμαλαΐων και ½ κ.τ.γλ. Sherry Fino (πολύ ξηρό). Ανακατεύουμε, σερβίρουμε και ψεκάζουμε την επιφάνεια με ούζο.