Ο καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Κανδηλώρος απαντά ότι η προέλευση ενός ιλίγγου μπορεί καταρχάς να προσδιορισθεί με το λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς.

Εάν ο ασθενής αισθάνεται ότι περιστρέφεται γύρω από τα αντικείμενα ή ότι τα αντικείμενα περιστρέφονται γύρω του ή έχει την ψευδαίσθηση κινήσεως, η αιτία του ιλίγγου είναι περιφερική.

Εάν, όμως, ζαλίζεται και χάνει τις αισθήσεις του, η αιτία μπορεί να είναι κεντρική (όπως μικροεγκεφαλικά επεισόδια, ανοξαιμία του εγκεφάλου, όγκος εγκεφάλου κ.ά.).

Στη δική σας περίπτωση, μπορεί να είναι μια διαταραχή του λαβυρίνθου του αυτιού (όπως το σύνδρομο Μενιέρ, μια νευρωνίτιδα ή μια διαταραχή των ωτολίθων, η οποία προκαλεί τον λεγόμενο ίλιγγο θέσεως), στην οποία αθροίζονται και άλλα προβλήματα αγγειακής αιτιολογίας που προκαλούν κακή αιμάτωση στον λαβύρινθο.

Θα πρέπει να αποταθείτε σε ένα καλό εργαστήριο ιλίγγων, που υπάρχει στα μεγάλα νοσοκομεία (όπως στο Ιπποκράτειο και στο Αττικόν), για να σας πάρουν ένα πολύ καλό ιατρικό ιστορικό και να σας υποβάλουν σε νευροωτολογικό έλεγχο με εξετάσεις των αυτιών (π.χ. να διαπιστωθούν τυχόν παλιές ωτίτιδες) και εξετάσεις ερεθισμού του λαβυρίνθου.

Ανάλογα με τα ευρήματα, θα σας δοθεί η κατάλληλη θεραπεία (που μπορεί να είναι από ειδικές ασκήσεις από τον γιατρό, οδηγίες για προσεκτικές κινήσεις και κολλάρο έως αγγειοδιασταλτικά φάρμακα ή εγχείρηση).

Εάν δεν διαπιστωθεί διαταραχή του λαβυρίνθου, οι ωτορινολαρυγγολόγοι θα σας παραπέμψουν σε καρδιολόγο (για πιθανό βηματοδότη), νευρολόγο και οφθαλμίατρο.