23 Ιανουαρίου 2014

Στην Ημερίδα που πραγματοποίησε σήμερα το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., στην αίθουσα τελετών του Υπουργείου Υγείας, ανακοινώθηκε η έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας για εκδιδόμενα άτομα και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών, HIV οροθετικά άτομα, μετανάστες, άστεγοι, ανασφάλιστοι, θύματα κακοποίησης και άτομα που απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό) «Open Doors-Ανοιχτές Πόρτες». Σκοπός της δημιουργίας του «Open Doors – Ανοιχτές Πόρτες» αποτελεί η πρόληψη του HIV/AIDS,των Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Νοσημάτων και η ενίσχυση της ψυχικής υγείας των ωφελούμενων.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι κυρίες Ζέττα Μακρή, Υφυπουργός Υγείας και Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού, Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας.

Η Δρ. Ιωάννα Παυλοπούλου, Κοινωνιολόγος-Ψυχολόγος, Δ/ντρια Τμήματος Παρεμβάσεων στην Κοινότητα, ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., Υπεύθυνη Πράξης αναφέρθηκε στους στόχους λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας, οι οποίοι συνοπτικά είναι:

·H ψυχολογική και κοινωνική αποκατάσταση των ωφελούμενων

·H σταδιακή ένταξη και συμμετοχή των ωφελουμένων ατόμων στο κοινωνικό γίγνεσθαι μέσα από την ενδυνάμωσή τους, την αναγνώριση και ανάδειξη των δεξιοτήτων τους και τη διασφάλιση των ατομικών τους δικαιωμάτων

·Η ανάληψη γενικότερων δράσεων, οι οποίες θα συμβάλλουν στην αποστιγματοποίηση των ωφελούμενωνκαι στην εκπαίδευση της κοινότητας.

Οι κ.κ. Παναγιώτης Δαμάσκος, Κοινωνιολόγος Υγείας, Υπεύθυνος ΓραφείουΨυχοκοινωνικής Στήριξης και Ψυχοθεραπευτικών Παρεμβάσεων, ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ και Χρήστος Χρυσομάλλης, Ψυχολόγος MSc, Γραφείο Αγωγής Υγείας καιΕνημέρωσης Κοινού, ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., στις ομιλίες τους με τίτλο: «Εκδιδόμενοι άνδρες: διερεύνηση αναγκών μέσα από ένα πρόγραμμα δρόμου» και «Στοχευμένα προγράμματαδρόμου σε εκδιδόμενες γυναίκες» αντίστοιχα, αναφέρθηκαν στιςομάδες που απευθύνεται το Κέντρο Ημέρας και τις ανάγκες τους, ενώ ο κ. Στρατής Μπενέκος, Kλινικός Ψυχολόγος MSc, παρουσίασε σύντομα τα αποτελέσματα της έρευνας για τη διερεύνηση των αναγκών των ωφελούμενων η οποία διεξήχθη μέσω ενός τυχαίου δείγματος τριάντα (30) δυνητικών ωφελούμενων, του Κέντρου Ημέρας.

Στη συνέχεια, η κ. Χρυσούλα Μπότση, Ιατρός-Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Ιατρός Μ.Ε.Λ. Ν. Α. Συγγρός, Μέλος συντονιστικής επιτροπής προγράμματος ΤΑΜΡΕΡ, στην ομιλία της «Κέντρα ημέρας – ‘Ανοιχτές πόρτες’ στην Ευρώπη» αναφέρθηκε σε αντίστοιχα Κέντρα Ημέρας που λειτουργούν σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η κ. Κωνσταντίνα Παναγοπούλου, Ψυχολόγος, Θεραπεύτρια Οικογένειας, Τμήμα Παρεμβάσεων στην Κοινότητα , ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., στη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας και στις υπηρεσίες που θα προσφέρει, οι οποίες και θα περιλαμβάνουν:

· Υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και υπηρεσίες πρόληψης – περιποίηση τραυμάτων, υπηρεσία δωρεάν τεστ εγκυμοσύνης / εξέτασης για τον ιό HIV/AIDS και Ηπατίτιδες, συμβουλευτικές υπηρεσίες πριν και μετά τα τεστ, παροχή δωρεάν προφυλακτικών και συρίγγων

· Συμβουλευτικές και Ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις σε επίπεδο ατόμου και ομάδας

· Εκπαιδευτικές και κοινωνικές δραστηριότητες – εκπαίδευση σε κοινωνικές και εργασιακές δεξιότητες, εργοθεραπεία

· Ψυχαγωγικές δραστηριότητες –ομάδες δημιουργικής απασχόλησης, οργανωμένες εξόδους /εκδρομές, απογευματινές δραστηριότητες Κοινωνικής Λέσχης

· Eλαφρά σίτιση

· Δυνατότητα ατομικής υγιεινής και καθαριότητας

· Ολιγόωρη κατάκλιση

· Συμμετοχή των ωφελούμενων σε εθελοντική εργασία

Τέλος, η κ. Μαρίνα Γαλανού, Πρόεδρος Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, στην ομιλία της υπογράμμισε τις ιδιαίτερες ανάγκες των διεμφυλικών ατόμων, τους λόγους για τους οποίους κάποια από αυτά εκδίδονται καθώς και τη χρησιμότητα του Κέντρου Ημέρας σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. υλοποιεί τη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας «Open Doors-Ανοιχτές Πόρτες» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και μέσω του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού 2007-2013» (κωδ. Πρόσκλησης 14).

Για περισσότερες πληροφορίες: www.keelpno.gr