Χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι μουσαμά για να προστατευτούν από τους ακτιβιστές, τους δημοσιογράφους αλλά και την εντονότατη διεθνή κατακραυγή, γιαπωνέζοι ψαράδες οδήγησαν χθες ένα κοπάδι δελφινιών σε αβαθή νερά και σκότωσαν τουλάχιστον σαράντα από αυτά, κατά το τελευταίο στάδιο του ετήσιου κυνηγιού δελφινιών που πραγματοποιείται στην Ιαπωνία. Μερικά λεπτά μετά, όμως, το αίμα των απροστάτευτων θαλάσσιων θηλαστικών άρχισε να ρέει κάτω από τον μουσαμά κοκκινίζοντας τα νερά της περιοχής.

Κάθε χρόνο οι ψαράδες του Ταϊτζί στην Ουακαγιάμα της Δυτικής Ιαπωνίας οδηγούν εκατοντάδες δελφίνια σε έναν όρμο, επιλέγουν μερικά από αυτά για να τα πουλήσουν σε ενυδρεία, απελευθερώνουν κάποια άλλα και σφαγιάζουν τα υπόλοιπα για το κρέας τους. Χθες το πρωί, περίπου σαράντα δελφίνια από ένα κοπάδι τουλάχιστον διακοσίων δελφινιών που είχαν περιοριστεί από την Παρασκευή στον συγκεκριμένο όρμο οδηγήθηκαν στον θάνατο. Οι ψαράδες που βρίσκονταν στο σημείο έπεσαν στα αβαθή νερά και πάλεψαν με τα δελφίνια για να τα περιορίσουν, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να δέσουν τις ουρές τους με σχοινιά για να τα εμποδίσουν να αποδράσουν.

«Μια μεταλλική ράβδος καρφώθηκε στη σπονδυλική τους στήλη και στη συνέχεια αφέθηκαν να αιμορραγούν, να ασφυκτιούν, να πεθαίνουν. Επειτα από τέσσερις τραυματικές ημέρες κατά τις οποίες κρατούνταν αιχμάλωτα στον όρμο της σφαγής, χωρίστηκαν από την οικογένειά τους και τελικά θανατώθηκαν» δήλωσε η Μελίσα Σιγκάλ, ακτιβίστρια της περιβαλλοντικής οργάνωσης Sea Shepherd.

Οι ψαράδες του Ταϊτζί υποστηρίζουν ότι σκοτώνουν τα δελφίνια για να μπορέσουν να θρέψουν τις οικογένειές τους. Το κρέας των δελφινιών όμως είναι εξαιρετικά τοξικό, 5.000 φορές τοξικότερο από το όριο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Οι ψαράδες ισχυρίζονται πως είναι φτωχοί και χρειάζονται το κρέας των δελφινιών για να ταΐσουν τις οικογένειές τους, αλλά ποιος θα τάιζε τα παιδιά του με δηλητήριο;» ανέφερε στην «Γκάρντιαν» ο Λούις Ψυχογιός, ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης του βραβευμένου με Οσκαρ ντοκιμαντέρ «Ο όρμος», το οποίο παρουσιάζει αυτήν την αποτρόπαιη πρακτική αλιείας. «Οι κυνηγοί δελφινιών κερδίζουν έως και 200.000 δολάρια για κάθε δελφίνι που αιχμαλωτίζουν, άρα μόνο φτωχοί δεν είναι. Ισχυρίζονται επίσης ότι είναι οικογενειάρχες αλλά μόλις δολοφόνησαν ένα ολόκληρο κοπάδι από οικογένειες» δήλωσε ο Ψυχογιός.

Πέρα από τα μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων τα οποία δίνουν αγώνα για την απαγόρευση της συγκεκριμένης δολοφονικής μεθόδου αλιείας, φέτος κατά της Ιαπωνίας έβαλαν και οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Την αρχή έκανε η αμερικανίδα πρεσβευτής στο Τόκιο Καρολάιν Κένεντι, η οποία το Σάββατο, μέσω ενός tweet, έκανε λόγο για μια «απάνθρωπη» δραστηριότητα, ενώ τη Δευτέρα ήταν η σειρά του βρετανού πρεσβευτή Τίμοθι Χίτσενς να επικρίνει τους ψαράδες του Ταϊτζί υπογραμμίζοντας πόσο πολύ υποφέρουν τα δελφίνια λόγω της συγκεκριμένης μορφής αλιείας. Χθες το πρωί, η Ιαπωνία απάντησε στην κριτική μέσω του γενικού γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου της, Γιοσιχίντε Σούγκα, ο οποίος υπερασπίστηκε την πρακτική: «Το κυνήγι των δελφινιών είναι μια παραδοσιακή μορφή αλιείας στη χώρας μας. Θα εξηγήσουμε τη θέση μας στην αμερικανική πλευρά».

Καμία προστασία για τα δελφίνια

Παρότι η φαλαινοθηρία για εμπορικούς σκοπούς έχει απαγορευθεί σε παγκόσμιο επίπεδο για μια τριακονταετία, αντίστοιχα μέτρα για τα μικρότερα θαλάσσια θηλαστικά δεν έχουν ληφθεί, εν μέρει λόγω της εναντίωσης της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Sea Shepherd, οι ιάπωνες ψαράδες από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μέχρι μία ημέρα πριν από τη χθεσινή σφαγή σκότωσαν περισσότερα από 600 θαλάσσια θηλαστικά

Το μέλλον και η ασφάλεια της Ιαπωνίας εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, αλλά αυτό που κάνετε με τα δελφίνια τώρα ενδέχεται να επιδεινώσει τη σχέση μας με ολόκληρο τον κόσμο

Γιόκο Ονο.