Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2014

Oι δύο υπερσύγχρονες Κινητές Ιατρικές Μονάδες ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρώτο τους ταξίδι στο Καστελόριζο, θέτοντας σε άμεση εφαρμογή τη βασική αποστολή τους για ανοιχτή και ελεύθερη πρόσβαση όλων των κατοίκων των παραμεθόριων νησιών και απομακρυσμένων περιοχών της χώρας σε αξιόπιστες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας. Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε μια εβδομάδα μετά τα επίσημα εγκαίνια που τελέστηκαν στις 9 Ιανουαρίου στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα του προγράμματος.

Οι δύο Κινητές Ιατρικές Μονάδες, σε συνδυασμό με έναν Μαγνητικό Τομογράφο, σηματοδότησαν την έναρξη του πενταετούς Εθνικού Προγράμματος Αγωγής-Προαγωγής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε νησιωτικές, ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, το οποίο πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και χαρακτηρίζεται από αρτιότητα και καινοτομία, τόσο σε επίπεδο επιστημονικού σχεδιασμού, όσο και σε επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η πρώτη αποστολή των Κινητών Ιατρικών Μονάδων στο ακριτικό Καστελόριζο ξεκίνησε στις 17 Ιανουαρίου και διήρκησε έως τις 20 Ιανουαρίου, οπότε η επιστημονική ομάδα επέστρεψε με σκοπό να αξιολογήσει τα αποτελέσματα του πρώτου αυτού ταξιδιού και να προχωρήσει με τον σχεδιασμό και την προετοιμασία της επόμενης αποστολής των μονάδων.

Στο Καστελόριζο, μέσα σε διάστημα μόλις τριών ημερών, η ομάδα των 26 επιστημόνων και γιατρών όλων των ειδικοτήτων, υποδέχτηκε στις δύο άρτια εξοπλισμένες Κινητές Ιατρικές Μονάδες το σύνολο του πληθυσμού του νησιού, δηλαδή τους 230 κατοίκους του Καστελόριζου, στους οποίους δόθηκε εντελώς δωρεάν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες, μέσω των ακόλουθων ειδικοτήτων: παιδίατρο, γυναικολόγο, καρδιολόγο, οδοντίατρο, ορθοπεδικό, οφθαλμίατρο, πνευμονολόγο, γενικό χειρουργό, νευρολόγο, ψυχολόγο, διαιτολόγο και ωτορινολαρυγγολόγο. Επιπλέον, οι κάτοικοι του νησιού έλαβαν και πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες, καθώς οι κινητές ιατρικές μονάδες περιέχουν για πρώτη φορά συγκρότημα ψηφιακού μαστογράφου, φορητό μηχάνημα ακτινογραφίας και συγκρότημα οστικής πυκνότητας.

Πιο αναλυτικά, στο Καστελόριζο εξετάστηκαν 193 άτομα και πραγματοποιήθηκαν 755 επισκέψεις. Μεταξύ αυτών, έγιναν 40 μαστογραφίες, 26 έλεγχοι οστικής πυκνότητας, 20 τέστ Παπανικολάου και 60 υπέρηχοι καρδιάς ενώ διαγνώστηκαν και δύο σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά. Όλα τα παιδιά του νησιού υποβλήθηκαν σε εξετάσεις. Πραγματοποιήθηκαν, περαιτέρω, μαθήματα πρώτων βοηθειών σε γονείς, στο Λιμενικό, καθώς σε όλους τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς του νησιού. Επιπλέον, έγιναν εκπαιδευτικές ομιλίες σε γονείς και παιδιά για το κάπνισμα, την παχυσαρκία, ενώ διεξήχθηκαν συζητήσεις σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και επαγγελματικού προσανατολισμού.

Ο Πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης, Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος συνόδευσε την αποστολή στο πρώτο της αυτό ταξίδι και αναφέρει: «Από το πρώτο κιόλας ταξίδι των δύο Κινητών ιατρικών Μονάδων, αποδεικνύεται η ουσιαστική συμβολή του Προγράμματος, αλλά και η σπουδαιότητα της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τέτοιες εθνικής εμβέλειας δράσεις που τοποθετούν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο, αντικατοπτρίζουν όχι μόνο τον ρόλο μας ως κοινωφελές ίδρυμα, αλλά και την “οδό” που πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε για να φέρουμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας».

Ο Δρ. Παναγιώτης Κουλουβάρης, Λέκτορας Α΄ της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ορθοπεδικού Ιατρείου της Πολυκλινικής Ολυμπιακού Χωριού, προσθέτει: «Η απόλυτα επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αποστολής του προγράμματος, δίνει τη δύναμη σε όλους τους εθελοντές γιατρούς και επιστήμονες που συνθέτουν την ομάδα της αποστολής να συνεχίσουν το έργο τους και να βρίσκονται δίπλα σε όσους συνανθρώπους μας το έχουν πραγματικά ανάγκη, όσο μακριά και αν βρίσκονται».

Στο Καστελόριζο μετέβη και ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, συνοδεύοντας την πρώτη αποστολή των Κινητών Ιατρικών Μονάδων.

Η επόμενη αποστολή θα πραγματοποιηθεί στην Αμοργό, από τις 27 Φεβρουαρίου, οπότε οιδύο Κινητές Ιατρικές Μονάδες θα βρεθούν στο νησί. Στις 10 Απριλίου οι Μονάδες προγραμματίζεται να βρεθούν στην Κάσο.

Σημειώνεται πως στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των αποστολών, οι δύο Κινητές Ιατρικές Μονάδες θα βρίσκονται στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού,όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιεί εντελώς δωρεάν ιατρικές εξετάσεις.

Σχετικά με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και αναμένεται να επιφέρουν αισθητές, διαχρονικές και θετικές κοινωνικές επιρροές. Επίσης, το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) έχει εγκρίνει συνολικά τη διάθεση €1,07 δισεκατομμυρίων ($1,41 δισεκατομμύρια), μέσω 2.591 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 110 κράτη ανά τον κόσμο. Από το σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος, άνω του 80% του συνολικού ποσού έχει διατεθεί σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.

Ανταποκρινόμενο στη συνεχιζόμενη κοινωνικοοικονομική κρίση στην Ελλάδα, το Ίδρυμα ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2012 πρωτοβουλία για τη διάθεση επιπλέον €100 εκατομμυρίων ($130 εκατομμύρια), μέσα σε τρία χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει στην ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης. Έκτοτε, και στο πλαίσιο της παραπάνω πρωτοβουλίας, το Ίδρυμα έχει διαθέσει €77,2 εκατομμύρια ($100 εκατομμύρια) για την ενίσχυση διαφόρων μη κερδοσκοπικών οργανισμών σε όλη τη χώρα, και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την έγκριση επιπλέον δωρεών.

Τον Οκτώβριο του 2013, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε μία νέα μακροχρόνια πρωτοβουλία, με τίτλο Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων και με σκοπό να συνδράμει στη δημιουργία ευκαιριών για τη νέα γενιά της Ελλάδας. Το Ίδρυμα αναλαμβάνει να διαθέσει €100.000.000, προκειμένου να συμβάλει στη δημιουργία καλύτερων προοπτικών για τους νέους, οι οποίοι πλήττονται έντονα από το κρίσιμα υψηλό ποσοστό ανεργίας, που σήμερα υπερβαίνει το 60%.

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (€566 εκατομμύρια/$796 εκατομμύρια) είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα. Οι κατασκευαστικές εργασίες στο χώρο έχουν ήδη ξεκινήσει. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πιστεύει ακράδαντα ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης εθνικής σημασίας, ειδικά υπό τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα. Παραμένει μαρτυρία και δέσμευση για το μέλλον της χώρας, σε μία κρίσιμη ιστορική συγκυρία. Αποτελεί, επίσης, μοχλό βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης, πράγμα πολύ σημαντικό υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αποτελείται από τους Ανδρέα Δρακόπουλο -Πρόεδρο, Σπύρο Νιάρχο –Πρόεδρο, Φίλιππο Νιάρχο –Πρόεδρο, Γιώργο Αγουρίδη και Heini Murer.