Ένα συστηματικό πρόγραμμα γυμναστικής που περιλαμβάνει ασκήσεις για δύναμη και αντοχή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά ακόμα και την φυσική κατάσταση των 90άρηδων, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, μόλις τρεις μήνες προπόνησης δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές για να βελτιωθεί επίσης σημαντικά η ευλυγισία και η ισορροπία τους, και να μειωθεί ο κίνδυνος πτώσεως.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Age», συμμετείχαν 24 εθελοντές ηλικίας 91 έως 96 ετών.

Επιστήμονες από το Δημόσιο Πανεπιστήμιο της Ναβάρα, στην Ισπανία, ζήτησαν από τους 11 από αυτούς να προπονούνται δύο φορές την εβδομάδα, κάνοντας υψηλής εντάσεως ασκήσεις για δύναμη και ισορροπία.

Οι υπόλοιποι 13 ακολούθησαν ένα ήπιο πρόγραμμα ασκήσεως, που συμπεριλάμβανε απαλό στρέτσινγκ και ασκήσεις ευλυγισίας.

Στο τέλος των 12 εβδομάδων που διήρκησε η μελέτη, η πρώτη ομάδα των εθελοντών παρουσίαζε σημαντική βελτίωση στην ταχύτητα βάδισης, την ευλυγισία των ισχίων και των γονάτων, την μυϊκή δύναμη και γενικότερα την ικανότητα κίνησης (μπορούσαν λ.χ. να σηκώνονται πολύ πιο εύκολα από την καρέκλα).

Είχαν επίσης σημαντικά λιγότερες πιθανότητες πτώσεως, που αποτελεί σύνηθες και επικίνδυνο πρόβλημα της τρίτης ηλικίας.

Τα οφέλη στους γέροντες που γυμνάζονταν ήπια ήταν πολύ μικρότερα.

«Η μελέτη μας απέδειξε ότι η σκληρή προπόνηση είναι κατάλληλη ακόμα και για ηλικιωμένους που ήδη είναι αδύναμοι», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μικέλ Ισκουϊέρντο, καθηγητής και διευθυντής στο Τμήμα Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου.

«Από πρακτικής απόψεως, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι ασκήσεις για δύναμη, ευλυγισία και ισορροπία έχουν πολλά να προσφέρουν στους πιο ευάλωτους ηλικιωμένους, καθώς βελτιώνουν την ευεξία τους και τους βοηθούν να διεκπεραιώνουν πολύ καλύτερα τις καθημερινές δραστηριότητές τους», πρόσθεσε.