Με τησυνεδρίαση της Δευτέρας του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες, για όλα τα μεγάλα τρέχοντα διεθνή θέματα, Συρία, Ιράν, Αίγυπτος, Ν. Σουδάν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κοκ, συνεχίζεται, ο πολιτικός και διπλωματικός «μαραθώνιος» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Βαγγέλη Βενιζέλου, μετά τις επισκέψεις του σε Παρίσι και Ουάσιγκτον.

Βασικό αντικείμενο του Συμβουλίου είναι η προετοιμασία της διάσκεψης Γενεύη 2 για τη Συρία που συνέρχεται τελικά την ερχόμενη Τετάρτη στο Μοντρέ «μετά την απόφαση της μετριοπαθούς Συριακής αντιπολίτευσης να μετάσχει».

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος θα έχει επαφές για τη Συρία με ομολόγους των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ενώ οι ίδιες πηγές του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι ο κ. Βενιζέλος έχει ήδη αποσαφηνίσει σε όλους τους συνομιλητές του ότι κανένας Έλληνας στρατιώτης δεν πρόκειται να μετάσχει σε επιχείρηση στο έδαφος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα αυτό το αποσαφήνισε και προς τον σουηδό ομόλογό του Καρλ Μπιλτ που προτείνει την ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών «ομάδων μάχης», σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Πέμπτη, όταν ο κ. Βενιζέλος βρισκόταν στην Ουάσιγκτον.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο κ. Βενιζέλος θα μιλήσει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις προτεραιότητες της προεδρίας, αλλά αναμένεται να τεθούν όλα τα κρίσιμα θέματα τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Νωρίτερα θα έχει συνάντηση με τον κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, προκειμένου να συζητήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό μετά και από τις επισκέψεις του κ. Αναστασιάδη στο Λονδίνο και του κ. Βενιζέλου στην Ουάσιγκτον.

Την Τρίτη, ο κ. Βενιζέλος θα προεδρεύσει στην διακυβερνητική διάσκεψη ΕΕ – Σερβίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια θα δώσει συνέντευξη τύπου στα διεθνή ΜΜΕ εκ μέρους της ΕΕ. Επίσης, την ίδια ημέρα θα ενημερώσει και τους Έλληνες ανταποκριτές στις Βρυξέλλες για όλα τα τρέχοντα θέματα.

Την ερχόμενη Πέμπτη, στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Βενιζέλος, όπως και ο Χάνες Σβόμποντα, θα συμμετέχει σε μεγάλη εκδήλωση της ομάδας των ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη νέα σοσιαλιστική – προοδευτική πλατφόρμα για την Ευρώπη.

Την επόμενη Δευτέρα (27/1) υπό την προεδρία του κ. Βενιζέλου θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για ενημέρωση και συζήτηση σε όλο το φάσμα των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.