Είμαι άνδρας ηλικίας 55 ετών, πρόσφατα απολυμένος και με την σκιά της κατάθλιψης στην καθημερινότητά μου. Εκτός από την αντικαταθλιπτική αγωγή που ακολουθώ, μπορεί να έχει επίδραση η σωματική άσκηση στην διάθεσή μου;

Η σωματική άσκηση προστατεύει από τις επώδυνες σωματικές και ψυχικές συνέπειες του στρες στην ζωή μας. Φαίνεται να έχει μια ειδική δράση στην μείζονα κατάθλιψη μειώνοντας άμεσα την μελαγχολική διάθεση και το αίσθημα κόπωσης που την χαρακτηρίζει.

Η συστηματική προσπάθεια και η κινητοποίηση ενός ατόμου με κατάθλιψη να εμπλακεί σε μία μορφή σωματικής άσκησης μπορεί να το βοηθήσει να ανακουφιστεί από την επώδυνη αδράνεια που συνδέεται με την νόσο.

Η αυτοεικόνα η οποία στην κατάθλιψη είναι συνήθως αρνητική, είναι πιθανόν να βελτιώνεται μέσα από την εμπλοκή του ατόμου σε σωματική άσκηση γιατί το άτομο αντλεί μια αίσθηση επίτευξης και ολοκλήρωσης που κατά τα άλλα του λείπει.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsini.kostopoulou@gmail.com, twitter @myrsi1